emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Лютого 2019 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 4146

Істотні умови договору оренди землі: що варто знати?

Істотні умови договору оренди земельної ділянки визначені частиною першою статті 15 Закону України "Про оренду землі". Варто зазначити, що до 05.04.2015 закріплений в даній статті перелік налічував аж одинадцять істотних умов. Наразі, їх залишилось тільки три:
1. Об’єкт оренди (зазначається кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки).
2. Строк дії договору оренди. Слід враховувати, що максимальний строк оренди земельної ділянки сільгосппризначення становить 50 років. Мінімальний строк визначений для оренди окремих земель: 7 років в разі оренди ділянок сільгосппризначення для ведення товарного сільсьгоспвиробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства; 10 років – земель із таким же призначенням, якщо вони є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація; 30 років – у випадку створення індустріального парку. Для інших сільгоспземель мінімальний строк оренди не встановлений.
3. Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Зазначені істотні умови договору оренди відповідно до чинного законодавства України повинні бути в обов’язковому порядку визначені у договорі оренди землі. Проте, цей перелік не є вичерпним. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін, порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди землі та інші.

Інформуємо, що відповідно до норм чинного законодавста України, право оренди земельної ділянки виникає з моменту його державної реєстрації.
Так, процедура державної реєстрації права оренди земельної ділянки визначена нормами Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (зі змінами) (далі - Закон) та Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 (зі змінами).

Відповідно до пункту другого частини першої статті 6 вищевказаного Закону, суб’єктами державної реєстрації прав є: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, акредитовані суб’єкти.

Частиною п'ятою статті 3 Закону визначено, що державна реєстрація, зокрема права оренди земельної ділянки, проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Звертаємо увагу, що у разі відмови державного реєстратора у проведенні державної реєстрації права оренди земельної ділянки Ви можете звернутись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Дізнатись більше щодо адміністративного порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації Ви можете на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області та за телефоном (0382) 65-87-88.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо