emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
3 Липня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1363

Запобігання одержанню неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними.

Подолання корупції в Україні є одним із основних пріоритетів нашої держави на шляху до її розвитку, і, як правило, однією із найчастіших форм корупційних проявів є отримання посадовою особою неправомірної вигоди або подарунка.
З метою недопущення вчинення корупційного правопорушення Законом України «Про запобігання корупції» досить детально регламентовано поведінку особи під час пропозиції їй неправомірної вигоди іншою особою. У випадку недотримання передбачених законодавством дій та прийнятті пропозиції щодо одержання неправомірної вигоди, посадовець порушує обмеження, встановлені Законом та вчиняє злочин, відповідальність за який передбачена Кримінальним кодексом України.
Відповідь на питання «яких саме заходів має вжити посадова особа, щоб запобігти корупційному правопорушенню в таких ситуаціях» передбачена чинним законодавством, а саме статтею 24 Закону України «Про запобігання корупції».
Таким чином, відповідно до Закону особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняні до них особи у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов’язані одразу ж відмовитися від такої пропозиції. Крім того, за можливості, потрібно ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію, залучити свідків та обов’язково письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (у разі його наявності), керівника установи, де працює посадова особа. Також, не пізніше одного робочого дня необхідно письмово повідомити зазначених осіб у випадку виявлення у своєму службовому приміщенні подарунка або майна, що може бути неправомірною вигодою. Предмети неправомірної вигоди, а також одержані чи виявлені подарунки зберігаються в органі до їх передачі спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції.
Взагалі, дотримання вищевказаного алгоритму дій є як способом запобігання отриманню неправомірної вигоди або подарунка посадовими особами, так і можливістю виявити тих, осіб, які її пропонують, адже варто пам’ятати, що в нашій державі кримінальна відповідальність передбачена як за отримання, так і за пропозицію неправомірної вигоди.
Майбутнє нашої країни в наших руках, тому варто розуміти, що найкращий механізм по запобіганню корупції – це не лише чітке законодавче врегулювання, а й принципові антикорупційні погляди кожного громадянина України.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.67
39.69
42.48
42.5

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо