emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Квітня 2019 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 1951

Зміни до порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку дисциплінарної комісіх приватних виконавців

Починаючи з 2016 року, Україна почала вживати важливі законодавчі кроки в напрямі забезпечення існування в державі реального судового захисту. Невідємною частиною судового захисту є обовязковість виконання судових рішень. Тому Міністерство юстиції з моменту запуску реформи у сфері правосуддя активно впроваджує заходи, аби зробити цю реформу ефективною та дієвою. На цьому наголосила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби під час прес-конференції Вдосконалення порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців.
Із метою повноцінного старту у реформаційному процесі нами було розроблено всю необхідну нормативну базу і вже з 2017 році в Україні фактично запроваджена змішана система виконання судових рішень та інститут приватного виконавця.
Сьогодні ми перебуваємо на шляху позитивних змін, які відбуваються у системі виконання судових рішень завдяки передачі державою частини функцій у сфері примусового виконання рішень приватним виконавцям. Водночас є ряд обєктивних чинників, які потребують вдосконалення і повязані з незначною кількістю приватних виконавців в Україні.
Зокрема, з моменту запуску змішаної системи виконання судових рішень та створення нової професії було забезпечено понад 2,5 тисячі місць для отримання кандидатами у приватні виконавців знань про виконавче провадження. Понад 1500 осіб виявили бажання пройти відповідне навчання і більш ніж 1200 осіб його вже успішно завершили. Наразі понад 200 осіб отримали посвідчення приватних виконавців, 162 приватних виконавця внесено до Єдиного реєстру приватних виконавців. Кількість діючих приватних виконавців 158 осіб.
Безперечно, така кількість приватних виконавців є недостатньою для успішної реалізації цієї ключової для нашої держави реформи. Тому є абсолютно логічним, що Міністерство переймається питаннями вдосконалення процедури допуску до цієї професії та роботи колегіальних органів, які задіяні в процесі становлення та розвитку нової інституції, зокрема Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців.
Насамперед, оновлений порядок допуску передбачатиме для кандидатів у приватні виконавці можливість онлайн навчання з подальшим складанням заліку у вищому навчальному закладі. На сьогодні до переліку закладів, які надають освітні послуги у частині примусового виконання рішень суду, включено 10 навчальних закладів, які знаходяться у Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Сумах та місті Києві.
Тобто, з моменту внесення цих змін кандидату у приватні виконавці надається можливість вибору як місця навчання, так і його форми. Обидва варіанти передбачають надання відповідного свідоцтва. Цей онлайн курс для нас готує наш надійний партнер ОБСЄ.
Крім того, новими змінами запроваджуватиметься можливість проходження стажуванням не лише в органах ДВС, але й в офісах приватних виконавців. Вона звернула увагу, що відповідно до закону є ряд осіб, які звільнені від проходження стажування: приватні, державні виконавці, адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, які мають стаж роботи понад 1 рік, а також помічники приватних виконавців зі стажем роботи понад 2 роки.
Вдосконалення порядку проходження стажування в органах ДВС передбачатиме, що кандидата направлятиме на стажування не структурний підрозділ Мінюсту, а Головне територіальне управління юстиції, до якого звернеться особа, яка має намір відстажуватись. Тобто, буде забезпечена можливість вибору кандидатом місця стажування в органах ДВС або в офісі приватних виконавців без територіальної чи відомчої привязки.
Наступна новація - це зміна критеріїв оцінки практичного завдання кваліфікаційного іспиту із подальшою його автоматизацією.
Передбачається автоматизація третього етапу іспиту - практичного завдання. Дана ініціатива вимагатиме затрати певних ресурсів людських, часових і технічних. Це повязано з тим, що нам необхідно буде напрацювати перелік практичних завдань та варіанти відповідей на них, їх прорецензувати та апробувати, що відповідає методології автоматизованої перевірки кваліфікаційного рівня знань особи, а також рішенням комісії включити до кваліфікаційного іспиту. Після цього сформовані та затверджені питання інтегрувати в систему. Саме тому реалізація цієї ідеї запланована не пізніше, ніж до 1 вересня поточного року.
Щодо вдосконалення порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців, то передбачається імплементація інституту Дисциплінарного уповноваженого, який буде делегований Асоціацією приватних виконавців і займатиметься підготовкою висновків щодо дисциплінарного провадження по конкретним приватним виконавцям, а також узагальнюватиме дисциплінарну практику.
Наступна зміна повязана з оновленням персонального складу Дисциплінарної та Кваліфікаційної комісій приватних виконавців, зокрема призначення до складу комісії фахівця у галузі права, рекомендованого міжнародними партнерами. З огляду на трансформації персонального складу комісій, із її 9 членів лише троє будуть працівниками системи юстиції. Серед інших членів це приватні виконавці, суддя, який обирається Радою суддів України, а також фахівець у сфері права, рекомендований міжнародною спільнотою. Не менш важливий захід, який стосується популяризації професії приватного виконавця, це проведення спільно із Асоціацією приватних виконавців інформаційної кампанії, спрямованої на інформування правничої спільноти щодо привабливості професії приватного виконавця та заохоченням адвокатів, зокрема адвокатів із системи БПД, арбітражних керуючих, науковців долучатись до професії приватного виконавця. Безперечно, ця реформа є важливою та водночас складною, але ми переконані, що наші подальші кроки у цій сфері будуть мати позитивний ефект, зокрема в частині збільшення кількості приватних виконавців, що матиме наслідок зменшення навантаження на державних виконавців та запровадження здорової професійної конкуренції між виконавцям. Як наслідок стан забезпечення захищеності суспільства обовязковістю виконання судових рішень в нашій державі покращуватиметься.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо