emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
27 Вересня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1544

ПАРЛАМЕНТ ПІДТРИМАВ ДРУГИЙ ПАКЕТ ІНІЦІАТИВ УРЯДУ ТА МІН’ЮСТУ #МАСКИШОУСТОП

 Депутати Верховної Ради підтримали розроблений Мін’юстом в рамках продовження реалізації ініціативи #МаскиШоуСтоп проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». За документ проголосував 321 народний обранець.
 Під час реалізації першого пакету новацій #МаскиШоуСтоп, який почав діяти 7 грудня минулого року, було виявлено кілька моментів, які потребують удосконалення. Саме такі вдосконалення й були покладені в основу розробленого Мін’юстом за дорученням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана законопроекту.

«Прийняття цього закону підвищить рівень захисту прав осіб під час досудового розслідування кримінальних правопорушень та посилить відповідальність службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків», - наголосив Павло Петренко.

 Серед запропонованих новацій – надано право учасникам провадження заявляти клопотання про закриття кримінального провадження з підстав відсутності правопорушення, відсутності в діянні складу злочину, набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність або ж коли досягнутий податковий компроміс.

«При цьому передбачено, що слідчий, прокурор зобов’язаний розглянути таке клопотання в строк не більше 3 днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав. У разі відмови учасники кримінального провадження зможуть оскаржити її до суду», - підкреслив Міністр юстиції.

 Також документ надає можливість особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо закінчилися строки, встановлені для проведення досудового розслідування.
 Окрім цього, під час розробки законопроекту було передбачено посилення відповідальності службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків під час досудового розслідування.

«Результати аналізу скарг бізнесу свідчать про недостатню дієвість наявних механізмів притягнення до відповідальності винних службових, посадових осіб правоохоронних органів. Саме тому пропонується передбачити такий механізм, коли кожен буде нести персональну відповідальність за допущені ним порушення. Більше того, передбачено, що шкода, завдана діями силовиків, буде компенсована за рахунок конкретних осіб», - заявив очільник Мін’юсту.

 Особа, права якої порушені, може звернутися до суду зі скаргою на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування. У разі задоволення скарги ухвала суду направляється керівнику органу, для організації проведення службового розслідування та вжиття заходів відповідно до законодавства.
 Учасникам кримінального провадження гарантоване право під час досудового розслідування оскаржувати ухвали слідчого судді про продовження відсторонення від посади в апеляційному порядку. На сьогодні законодавство передбачає можливість оскарження ухвал слідчого судді лише про продовження строку тримання під вартою або домашній арешт.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.92
40.95
44.23
44.26

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо