emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Квітня 2019 ХОЦТКУМ 1636

17 квітня 2019 року в рамках ХІІІ Обласного форуму Книжкова весна на Хмельниччині на базі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація наукового видання Новоушиччина: історія в памятках. Книга стала переможцем обласного читацького рейтингу Краща книга Хмельниччини 2018 в номінації Наукове видання.

Видання є спільною роботою багатьох авторів. Їх матеріали упорядковували історики, памяткоохоронці і краєзнавці, обєднані місцем свого народження Новоушицьким районом Петраш Ігор Володимирович, Шпаковський Сергій Михайлович і Климчук Василь Васильович. До редколегії видання долучилися і очільники обласних позашкільних навчальних закладів, історики за фахом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (Климчук Василь Васильович) і Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (Колесник Наталія Вячеславівна).

У книзі є багато нових цікавих відомостей з історії поселень, сіл, селищ, містечок району від часів палеоліту і до наших днів. У виданні багато світлин, серед них є унікальні, схем, планів та таблиць.

Видання цінне тим, що спрямоване на систематизацію та популяризацію про культурний спадок серед населення краю, надання базових знань для майбутніх дослідників, на формування позитивної суспільної думки жителів Новоушиччини стосовно збереження і захисту своїх памяток від руйнувань. Упорядники висловили сподівання щодо того, що видання буде заохочувати ентузіастів-краєзнавців до систематизації історичних матеріалів своїх районів, міст, селищ, сіл, громад.

Видання розраховане на використання істориками, учнями, студентами, краєзнавцями, памяткоохоронцями та поціновучами історії рідного краю.

Згодом презентація книги відбулась у Новоушицькій центральній бібліотеці. З краєзнавчим виданням мали змогу познайомитись місцеві освітяни, науковці, краєзнавці, працівники сфери культури і поціновувачі краєзнавчої літератури.

Знайомили присутніх з книгою її автори заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв, історик, памяткоохоронець, член національнї спілки краєзнавців України і Міжнародної організації захисту памяток IKOMO Сергій Шпаковський, історик, краєзнавець, памяткоохоронець Ігор Петраш, член редколегії, директор Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Наталія Колесник та рецензент наукового видання, кандидат історичних наук, член національної спілки краєзнавців України Сергій Семенчук.

Видання стало результатом багаторічної кропіткої праці Ігоря Петраша, історика, памяткоохоронця, керівника редакційно-видавничої групи по підготовці до написання тому Зводу памяток історії та культури України по Хмельницькій області в 2014 2018 рр., за участі його земляків і сподвижників-краєзнавців Сергія Шпаковського та Василя Климчука.

Випуск видання, яке рекомендував до друку Центр дослідження історії Поділля Інституту історії України Національної академії наук України при Камянець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка (протокол від 24 травня 2018 року 4) з рецензентами-науковцями, забезпечило ТзОВ Поліграфіст, що в місті Хмельницькому, за підтримки Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

До книги включені матеріали, які готувалися редакційно-видавничою групою по підготовці до видання тому Зводу памяток історії та культури України по Хмельницькій області, ряд змістовних авторських матеріалів (тексти, світлини, схемплани) відомих подільських краєзнавців Іона Вінокура, Володимира Захарєва, Сергія Маярчака, Віталія і Анатолія Гуцалів, Ярослава Михайловського, Людмили Казімірової, Віктора Дзьоника, Сергія Семенчука. Також тут є багато нових і цікавих відомостей з історії поселень, сіл, селищ та містечок Новоушицького району від часів палеоліту і до наших днів, а також опубліковані описи обєктів культурної спадщини, додані їх світлини, схемплани тощо.

У науковому виданні Новоушиччина: історія у памятках упорядникам вдалось зібрати й систематизувати в єдине ціле наявні відомості про виявлені раніше памятки і обєкти археології, архітектури, історії місцевого й національного значення та інформаційно доповнити їх матеріалами новітніх досліджень території Новоушицького району з найдавніших часів до сьогодення. Описові краєзнавчі матеріали доповнені давніми світлинами і копіями документів.

Автори книги яскраво і переконливо показали в ній, що відношення до памяток і обєктів культурної спадщини, їх охорони та збереження показник рівня цивілізованості не лише окремого маленького аграрного регіону Хмельниччини, а й кожного суспільства, де ця важлива справа є пріоритетним напрямком державної політики у сфері культури та примноження громадянами національного історико-культурного надбання.

Сьогодні історична і культурна спадщина Новоушиччини є невідємною та вагомою складовою частиною культурного надбання Хмельницької області, Поділля й України, адже на території багатьох сіл, селищ і колишніх містечок Новоушиччини збереглося чимало непересічних історичних, археологічних та архітектурних обєктів і памяток, котрі презентують культурний потенціал цього наддністрянського регіону Хмельниччини, який із зацікавленням вивчають і досліджують місцеві краєзнавці та українські й зарубіжні науковці.

Сподіваємось, що видання буде заохочувати ентузіастів-краєзнавців до систематизації історичних матеріалів своїх районів, міст, селищ, сіл, громад.

Видання розраховане на використання істориками, учнями, студентами, краєзнавцями, памяткоохоронцями та поціновучами історії рідного краю.

Презентоване широкому загалу читачів наукове видання Новоушиччина: історія у памятках, завдяки його інформаційній насиченості та доступності, пригодиться усім, хто глибше цікавиться минулим своєї малої Батьківщини, історикам, вчителям, учням, студентам, краєзнавцям, памяткоохоронцям і усім справжнім шанувальникам культурної спадщини Новоушиччини, Хмельниччини та України.

З електронним варіантом книги (395 стор. ілюстров.) можна ознайомитися детальніше в мережі Інтернет за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1UVPqvxBxj18BhVf5YE2xsEPoAwX566ER/view .

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ та ОЦТКУМ

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 30.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо