emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
23 Червня 2017 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 2023

Порядок реалізації арештовано майна боржників

Виконанням рішення суду та рішень інших органів (посадових осіб) завершується процес захисту майнових та особистих немайнових прав громадян та юридичних осіб шляхом їх фактичної реалізації у порядку виконавчого провадження, встановленого законом. Одним із дієвих засобів примусового виконання рішення суду та рішення інших органів (посадових осіб), визначених законодавцем є звернення стягнення на майно боржника.
Так, 02.06.2016 Верховною Радою України було прийнято новий Закон України «Про виконавче провадження», який набув чинності 05.10.2016. Міністерством юстиції України прийнято рішення про затвердження нового Порядкуреалізації арештованого майна та нову редакцію Інструкції з організації примусового виконання рішень, які значно удосконалили процес звернення стягнення на майно боржників та його реалізацію.
Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.
Стягнення на майно боржника звертається в розмірах і обсягах, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням витрат на виконання та стягнення виконавчого збору. У випадках, коли боржник володіє майном спільно з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.
Арешт на майно боржника може накладатися виконавцем шляхом:
- винесення постанови про арешт майна боржника;
- винесення постанови про опис та арешт майна боржника.
Визначення вартості майна боржника здійснюється за взаємною згодою сторонами виконавчого провадження.У разі якщо сторони виконавчого провадження не досягли згоди щодо вартості майна та письмово не повідомили виконавця про визначену ними вартість майна, виконавець самостійно визначає вартість майна боржника.
Для проведення оцінки за регульованими цінами, оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден виконавець залучає суб’єкта оціночної діяльності - суб’єкта господарювання.
У разі, якщо сторони не згодні з результатами визначення вартості чи оцінки майна, вони мають право оскаржити їх у судовому порядку.Оскарження в судовому порядку результатів визначення вартості чи оцінки майна не зупиняє передачі майна на реалізацію, крім випадків зупинення передачі майна на реалізацію судом.
Реалізація арештованого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та цінних паперів, ювелірних та інших побутових виробів із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінного каміння і перлів, а також лому і окремих частин таких виробів) здійснюється шляхом електронних торгів або за фіксованою ціною.
Реалізація за фіксованою ціною застосовується щодо майна оціночна вартість якого не перевищує 50 мінімальних розмірів заробітної плати, в тому числі майна, вилученого митними органами та конфіскованого за рішенням суду. В той час, реалізація за фіксованою ціною не застосовується до:
- нерухомого майна,
-транспортних засобів,
-повітряних, морських та річкових суден незалежно від вартості такого майна.
У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону.
Реалізація майна на сьогодні здійснюється Державним підприємством «СЕТАМ» на підставі поданої заявки на реалізацію арештованого майна відділу державної виконавчої служби на веб-сайті реалізації майна (setam.net.ua).
Електронні торги майном – це абсолютно відкритий ринок, який може проконтролювати кожен через Інтернет, переглянувши хід торгів, або узяти в них участь.Коженбажаючий може обрати товар, потім зареєструватисяі запропонувати свою ціну за нього й придбати майно не виходячи із дому.У кожного зареєстрованогокористувача є свій «особистийкабінет», доступ до якого є закритим, дезберігаєтьсяуся необхіднаінформація та файликористувача.Веб-сайт функціонує у цілодобовому режимі та забезпечує автоматичну можливість безперервної та безперешкодної реєстрації учасників.
Організатор після підписання протоколу електронних торгів, що не відбулися, зобов'язаний виставити майно на реалізацію за ціною, що становить 85 відсотків, а рухомемайно - 75 відсотківйоговартості, визначеної у встановленому порядку. У разіповторноїнереалізації майна,нерухомемайновиставляється на третіелектронні торги за ціною, що становить 70 відсотків, а рухомемайно - 50 відсотківйоговартості, визначеної у встановленому порядку.
Реалізація предмету іпотеки здійснюється з порядку передбаченого Законом України «Про виконавче провадження» та з врахуванням положень Закону України «Про іпотеку».
Оформлення результатів торгів теж відбувається за спрощеною процедурою. Так, на веб-сайті Системи відображаються відомості про завершення торгів, формується за встановленою формою протокол торгів по лоту, переможець торгів друкує та підписує протокол та здійснює оплату за придбане майно, а орган державної виконавчої служби складає акт про проведені торги.

Начальник Головного територіального
управління юстиції у Хмельницькій області
Віктор Худняк

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо