emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
19 Квітня 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1391

Забезпечення прав людини при оформленні спадщини
З часу відкриття спадщини у спадкоємця виникає право на спадщину, але без оформлення свого права на спадщину спадкоємець не може розпорядитись спадковим майном на правах власника, якщо інше не передбачено законом.
Оформлення спадкових прав завершується видачею свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво є процесуальним документом, який підтверджує перехід прав та обов’язків (спадщини) від спадкодавця до спадкоємця. Одержати свідоцтво про право на спадщину може виключно спадкоємець, який прийняв спадщину.
Якщо спадщину прийняли кілька спадкоємців, свідоцтва видаються на кожного з них. В такому разі у свідоцтвах нотаріус зазначає частку спадщини на ім'я кожного спадкоємця пропорційно їх кількості, якщо інше не зазна¬чено в заповіті.
Слід зазначити, що при видачі свідоцтва про право на спадщину як законом, так і за заповітом нотаріусом перевіряються певні факти, за відсутності яких свідоцтво не може бути видане. Зокрема, перевіряється: час смерті особи; місце відкрит¬тя спадщини; за даними Спадкового реєстру перевіряється наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту; склад спадкоємців за законом та заповітом; склад спадщини та кількість осіб, які її прийняли.
Цивільним кодексом України заборонено видачу свідоцтва до закінчення шести місяців з ча¬су відкриття спадщини, а тому нотаріус навіть в тому випадку, коли за достовірною інформа¬цією інші спадкоємці, крім тих, що прийняли спадщи¬ну, відсутні, не має права достроково видати сві¬доцтво про право на спадщину.
Хочу звернути увагу слухачів, що видача свідоцтва і роз¬поділ спадщини між усіма спад¬коємцями може відбутися і після народження дитини, якщо заповіт складено на ко¬ристь зачатої, але ще не народ¬женої на момент смерті заповідача дитини.
Свідоцтво видається нотаріусом за місцем відкриття спадини. Місцем відкриття спадщини, а отже і місцем заведення спадкової справи, є останнє місце проживання спадкодавця, тобто, померлого. В даному випадку мова йде про місце офіційної реєстрації, а не про фактичне проживання. Тобто, якщо особа фактично проживала та померла у місті Хмельницькому, але офіційне місце реєстрації було у смт. Ярмолинці, оформлення спадщини спадкоємці будуть здійснювати саме у Ярмолинцях.
Якщо ж місце реєстрації померлого невідоме, оформлення спадщини буде відбуватися за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – за місцезнаходженням основної частини рухомого майна (автомобіль, грошові вклади, цінні папери тощо).
Враховуючи події останніх років, до законодавства були внесені зміни щодо визначення місця відкриття спадщини у випадках, коли спадкоємці проживали на території Автономної Республіки Крим чи Донецької (Луганської) областей. В цьому випадку місцем заведення спадкової справи буде місце подання першої заяви спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні цього майна, або вимоги кредиторів.
Тепер щодо суб’єктів, які мають право оформлення спадщини. До 2009 року правом оформлення спадщини були наділені лише державні нотаріуси. З червня 2009 року державні та приватні нотаріуси були зрівняні в повноваженнях. Отже, зараз заведення спадкової справи та наступну видачу свідоцтв про право на спадщину може здійснити будь-який нотаріус (як державний, так і приватний) на території того нотаріального округу, де було останнє місце реєстрації спадкодавця.
В березні поточного року відбулися зміни у законодавстві, що стосуються оподаткування спадщини. Зокрема, положеннями Податкового кодексу України запроваджено звільнення від оподаткування податком з доходу фізичних осіб вартості спадщини, яку від спадкодавця одержують онуки, а також члени сім’ї другого ступеня споріднення, до яких віднесені рідні брати та сестри, баба та дід. До прийняття цих змін об’єкти спадщини та дарунок для родичів першого ступеня споріднення оподатковувались за нульовою ставкою, ставка податку для інших спадкоємців чи обдарованих становила п`ять відсотків від вартості майна. Таким чином, з 01 січня 2017 року особа при отриманні свідоцтва про право на спадщину буде звільнена від сплати податку з доходу фізичних осіб, якщо вона є батьком/матір`ю, чоловіком/дружиною, дитиною, у тому числі усиновленою, а також рідним братом/сестрою, бабою/дідом як з боку матері, так і з боку батька, чи онуком по відношенню до спадкодавця. Крім того, у разі спадкування будь-яких об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо