emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
14 Червня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1731

#СтопНасильство
З 2017 року на території всієї України реалізується проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», який навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення.
В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводиться масштабна інформаційна кампанію #СтопНасильство по всій Україні! Мета даної ініціативи - сформувати у людей нульову толерантність до цього явища, інформувати громадян про «гарячі лінії» та адреси центрів надання допомоги жертвам насильства, що робити у разі вчинення насильства і, який захист гарантовано постраждалим.
Що таке домашнє насильство?
Домашнє насильство - це
- фізичне (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті);
- сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи);
- психологічне (словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю).
Тобто, під термін «домашнє насильство» слід розуміти - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь;.
Який захист гарантовано постраждалим?
Для жертв насильства передбачена безоплатна правова допомога (контакти центрів та бюро правової допомоги можна найти на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області за посиланням: http://khmelnytskyi.legalaid.gov.ua/ua/), психологічна підтримка та соціальні послуги в центрах соціальних служб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги (https://www.msp.gov.ua/timeline/?t=167&from=&till=&m=17#tagpanel) і тимчасовий притулок, контакти якого можна дізнатися у поліції, центрах безоплатної правової допомоги, центрах соціальних служб або за телефоном «гарячої лінії».
Яка відповідальність передбачена для кривдників?
Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до кривдника можуть застосовуватися спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству.
Терміновий заборонний припис:
- зобов’язання залишити місце проживання постраждалої особи;
- заборону на вхід та перебування у місці проживання постраждалої особи;
- заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.
За невиконання припису – штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. Термін дії припису – 10 діб.
Обмежувальний припис:
- заборона перебувати у місці спільного проживання;
- усунення перешкод у користуванні майном потерпілою особою;
- обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
- заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання, навчання, роботи, інших місць відвідування постраждалої особи;
- заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею;
- заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою.
Рішення про застосування обмежувального припису приймає суд не пізніше 72 годин. Термін застосування – до 6 місяців.
Крім того, до кривдника можуть бути застосовані наступні види покарань: штраф, громадські роботи, адміністративний арешт, обмеження волі та позбавлення волі.
Також відповідні зміни внесли в Кримінальний кодекс, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. Однак, більшість його норм вступлять в силу через рік, тобто 2019 року.
Що робити у разі домашнього насильства?
Одразу викликати поліцію – 102! Звернутися на «гарячу лінію» - 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).
Якщо Ви стали свідком насильства стосовно дитини – негайно повідомте про це службу у справах дітей! Захистіть дитину від домашнього насильства!
Захищай свої права разом з Мін’юстом!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.62
39.65
42.2
42.22

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо