emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Червня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1146

Що потрібно знати про найменування громадського формування
Жодна організація (громадська організація, професійна спілка, політична партія та ін.) не може існувати без найменування. Однак, перш ніж обирати найменування для організації, слід розібратись з вимогами до найменування громадських формувань, які реєструються на теренах України. Написання найменування громадського формування регулюється Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», Цивільним кодексом України, Законом України «Про громадські об’єднання», якщо це стосується найменування громадських об’єднань та Вимогами до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 05.03.2012 року №368/5.
Відповідно до статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» встановлено наступні загальні вимоги до найменування для юридичних осіб:
• найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву;
• організаційно-правова форма юридичної особи визначається відповідно до класифікації організаційно-правових форм господарювання, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері технічного регулювання;
• назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію щодо мети діяльності, виду, способу утворення, залежності юридичної особи та інших відомостей згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юридичних осіб, установлених Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України та законами України;
• найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи (крім органів місцевого самоврядування).
Слід відмітити, що забороняється використання у найменуванні юридичних осіб, зокрема:
• повних чи скорочених найменувань органів державної влади або органів місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань(міністерство, агентство, служба, інспекція, комітет, адміністрація, прокуратура, суд), або історичних державних найменувань, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України;
• термінів, абревіатур, похідних термінів, заборона використання яких передбачена законами України;
• символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.
У вимогах до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, які затверджені наказом Міністерства юстиції України від 05.03.2012 №368/5, зазначається, що:
• назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму;
• юридична особа може мати, крім повного найменування, скорочене найменування;
• найменування юридичної особи викладається державною мовою та додатково англійською мовою (за наявності);
• найменування відокремленого підрозділу повинно містити слова "відокремлений підрозділ" ("філія", "представництво" тощо) та вказувати на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ.
Крім загальних вимог до найменування, існують спеціальні вимоги для громадських формувань.
По перше, для громадських об’єднань:
- найменування громадського об’єднання складається з двох частин - загальної та власної назв. У загальній назві зазначається організаційно-правова форма громадського об’єднання («громадська організація», «громадська спілка»).
- власна назва громадського об’єднання не може містити слова «державний», «комунальний» та похідні від них.
- власна назва громадського об’єднання має містити інформацію про статус громадського об’єднання («дитяче», «молодіжне», «всеукраїнське») та може містити інформацію про його вид («екологічне», «правозахисне» тощо).
- власна назва громадського об’єднання може містити ім’я (псевдонім) фізичної особи за умови попередньої письмової згоди цієї особи або її спадкоємців, засвідченої в установленому законом порядку (нотаріально), якщо інше не передбачено законом.
- власна назва навчального закладу, установи чи організації у власній назві громадського об’єднання може використовуватися лише за згоди відповідного навчального закладу, установи чи організації.
- власна назва громадського об’єднання може містити слово «асоціація».
По друге, для організацій політичних партій:
- обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії та інші структурні утворення, передбачені статутом партії, використовують назву політичної партії з доповненнями, які визначають їх місце в організаційній структурі політичної партії.
По трете, для професійних спілок:
- визначення "профспілка" або похідні від нього можуть використовувати у своєму найменуванні лише ті організації, які діють на підставі Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".
По четверте, для організацій роботодавців:
- визначення «організація роботодавців», «об’єднання організацій роботодавців» та похідні від них можуть використовувати лише ті організації та їх об’єднання, які створені і діють відповідно до Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності».
- власна назва організації роботодавців, об’єднання організацій роботодавців повинна містити інформацію про їхній статус.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо