emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
27 Липня 2018 Голоне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 846

Захист дітей в межах Закону #ЧужихДітейНеБуває!

Сімейним кодексом України (далі – Кодекс) передбачено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Одним із видів такого утримання є аліменти, які являються коштами присудженими за рішенням суду на утримання дитини з батька чи матері у частці від їх доходу чи у твердій грошовій формі.
Міністерством юстиції України розроблено революційний для України законопроект №7277 #ЧужихДітейНеБуває, який набрав чинності 6 лютого 2018 року. Документ спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів.
Цим законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Зокрема, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.
Крім того, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, які полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час платних суспільно корисних робіт.
В результаті чого, державною виконавчою службою державними виконавцями Хмельниччини за 5 місяців 2018 року стягнуто понад 66 млн грн аліментів на утримання 22 426 дітей, що на 25 827 332 грн. або 60,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Також державними виконавцями області складено 376 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП (13,1%). З яких 364 направлено на розгляд до суду. Задоволено 10 протоколів.
З метою більш посиленої відповідальності щодо злісних неплатників аліментів, Мін'юстом запропоновано другий пакет законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває, який зробить життя боржників зі сплати аліментів ще складнішим. Вказаний пакет законів підтримала Верховна Рада України та Президент України. Однак, такі зміни до законодавства ще не набрали чинності. Що передбачає другий пакет законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває?
По-перше, збільшення розміру аліментів при тривалій наявності заборгованості:
- не платиш 1 рік і більше – сума боргу автоматично зростає на 20%;
- не платиш 2 і більше роки – сума додаткової сплати сягне 30%;
- не платиш від 3 років – сума боргу збільшиться на 50%.
По-друге, для боржників запроваджується нове покарання у вигляді недопуску до керівних посад на державній службі і до участі у виборах.
Третя новація: введення кримінальної відповідальності з тюремним строком до 2 років, якщо боржник з аліментів ухиляється від суспільно-корисних робіт.
Четверте нововведення - автоматичний арешт всіх коштів і майна неплатників аліментів з моменту виникнення боргу, щоб вони не змогли сховати кошти на різних рахунках та у родичів.
Підсумовуючи законодавчі зміни, варто зазначити, що вони є прогресивними та здатними забезпечити умови для ефективного та оперативного захисту прав дітей.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 13.05.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.66
42.67

Архів новин

<<Травень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

  


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо