emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Листопада 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 595

Окремі питання відповідальності державних реєстраторів у сферах державної реєстрації прав та бізнесу.

Питання відповідальності у сфері державної реєстрації прав та бізнесу регулюються нормами статтей 38 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».
Так, державні реєстратори, суб’єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність.
Шкода, завдана державним реєстратором фізичній чи юридичній особі під час виконання своїх обов’язків, підлягає відшкодуванню на підставі рішення суду, що набрало законної сили.
Загальний порядок виявлення порушень законодавства, допущених державними реєстраторами, виглядає наступним чином:
1) шляхом здійснення контролю у сфері державної реєстрації Міністерством юстиції України;
2) шляхом надходження скарг фізичних та юридичних осіб на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів до Міністерства юстиції України, його територіальних органів та суду.
Контроль у сфері державної реєстрації здійснюється шляхом моніторингу реєстраційних дій державних реєстраторів, уповноважених осіб суб’єктів державної реєстрації у Реєстрах. У разі виявлення порушень, за результатами моніторингу, Міністерство юстиції України проводить перевірки державних реєстраторів. Якщо за результатами проведення перевірок державних реєстраторів/суб'єктів державної реєстрації Міністерство юстиції України виявляє порушення останніми порядку державної реєстрації, приймає вмотивоване рішення, зокрема, про притягнення до адміністративної відповідальності.
Наступним шляхом виявлення порушень законодавства у сфері державної реєстрації є процедура адміністративного оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації до Міністерства юстиції України та його територіальних органів. Отже, відновити своє порушене право заявник може шляхом подання скарги на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації. Відтак, при Міністерстві юстиції України, його територіальних органах створена та діє Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.
Якщо під час розгляду скарги по суті, Комісія виявляє адміністративне правопорушення у сфері державної реєстрації, відповідальність за вчинення якого передбачена статтями 166-11, 166-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), суб'єкт розгляду скарги складає протокол про адміністративне правопорушення та направляє його до суду. Якщо судом під час розгляду справи встановлено вчинення адміністративного правопорушення, то за результатами розгляду справи виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
Кримінальний кодекс України не встановлює окремого складу злочину у сфері державної реєстрації. Питання кримінальної відповідальності державних реєстраторів виникає у випадку скоєння злочинів у сфері службової діяльності та визначені нормами статтей 358 («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»), 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), 365-2 («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги»), 367 («Службова недбалість») Кримінального кодексу України. Якщо Комісія під час розгляду скарги вбачає у діях чи бездіяльності державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації ознаки кримінального правопорушення, суб'єкт розгляду скарги надсилає подання правоохоронним органам для здійснення перевірки відомостей та вжиття в межах їх компетенції відповідних заходів реагування щодо припинення порушення законодавства.
Порядок притягнення державних реєстраторів, як державних службовців, до дисциплінарної відповідальності визначено статтею 64 Закону України «Про державну службу», за невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни. В даному випадку, до державних реєстраторів застосовується один із таких видів дисциплінарного стягнення: зауваження, догана, попередження про неповну службову відповідність, звільнення з посади державної служби.
Питання цивільно-правової відповідальності державних реєстраторів полягає в обов’язковому відшкодуванні збитків, спричинених неправильними службовими діями (бездіяльністю) посадових осіб. Частиною першою статті 1174 Цивільного кодексу України встановлено, що шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою, АРК або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цієї особи.
Важливим є те, що відповідальність за шкоду, завдану посадовою особою, повинен нести орган державної влади, якщо такі дії пов’язані зі службовою діяльністю його посадової особи в рамках наданої йому компетенції. Коли ж шкода, завдана посадовою особою внаслідок дій, які не пов’язані з виконанням службових обов’язків навіть в робочий час, відшкодовується безпосередньо винною особою.
Для отримання більш детальної інформації та консультацій звертайтесь до Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо