emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
17 Травня 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 2267

Розширено права осіб передпенсійного віку
Конституція України гарантує кожному право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, право на належні, безпечні і здорові умови праці, право на соціальний захист у разі безробіття з незалежних від них обставин. Громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами. У зв'язку з цим держава забезпечує запровадження додаткових гарантій захисту трудових прав літніх працівників у разі змін в організації виробництва та праці, посилення їх соціального захисту в період досягнення передпенсійного віку.
У квітні 2017 року набув чинності Закон України "Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку". Законом доповнено статтю 42 Кодексу законів про працю України новою нормою, відповідно до якої переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці надається працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.
Крім того, законодавством передбачено, що працівники передпенсійного віку, яким залишилося менше 10 років до виходу на пенсію, мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Також, для осіб передпенсійного віку (за два роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.
Згідно з Кодексом законів про працю України забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема пряме або непряме обмеження прав працівників, в тому числі залежно від віку. На працюючих пенсіонерів поширюються трудові та соціальні гарантії, встановлені законодавством про працю: мінімальна зарплата, індексація зарплати і виплата компенсації у разі її несвоєчасної виплати. Для них також передбачені деякі окремі пільги.
Так, відповідно до Закону України "Про відпустки", працюючі пенсіонери (на пенсії за віком) мають право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів на рік, яка надається за бажанням працівника в обов'язковому порядку.
Законом України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” передбачено можливість встановлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня для працівників похилого віку на їх прохання. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Не допускається переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці.
Також, у Законі встановлено, що залучення громадян похилого віку до роботи в нічний час, а також до надурочної роботи та до роботи у вихідні дні допускається тільки за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом здоров'я.
Розширення комплексу прав осіб передпенсійного віку підвищить рівень соціальної захищеності таких осіб на державному рівні.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.67
39.69
42.48
42.5

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо