emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Жовтня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1265

Порядок стягнення аліментів за кордоном


Розширення та інтенсифікація контактів України з іншими державами приводять до виникнення різноманітних правовідносин, в які вступають громадяни чи юридичні особи країни з громадянами або юридичними особами інших держав і навпаки.
Зрозуміло, що в усіх випадках права та інтереси громадян і юридичних осіб повинні належним чином захищатись.
Найчастіше правовідносини виникають у наступних сферах:
а) сімейні, переважно в результаті шлюбів з іноземними громадянами;
б) виконання рішень українських судів за кордоном та рішень іноземних судів на території України;
Згідно Положення про Головне територіальне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні територіальні управління юстиції в областях, м.м. Києві та Севастополі Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області відповідно до покладених на нього завдань за дорученням Мін’юсту організовує, забезпечує та контролює виконання міжнародних договорів України з питань правової допомоги в цивільних, сімейних, кримінальних справах, а також конвенцій і угод щодо діяльності установ юстиції.
Відповідно до Закону України «Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном» від 20 липня 2006 року № 15-V в Україні та Закону України «Про ратифікацію Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання» застосовуються положення Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, укладеної у м. Нью-Йорк 20 червня 1956 року та Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання укладеної у Гаазі 23.11.2007 року.
Наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2006 № 121/5 затверджена Інструкція про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном. Ця Інструкція визначає спрощену процедуру стягнення аліментів на дитину або утримання на іншого члена сім’ї згідно з вищевказаними Конвенціями у відносинах з такими державами, які є її учасниками Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, укладеної у м. Нью-Йорк 20 червня 1956 року: Австралія, Алжир, Аргентина, Барбадос, Бельгія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Буркіна-Фасо, Ватикан, Великобританія, Гаїті, Гватемала, Греція, Данія, Еквадор, Естонія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Кабо-Верде, Казахстан, Кіпр, Киргизстан, Колумбія, Німеччина, Ліберія, Люксембург, Македонія, Мексика, Молдова, Монако, Марокко, Нігер, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Пакистан, Польща, Португалія, Румунія, Сейшели, Сербія, Словаччина, Словенія, Суринам, Туніс, Туреччина, Уругвай, Угорщина, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Хорватія, Центральноафриканська Республіка, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Шрі-Ланка; та учасниками Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання укладеної у Гаазі 23.11.2007 року: Австрія, Албанія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Буркіна-Фасо, Великобританія, Європейський Союз, Греція, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чорногорія, Хорватія, Швеція, (далі – Договірні Сторони).
Усі звернення про стягнення аліментів на дитину або утримання на іншого члена сім’ї та інші документи на виконання вищевказаних Конвенцій в Україні, надсилаються для передачі за кордон або з-за кордону через Міністерство юстиції України.
Якщо заявник проживає на території України, звернення про стягнення аліментів на дитину або утримання на іншого члена сім’ї можуть направлятися до Міністерства юстиції через Головне територіальне управління юстиції за місцем його проживання. Головне територіальне управління юстиції, у свою чергу, надає допомогу у складанні відповідної заяви.
Також, громадянин України не позбавлений права звертатись до суду України із відповідною позовною заявою про стягнення аліментів на підставі норм діючого законодавства України. У даному випадку після прийняття судом України відповідного рішення, заявник звертається через органи Міністерства юстиції України із клопотанням про визнання та надання згоди на примусове виконання рішення суду України на території країни де проживає боржник. Однак, одразу хотілось би звернути увагу громадян на те, що не всі країни визнають рішення наших судів та надають згоду на їх виконання.
Стосовно стягнення аліментів з громадян, які проживають на території країн бувшого радянського союзу, то в даному випадку слід застосовувати положення Конвенції про правову допомогу та правові відносини по цивільним, сімейним і кримінальним справах, підписаної у Мінську 1993 року, яка допускає визнання та виконання на території договірної сторони рішення суду України та, як свідчить практика такі рішення судів Сторонами даної Конвенції визнаються та виконуються на їх території.
Питання про стягнення аліментів порушується фізичною особою на своє утримання або на користь іншої особи, а також юридичною особою, що має право порушувати питання про стягнення аліментів на дитину або іншу особу в установлених законодавством випадках, або належним чином уповноваженим представником відповідної особи.
У разі якщо боржник проживає на території країни, яка не є стороною Конвенцій або міжнародних договорів підписаних Україною, які регулюють дані правовідносини то в даному випадку, заявнику необхідно звертатись до компетентних органів відповідної держави особисто або звертатись за допомогою до Міністерства закордонних справ України.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо