emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Серпня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 908

15.02.2018 наказом Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області створено штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення аліментів.
За час дії штабу (6 місяців) значно посилено відповідальність злісних неплатників аліментів, котрі мають заборгованість понад 6 місяців та вдосконалено порядок примусового стягнення заборгованості.
Створено так званий реєстр боржників та міні-дошки ганьби по неплатниках аліментів.
Варто зазначити, що завдяки активним діям державних виконавців та систематичній взаємодії між відділами ДВС Хмельницької області з представниками органів Національної поліції України, державної прикордонної служби України, Соціального захисту населення, фіскальної служби, судами, органами прокуратури та пенетенціарної служби (пробації) на сьогодні стягнуто понад 102 млн грн. аліментів на користь 22 864 дитини.
На сьогодні надважливою інформацією є те, що вже через 7 днів — 29 серпня набирають чинності ЗУ ухвалені ВРУ щодо посилення захисту прав дітей на належне утримання.
Так, 03.07.2018 Верховною Радою України ухвалено Другий Пакет законопроектів щодо посилення захисту прав дітей.

До другого пакету законодавчих ініціатив входять ЗАКОНИ України такі як:
1.Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дтини на належне утримання»
2.Закон «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України»
3.Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми”
Даний пакет законодавчих ініціатив був розроблений на підставі ефективної дії першого блоку санкцій для неплатників аліментів, які набули чинності 6 лютого 2018 року. Так, було внесено зміни до ряду нормативно-правових актів (Сімейний кодекс, Кодекс України «Про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс, Цивільно процесуальний кодекс, Законів України «Про виконавче провадження» «Про нотаріат» та інших.

Ці закони передбачають:
 посилення відповідальності за несплату аліментів, та вдосконалення механізму їх стягнення;
 збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають у неповних сім'ях;
 також запроваджено пільги і стимули для батьків, які сумлінно виконують свої батьківські обов'язки, у вигляді податкових пільг і преференцій.
Так, Законом передбачено введення поняття мінімально гарантованного розміру аліментів — це 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:
- для дітей віком до 6 років - 779 грн. 50 коп.;
-від 6 до 18 років розмір аліментів складатиме 972 грн.

Мінімально рекомендований розмір — це 100% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:
- для дітей віком до 6 років — розмір аліметнів 1559 грн.;
- від 6 до 18 років - 1944 грн.

Ще одна новація збільшення розміру аліментів при тривалій наявності заборгованості:
-не платиш 1 рік і більше – сума боргу автоматично зростає на 20%;
-не платиш 2 і більше роки – сума додаткової сплати сягне 30%
-не платиш від 3 років – сума боргу збільшиться на 50%.

Вказані кошти будуть перераховані стягувачу на утримання дитини.

Також передбачено призначення суспільно корисних робіт при несплаті аліментів протягом 3 місяців.

Якщо ж протягом року знову накопичується борг, то призначаються суспільно корисні роботи на строк від 240 до 360 годин.

Громадяни, які хочуть посісти керівні посади повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають заборгованості по сплаті аліментів, розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

А також, передбачено звільнення чиновників, які мають заборгованість по виплаті аліментів більше 12 місяців.

Окрім того, запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Запроваджується притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухилятимуться від суспільно корисних робіт і обов'язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

Передбачається застосування ряду обмежень до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям, вже одразу після того, як борг по аліментах перевищить суму за 3 місяці.

Підсумовуючи законодавчі зміни, варто зазначити, що вони в цілому є прогресивними та здатними забезпечити умови для ефективного та оперативного захисту прав дітей.
Про це свідчить перший пакет законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває, що 06.02.2018 набрав чинності, та надав державним виконавцям нові механізми впливу на боржників. Завдяки чому реальна сума стягнення коштів по рішеннях зі сплати аліментів зросла в порівнянні з минулим роком і становить понад 100 млн грн на користь 22 864 дітей.
Тому ми глибоко переконані, що Другий пакет не лише посилить відповідальність неплатників аліментів, а й гарантує гідне фінансове

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо