emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Листопада 2016 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1694

«Безоплатна правова допомога: як це працює»

Згідно з частиною першою статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Питання надання безоплатної правової допомоги на сьогодні врегульовано Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Так, Законом передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.
Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як надання правових консультацій, складання заяв, скарг; забезпечення доступу особи до вторинної правової допомоги яка передбачає представництво інтересів особи в судах, інших державних органах та складання процесуальних документів, а також забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.
Отримати первинну правову допомогу можна в бюро правової допомоги, які розпочали свою роботу з 1 вересня 2016 майже у кожному районному центрі. Це чи не найбільш розгалужена соціальна система правового захисту українців за всю історію незалежності країни.
Звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.
Активна робота працівників бюро правової допомоги дає позитивні результати: щоразу більше людей звертаються до офісів справедливості на місцях. Так, станом на 17 жовтня поточного року до бюро правової допомоги вже звернулось більше 39 тисяч громадян.
Працівниками бюро правової допомоги Хмельниччини у жовтні надано 1602 консультації, звернення про надання вторинної правової допомоги написав 81 житель області.
Отримати безоплатну первинну правову допомогу жителі області також можуть у громадській приймальні Головного управління юстиції у Хмельницькій області.
Інколи для громадян недостатнім є надання правових послуг на рівні інформації, роз’яснень норм чинного законодавства та консультацій. Людині необхідно ефективно захищати свої права, а це можливо лише за участі кваліфікованих захисників – адвокатів. Тому, для багатьох громадян надзвичайно важливим є безкоштовне отримання саме вторинної правової допомоги.
На сьогодні безоплатну вторинну правову допомогу надають 121 центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Робота Центрів орієнтована на надання правових послуг соціально вразливим категоріям населення, таким як: малозабезпечені особи; інваліди; діти-сироти та діти, які позбавлені батьківського піклування; особи, які претендують на статус біженця; ветерани війни; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку; реабілітовані особи.
Центри забезпечують доступ громадян до безоплатної вторинної правової допомоги, що включає такі види правових послуг, як захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.
Слід зауважити, що Центри забезпечують доступ до правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, а також надають захист потерпілим у кримінальному провадженні.
За період роботи центрів за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги звернулося більше 180 тисяч осіб.
Крім того, кожного року безкоштовного адвоката отримують більше 70 тисяч українців, які потрапляють до правоохоронних органів. За три з половиною роки адвокати, які працюють у системі безоплатної вторинної правової допомоги, здійснили більше 37 тисяч випадків захисту осіб, до яких застосовано адмінзатримання або адмінарешт, 69 тисяч 358 випадків захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину, 169 тисяч 752 випадки захисту за призначенням у кримінальних провадженнях, а також надали допомогу більше 4 тисячам засудженим до позбавлення волі.
Питання, з якими найчастіше звертаються громадяни пов’язані з регулюванням шлюбних відносин, відновленням земельних прав, прийняттям спадщини, оформленням субсидій, дотриманням прав учасників Антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, створення ОСББ та багато інших.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо