emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Червня 2016 Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 1015

 Адвокат, що співпрацює з Хмельницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, домоглася скасування судового наказу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, оскільки її клієнтка не погоджувалася з періодом, за який з неї стягнуто борг.
     У лютому 2016 року до Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка з проханням призначити їй адвоката для підготовки процесуальних документів та представництва її інтересів у суді у справі щодо скасування судового наказу, виданого Хмельницьким міськрайонним судом 31 березня 2015 року. Відповідно до цього наказу з неї стягнуто заборгованість на користь міського комунального підприємства “Хмельницьктеплокомуненерго” за послуги теплопостачання у сумі понад 7 тис. грн.
     Представляти інтереси клієнтки призначили адвоката із системи БВПД. Правозахисник підготував заяву про скасування судового наказу, у якій також зазначив про поновлення строку для подання такої заяви у зв’язку з тим, що клієнтці у встановлений ст. 104 Цивільного процесуального кодексу України строк не було направлено копію судового наказу.
     Суд, розглянувши та перевіривши матеріали справи, прийняв ухвалу від 18 березня 2016 року про поновлення строку на оскарження, оскільки копія судового наказу не була направлена клієнтці рекомендованим листом, як того вимагає законодавство, та задоволення заяви про скасування судового наказу, оскільки клієнтка не погоджувалася з періодом, за який з неї стягнуто заборгованість, що свідчить про існування спору про право.
* * *
     Роз'яснення законодавства. Відповідно до ст.ст. 95-96 Цивільного процесуального кодексу України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду таких вимог:
1) про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;
2) про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника;
3) про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;
4) про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;
5) про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.
     Ст. 104 Цивільного процесуального кодексу України встановлює, що після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням. Днем отримання боржником копії судового наказу є дата, зазначена у поштовому повідомленні про вручення. Якщо ж боржник відмовляється від отримання копії судового наказу або відсутній за вказаною адресою, днем отримання боржником копії судового наказу є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову боржника отримати копію судового наказу чи відмітки про відсутність боржника за вказаною адресою.
     Ст. 105 Цивільного процесуального кодексу України регламентує право боржника протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати письмову заяву про його скасування, у якій має бути зазначено:
1) найменування суду, в який подається заява;
2) ім'я (найменування) стягувача та боржника, а також ім'я (найменування) представника боржника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;
3) наказ, що оспорюється;
4) посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача;
5) посилання на докази, якими боржник обґрунтовує свої заперечення проти вимог стягувача;
6) перелік документів, що додаються до заяви. Якщо заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення десятиденного строку, встановленого частиною першою статті 105 Цивільного процесуального кодексу України, вона залишається без розгляду. Проте, суд за заявою особи при наявності підстав може поновити строк на подання заяви про скасування судового наказу.
     Заява про скасування судового наказу розглядається судом протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про прийняття такої заяви до розгляду у відкритому судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце розгляду заяви про скасування судового наказу, не перешкоджає розгляду такої заяви.
     За результатами розгляду заяви про скасування судового наказу суд має право:
1) залишити заяву про скасування судового наказу без задоволення;
2) скасувати судовий наказ та роз'яснити, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті у позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову;
3) змінити судовий наказ.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо