emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Лютого 2019 Сурник Сергій 3514

Дії учасників ДТП при настанні страхового випадку.
Чинним ЗУ «Про обов’язкове страхування власників цивільно правової відповідальності» передбачено про обов’язок кожного власника транспортного засобу (пристрою, призначеному для перевезення людей та/або вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів, які підлягають державній реєстрації та обліку у територіальних органах Міністерства внутрішніх справ України та/або допущені до дорожнього руху, а також ввезені на митну територію України для тимчасового користування, зареєстровані в інших країнах) мати страховий поліс цивільно-правової відповідальності.
З лютого 2016 року відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2015 №3470 страхові суми за внутрішніми договорами на території України обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) встановлені у розмірі:
- за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 200 000 грн. на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих;
- за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 100 000 грн. на одного потерпілого, але не більше 500 000 грн. на одну страхову подію.

Чи виплатить ці суми страхова компанія(МТСБУ), згідно наявного у винуватця ДТП поліса автоцивілки, залежить від його правильних дій при оформленні страхового випадку.
Нижче розглянемо порядок дій при настанні страхового випадку, а також обставини на які слід звернути увагу кожному водію:
У разі настання дорожньо-транспортної пригоди, яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, водій транспортного засобу, причетний до такої пригоди, зобов'язаний:
На місці ДТП по телефону, вказаному на полісі, повідомити страхову компанію:
— серію та номер поліса;
— номерний знак транспортного засобу;
— своє ім’я ;
— контактний телефон;
— місце та обставини дорожньо — транспортної пригоди;
— відомості про потерпілу особу (П.І.Б., адреса, марка, модель та державний номер автомобіля, контактний номер телефону потерпілої особи).
—записати номер реєстрації повідомлення про ДТП, який скаже оператор страховика після запису всіх вищезазначених даних;
—викликати працівників поліції

Невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надати страховику, з яким укладено договір ОСЦПВ, або МТСБУ повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна.
У випадку неповідомлення винуватцем ДТП страховика у триденний термін, то після відшкодування збитків, заподіяних третій особі, страховик має право вимагати від свого страхувальника компенсації понесених витрат.

У разі настання дорожньо-транспортної пригоди за участю лише забезпечених транспортних засобів, їх водії мають право спільно скласти повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду – так званий Європротокол.
Європротокол – спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим. Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору ОСЦПВ.

Важливо пам’ятати, що при оформленні Європротоколу страхове відшкодування є додатково лімітованим. Зараз, відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2016 №3471, такий ліміт складає 50 000 грн.

Європротоколом можна скористатися при умові:
-відсутні травмовані (загиблі) люди;
-водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності;
-згоди водіїв транспортних засобів, учасників ДТП, щодо його обставин;
-у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.
У разі невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників поліції для оформлення ДТП обов’язковий.

Якщо водії скористались Європротоколом, то вони:
-мають право залишити місце ДТП;
-звільняються від обов'язку інформувати поліцію про настання ДТП;
-звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;
-повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Також звертаю увагу, що водії та власники транспортних засобів, причетних до дорожньо-транспортної пригоди, власники пошкодженого майна зобов'язані зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком чи МТСБУ представник, а також забезпечити йому можливість провести огляд пошкодженого майна (транспортних засобів).

Особи звільняються від обов'язку збереження пошкодженого майна (транспортних засобів) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, у разі якщо не з їхньої вини протягом десяти робочих днів після одержання страховиком чи МТСБУ повідомлення про ДТП, його уповноважений представник не прибув до місцезнаходження такого пошкодженого майна. При цьому потерпілий має право самостійно обрати аварійного комісара або незалежного експерта для визначення розміру шкоди. У такому разі страховик чи МТСБУ зобов'язані відшкодувати потерпілому витрати на проведення експертизи.

Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про ДТП подає страховику або МТСБУ заяву про страхове відшкодування.
До заяви додаються:
а) документ, який посвідчує особу заявника;
б) документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;
в) документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння ДТП, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну;
г) свідоцтво про смерть потерпілого - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, пов'язаної із смертю потерпілого;
д) документи, що підтверджують витрати на поховання потерпілого, - у разі вимоги заявника про відшкодування витрат на поховання потерпілого;
е) документи, що підтверджують перебування на утриманні потерпілого, його доходи за попередній (до настання ДТП) календарний рік, розміри пенсій, надані утриманцям внаслідок втрати годувальника, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди у зв'язку зі смертю годувальника.
Страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов'язаний:
у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.
Виплата страхового відшкодування (здійснюється безпосередньо потерпілому (іншій особі, яка має право на отримання відшкодування) або погодженим з ним особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна, лікування потерпілих та інші послуги, пов'язані з відшкодуванням збитків.
Виплата страхового відшкодування здійснюється шляхом безготівкового розрахунку.


Сергій Сурник
Юрист ЮК «ЕПСІЛОН ГРУП»

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо