emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
5 Липня 2016 Заспа Ірина 14180

Невідомі чорні мушки кусають хмельничан

Доволі часто, влітку, нам доводиться зустрічатись з укусами різних комах. Кожен знає способи боротьби та лікування, до прикладу, укусу бджоли чи комара.

Але як бути якщо навіть не помітив, що саме тебе вкусило, як і коли?

Нещодавно така ситуація сталась з хмельничанкою Іриною. Як розповідає дівчина, вона відпочивала на місцевому пляжі, стояла говорила по телефону і враз відчула різкий пекучий біль в області ноги. «Одразу я не помітила, а десь лише через декілька хвилин після укусу, адже самої комахи вже не було. На нозі з’явилась червона пляма посередині з цяточкою запеченої крові. Тоді я просто протерла укус антибактеріальною серветкою і продовжила відпочинок. Вже вдома обробила йодом і випила протиалергічний засіб, але на ранок нога неабияк набрякла і пляма почала збільшуватись.» Ірина звернулась до лікаря, де їй сказали, що це – укус зовсім невеликої за розмірами чорної мушки і вона далеко не перша така пацієнтка.

Дякуючи інтернету, знаходимо назву цієї комахи. Скоріш за все це – чорна мушка Simulium posticatum, вона всього 2-3 мм у довжину . У слині цієї мушки є ферменти й елементи, які сприяють розрідженню крові та розширенню судин. Під час укусу виділяється також обезболююча речовина. Ось чому укус, зазвичай, помічають через декілька хвилин після контакту з комахою. Почервоніння, біль, пекучість та свербіж, а іноді і набряк з’являться згодом.

Як попереджають експерти, на водоймах й поблизу, навіть у власному саду чи на дачі ви можете стати жертвами укусів цих мушок. Найактивнішими вони є у спекотні, сонячні дні. Мешкають у траві, тому найчастішим місцем укусів є ноги.

Лікар-терапевт хмельницької міської лікарні Жук Алла Вікторівна заспокоює: «Загального впливу на організм від такого укусу немає, як, наприклад, при укусах бджіл чи ос. Вони, переважно, викликають місцеву алергічну реакцію. Звичайно, це життю не загрожує та фатальних наслідків не несе. Але лікуватися всерівно потрібно, адже можливий сильний набряк м’яких тканин, утворення гнійного стержня. Необхідно звертатися у поліклініку, міряти температуру та слідкувати, щоб не було нагноєння.»

Як розповідає Алла Вікторівна: « Це спостерігається вже кілька років. А зараз, напевно, пік сезону і дуже багато таких пацієнтів. Потім іде на спад, але часом теж трапляються випадки.» Перше, що радить робити лікар у такій ситуації – не панікувати. Якщо це рука чи нога, то не навантажувати кінцівку, не розчухувати, щоб не заносити інфекцію і приймати протиалергічні засоби. Наслідки укусу проходять протягом кількох днів. Малеча чутливіша до подібних укусів, але й у дітей укус також має місцевий характер.

Бережіть себе й будьте здоровими!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо