emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Грудня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 967

Стягнення заборгованості по заробітній платі

На сьогодні ще спостерігається таке ганебне явище, як заборгованість по заробітній платі, що є грубим порушенням конституційних та трудових прав громадян України.
Примусове стягнення заборгованості з виплати заробітної плати здійснюється органами державної виконавчої служби на підставі виконавчих документів у порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження»
У квітні 2018 року Міністерство Юстиції України розпочало нову кампанію з примусового стягнення заборгованості з виплати заробітної плати.
Запуск нового напрямку роботи оперативних штабів у регіонах був продиктований успіхом ініціативи зі стягнення заборгованості по аліментах.
Несплата аліментів та невиплата заробітної плати – одні з найболючіших соціальних проблем держави.
Якщо вам не виплачують зарплату можна захистити свої права позасудовому або судовому порядку.
Що стосується позасудового порядку необхідно:
1. Звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати, а також про компенсацію втрати її частини у зв'язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги.
2. Звернутися із заявою до комісії по трудових спорах (у разі її наявності) без обмеження будь-яким строком. Трудовий спір підлягає розгляду, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах із роботодавцем.
Комісія зобов'язана розглянути спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою.
У разі незгоди, рішення комісії можна оскаржити до суду в десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії, чи його копії.
Рішення комісії по трудових спорах підлягає виконанню роботодавцем у триденний строк після закінчення строку на його оскарження.
У судовому порядку, працівник може звернутися до суду в рамках:

• наказного провадження
• позовного провадження
В порядку наказного провадження заявляється вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.
Працівник має право звернутися до суду без обмеження строку. Для цього потрібно подати заяву про видачу судового наказу до суду першої інстанції за місцезнаходженням роботодавця або за місцем реєстрації заявника.
Заява подається у письмовій формі та має містити докази:

• перебування заявника у трудових відносинах із боржником та підтвердження суми, яка стягується
При зверненні до суду в порядку наказного провадження судовий збір не сплачується.
У разі прийняття судом ухвали про відкриття провадження, суд у п'ятиденний строк видає судовий наказ.
Судовий наказ виступає виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню.
Якщо працівник звертається в порядку позовного провадження у разі наявності спору щодо розміру заборгованості, то звертатися з позовною заявою слід до суду за місцезнаходженням роботодавця чи місцем проживання/перебування позивача.
Позивачі звільняються від сплати cудового збору.
До позовної заяви мають бути додані документи, що підтверджують факт перебування у трудових відносинах з роботодавцем.
Судове рішення про виплату заробітної плати підлягає негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.
Суд, ухвалюючи рішення, може також допустити негайне виконання судового рішення в разі стягнення всієї суми заборгованості із заробітної плати.
Також, варто сказати, що у разі визнання боржника банкрутом проводиться інвентаризація та оцінка майна банкрута, після чого ліквідатор розпочинає продаж його майна. Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів.
У першу чергу задовольняються:

• вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута;
• грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей;
• інші кошти, належні працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі;
• вимоги щодо вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування.
При цьому, слід враховувати, що вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.
Державна виконавча служба Хмельниччини безперервно виконує роботу щодо своєчасного, повного і неупередженого примусового виконання рішень.
Протягом 2018 року примусовому виконанню підлягало 378 виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі на суму 8547057 грн. З них 142 виконавчих документи надійшли на виконання з початку року на суму 3 641 328 грн.
Територіальними відділами ДВС завершено 259 виконавчих проваджень на суму 6 401 937 грн.
Фактично виконано 174 виконавчих документів на суму 3775 074 грн. З яких найбільше фактично завершено Камянець-Подільським районним ВДВС – 110 виконавчих документів на суму 2 420 772 грн.
Всього частково стягнуто коштів в сумі 4 144 265 грн. на погашення заборгованості по заробітній платі. З них з початку дії штабу стягнуто 3 961 068грн.
Тільки протягом жовтня-листопада 2018 по заробітній платі завершено 136 проваджень на суму 3 413 201 грн., з яких фактично 135 виконавчих документів на суму 3 372 350 грн.
Залишок становить 119 виконавчих документів на суму 1 775 929 грн.
На примусовому виконанні в територіальних відділах ДВС станом на18.12.2018 про стягнення заборгованості по заробітній платі перебуває лише одне підприємство-боржник ПАТ «Полонський гірничий комбінат» - 119 виконавчих документів на суму 1 775 929 грн.
На виконання вказаної категорії судових рішень державними виконавцями вживаються заходи щодо розшуку майна підприємств-боржників, накладення арешту на виявлене майно та рахунки належні боржнику.
Виконання рішень судів про стягнення заборгованості по заробітній платі перебуває на постійному контролі в управлінні державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області та визначено пріоритетним напрямком у роботі державної виконавчої служби.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 30.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.03
41.06
44.45
44.47

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо