emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
31 Липня 2018 Ірина 1048

Хмельницький рибоохоронний патруль роз’яснює Правила любительського і спортивного рибальства

Літні канікули тривають і батьки залучають своїх дітей до відпочинку на березі річок та водойм, щоб порибалити. Проте виникає ряд питань щодо правил лову риби. Управління Держрибагентства в Хмельницькій області розповідає про основні аспекти та Правила рибальства.

Любительський і спортивний лов риби на території України дозволений не тільки громадянам країни, а й особам без громадянства та іноземцям, за умови дотримання правил рибальства. Дітям до 16 років вилов риби дозволений тільки з берега!

На водоймах загального користування риболовля здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів. Проте існують ділянки водойм, які закріплені за громадськими організаціями. Риболовля на таких ділянках здійснюється платно (необхідно купити відловлювальну картку або стати членом організації). На таких водоймах правом безкоштовного лову можуть скористатися інваліди 1-2 груп, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії і діти до 16 років.

Слід пам’ятати, що об’єкти аквакультури, які розведені, утримуються або вирощуються суб’єктами аквакультури у межах наданих їм відповідно до закону у приватну власність в користування рибогосподарських водних об’єктів (їх частин), внутрішніх морських вод тощо перебувають у їх приватній власності.

Риболовля в Україні дозволена увесь рік, але потрібно пам’ятати про деякі обмеження:

- нерестова заборона (зазвичай розпочинається з першого квітня, терміни різняться в залежності від типу водойми);

- заборона на лов раків у нерестовий період, під час линьки і виношування ікри, а також у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Терміни заборони на лов раків установлюються місцевими органами рибоохорони і доводяться до відома населення через засоби масової інформації;

- заборона на лов у зимувальних ямах (з першого листопада до закінчення зимового періоду (перелік і межі зимувальних ям, строки щорічно затверджуються органами рибоохорони і доводяться до відома населення через засоби масової інформації);

- заборона на лов з човна (нерест, закриття навігації).

Використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства дозволено у всіх водоймах, за винятком:

- господарств, що використовуються для розведення риби (риборозплідні господарства);

- водойм зі спеціальним використанням (питні, технічні, лікувальні та ін.);

- водних ділянок і водойм, риболовля на яких заборонена правилами рибальства України.

Правилами заборонено ловити рибу:

- у каналах теплоелектроцентралей, електростанцій, меліоративних систем та шлюзів;

- у новостворених водосховищах (до особливого розпорядження);

- біля мостів, які охороняються;

- у радіусі 500 метрів від господарств, які займаються розведенням риби;

- на водоймах, що знаходяться в зоні відчуження після аварії на ЧАЕС;

- на зимувальних ямах під час дії заборони;

- на водоймах, де аматорська риболовля заборонена рибоохороною.

Відповідно до цих Правил одній особі за добу дозволено впіймати не більше трьох кілограмів риби та максимально 30 шт. раків на водоймах загального користування. Крім того, ловити рибу можна з човна або берега, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку та спінінгом. На водоймах, де впроваджене платне рибальство добова норма вилову риби не повинна перевищувати п’ять кг, а раків – 50 шт. Також дозволена кількість гачків становить не більше 10 шт. на одну особу. Лов раків дозволяється раколовкою «хапкою» з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм, волосінню з приманкою і рогаткою та «розщіпом» - не більше п'яти снастей на ловця.

Заборонено здійснювати рибальство із застосуванням вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих та промислових знарядь лову, вогнепальної і пневматичної зброї (виняток становлять гарпунні підводні рушниці), а також способом багріння, спорудження гаток тощо.

Також заборонено виловлювати такі види риб і безхребетних у водоймах загального користування: всі осетрові і їх гібриди, лосось, харіус, форель, а також види, які занесені до Червоної книги України.

Варто зазначити, що Правила рибальства не забороняють лов біоресурсів з човна. Але слід пам’ятати, що в Україні заборонено рибалити з човна, якщо:

- діє нерестова заборона;

- закрита навігація;

- ловля відбувається на зимувальній ямі;

- рибалці не виповнилося 16 років;

- плавзасіб не має реєстраційного номера або такого, що не має на корпусі чіткого реєстраційного номера (виняток – гребні човни вантажопідйомністю до 225 кг і довжиною до 250 см);

- порушуєте правила керування маломірними і вітрильними суднами.

В Україні у більшості водойм дозволене підводне полювання (без акваланга) за допомогою пневматичних гарпунних рушниць. Підводним мисливцям потрібно дотримуватися норм вилову і правил любительського лову, мати при собі посвідчення підводного мисливця. Підводне полювання заборонене в місцях, не призначених для любительського лову, на зимувальних ямах і під час дії нерестової заборони.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає дотримуватись Правил рибальства та зберігати чистоту довкілля. Бажаємо Вам хорошого відпочинку та гарного настрою!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо