emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Квітня 2019 Офіцер командування військової частини А4239 Олексій Наконечний 2213

Вшанували память вязнів нацистського концтабору Шталаг-355.
11 квітня, у день звільнення Бухенвальда, відзначають Міжнародний день визволення вязнів нацистських концтаборів. З метою вшанування жертв фашистських концтаборів та збереження памяті про подій минулого саме цього дня було проведено покладання квітів до Меморіалу памяті жертв нацистського режиму.
На теренах нашої області, серед усієї групи памяток періоду Другої світової війни, лише на території військової частини А4239 збережено унікальний меморіальний комплекс присвячений військовим вязням нацистських концентраційних таборів.
В цей день Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли тяжкий табірний шлях та віддає данину скорботної памяті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах.
Сторінки минулого не треба забувати ніколи. Важкий шлях пройшло покоління війни - голод, важка виснажлива праця та багато інших випробувань. Ті, що залишилися в живих, сьогодні згадують минуле з болем. Важкі сльози навертаються на очі вцілілих сьогоднішніх ветеранів, а в серцях відлунює тривога, - головне, щоб це більше ніколи не повторилося!.
У Міжнародний день визволення вязнів фашистських концтаборів давайте ж згадаємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив, усім смертям на зло
Для людей, які пройшли всі жахи війни, найголовнішою цінністю є мир. Вони не думали про високі нагороди, звання, медалі. Без жалю віддавали своє життя за Вітчизну, за лагідні руки мами, за спокійний дитячий сон. Війна опалила їхні серця, сивиною побілила голови, але душа жила святою любов'ю.
З кожним роком Друга світова війна на крок, на перегорнуту сторінку віддаляється від нас. Та забути звитягу батьків, дідів, прадідів неможливо. Блакитне небо - їхній дарунок нащадкам, промені сонця в очах теж від них.
Тисячі українців опинилися за колючим дротом нацистських фабрик смерті, розташованих як на українській території, так і поза її межами. Точний підрахунок вязнів вихідців із території України наштовхується на низку проблем, обумовлених історично та геополітично. Як на початку війни, так і на її завершення Україна не мала власної державності. Більшість українців, які потрапляли в табори, нацисти маркували як радянських, польських чи угорських громадян. Частина з них взагалі не проходила реєстрації, а потрапляла відразу до крематорію.
В окупаційній неволі область перебувала два роки і майже девять місяців: з 29 червня 1941 року по 4 квітня 1944 року 1011 діб.
За час свого кривавого панування в області нацисти розстріляли і закатували понад 477 тисяч мирних громадян і військовополонених (в т.ч. у Проскурові 81 тис.), на масові роботи до Німеччини вивезено 117 230 чоловік. Хмельницька земля поклала на вівтар звільнення від нацизму понад 250 тисяч найкращих синів і дочок, а для 30-ти тисяч воїнів дітей різних народів стала місцем вічного спочинку.
Страшна доля спідкала військовополонених концтабору Шталах 355, що знаходився на території військової частини, де було вбито понад 65 тисяч чоловік. Багатьох із них досі не встановлено. Аби вшанувати пам'ять жертв нацизму, прийшли ветерани, військовослужбовці, представники Хмельницької міської та обласної ради, обласної адміністрації, діти увязнених у концтаборі та небайдужі люди. Згадали загиблих і ті, хто вижив у німецько-фашистському рабстві.
За невинно замордованими на цьому місці біля памятного меморіалу було проведено поминальну службу. Після цього жертв вшанували хвилиною мовчання.
По завершенні ритуальної частини гості відвідали музей історії військової частини, де ознайомилась з експозиціями минулого та сьогодення.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо