emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Листопада 2016 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1655

Державна реєстрація народження дитини, яка народилась поза закладом охорони здоров'я

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини та Сімейного кодексу України дитина має бути невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження зареєстрована в органі державної реєстрації актів цивільного стану (далі – орган ДРАЦС). Обов'язок державної реєстрації народження покладається на батьків дитини, а його невиконання є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.
Істотних проблем з державною реєстрацією народження не виникає при народжені дитини в закладах охорони здоров'я. На даний момент, у 20 з 22 закладів охорони здоров'я Хмельницької області, де приймаються пологи, є можливість одержати свідоцтво про народження дитини. Даним сервісом за 10 місяців 2016 року скористалось 2199 осіб.
Проте, бувають випадки коли дитина народжується вдома, або за інших обставин без надання медичної допомоги. Державою врегульовано порядок державної реєстрації народження дітей, народжених поза закладами охорони здоров'я. У таких випадках необхідно терміново звернутись до медичного закладу, який повинен провести огляд матері та дитини і видати медичне свідоцтво про народження або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.
У разі якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія, створена структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державної адміністрації.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 9 від 09.01.2013 до вищезазначених комісій, не пізніше одного тижня з дня народження дитини, з заявою довільної форми може звернутись жінка, яка народила дитину, її чоловік, родичі, інші особи, представники служби у справах дітей. Крім заяви заявник подає: паспорт або інший документ, що посвідчує особу; обмінну карту пологового будинку, пологового відділення лікарні; результати аналізів, ультразвукового дослідження, проведених під час вагітності жінки, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я; копію картки виклику медичної швидкої допомоги; довідку про генетичну спорідненість між жінкою, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я, та дитиною; медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд дитини, яка народилася поза закладом охорони здоров’я та медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд жінки для підтвердження факту народження дитини; інші документи, які підтверджують надання медичної допомоги жінці у зв’язку з пологами. Вказані документи, подаються заявником у разі їх наявності.
Якщо медичні довідки у заявника відсутні, комісія приймає рішення про обов’язковий огляд жінки та дитини і направляє їх для проведення такого огляду. За результатами аналізу документів, комісія приймає рішення про підтвердження або відмову у підтвердженні факту народження дитини та складає висновок.
Після підтвердження факту народження дитини заклад охорони здоров’я, під наглядом якого перебуває дитина, видає на підставі висновку комісії заявникові медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, яка разом із висновком є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану.
У випадку відсутності довідки про народження, виданої закладом охорони здоров'я або висновку медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для державної реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.59
42.36
42.37

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо