emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
19 Жовтня 2016 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1298

Основні зміни порядку звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 та Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» №1403-VIII від 02.06.2016 змінено умови звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.
Звернення стягнення на заробітну плату та інші види доходів боржника регулюється статтями 68-70 Закону України «Про виконавче провадження» та розділом Х Інструкції з організації примусового виконання рішень затверджена Наказом Міністерства юстиції України 02 квітня 2012 року № 512/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29.09.2016_ № 2832/5).
Відповідно до статті 68 Закону України «Про виконавче провадження», у разі, якщо сума стягнення за виконавчими документами не перевищує п’яти мінімальних розмірів заробітної плати виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника. Мінімальний розмір заробітної плати з травня – листопад 2016 року становить 1450 грн., з грудня 2016 року – 1600 грн.
Відтепер Законом України «Про виконавче провадження» передбачено, що з пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках. За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.
Статтю 73 Закону України «Про виконавче провадження» доповнено переліком коштів, на які не може бути звернено стягнення:
- допомогу при усиновленні дитини;
- допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
- допомогу на дітей одиноким матерям;
- допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом.
Стягнення не здійснюється також із сум:
- одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві;
- грошової допомоги, пов’язаної з безоплатним забезпеченням протезування (ортезування) учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, благодійної допомоги, отриманої учасниками антитерористичної операції, незалежно від її розміру та джерела походження.
Постанова про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника тепер обов’язково має містити роз’яснення про відповідальність за невиконання законних вимог виконавця, порушення вимог Закону ( у тому числі за несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника).
Постанова підписується виконавцем.
Змінено період надсилання звіту про здійсненні відрахування та виплати з шестимісячного на щоквартальний.
Звернути увагу, що інформація про стягнення коштів після надходження до виконавця звіту про здійснення відрахування та виплати у зв’язку зі звільненням боржника не пізніше наступного робочого дня вноситься не лише до виконавчого документа шляхом проставляння відповідної відмітки, а й до автоматизованої системи виконавчого провадження.
Виконавець вносить до автоматизованої системи виконавчого провадження відомості про заборгованість боржника, якщо її розмір перевищує суму відповідних платежів зі сплати аліментів за три місяці та перевіряє майновий стан боржника з одночасним накладенням арешту на майно боржника.
Також виконавець надсилає стягувачу письмове роз’яснення про право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.
У випадку, якщо боржник не працює і сплачує аліменти самостійно, квитанції (або їх завірені копії) про перерахунок аліментів надаються виконавцю не пізніше наступного робочого дня після сплати та долучаються до матеріалів виконавчого провадження.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо