emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Квітня 2019 Доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Бакун О.В. та студент 4 курсу Андрусик А.І. 4862

Екстрена контрацепція
Екстрена контрацепція - це метод, який використовується для запобігання небажаній вагітності після незахищеного статевого акту. Екстрена контрацепція повинна бути використана якомога швидше після незахищеного сексу - чим швидше ви звернетеся за допомогою, тим більше шансів уникнути вагітності. Усі жінки та дівчата репродуктивного віку можуть звернутися за екстреною контрацепцією, якщо вони вважають, що їм це потрібно.

Види екстреної контрацепції
Екстрена контрацепція включає: прийняття екстреної гормональної контрацепції; або встановлення внутрішньоматкової спіралі.Екстренну гормональну контрацепцію іноді називають ранковою таблеткою, хоча це може викликати плутанину, оскільки її слід приймати якомога швидше після незахищеного сексу, не обов'язково вранці. Вона також відома як таблетка екстреної контрацепції .

Коли вам може знадобитися екстрена контрацепція?
Потреба в екстреній контрацепції може виникнути, якщо під час сексу розірвався презерватив, випала Ваша діафрагма, Ви пропустили прийом таблетки або взагалі не використовували контрацепції. Екстрена контрацепція також може бути використана для запобігання вагітності після того, як жінка була змушена займатися сексом проти її волі (була зґвалтована).

Де можна отримати екстрену контрацепцію?
Більшість лікарів і фармацевтів добре ознайомі з проведенням екстреної контрацепції, але якщо ні, то клініка планування сім'ї або жіночий медичний центр повинні допомогти вам. Деякі таблетки екстреної контрацепції доступні у фармацевтів без рецепту.

Як працює екстрена контрацепція?
Для запліднення один з яєчників жінки звільняє яйцеклітину (овуляція), яка запліднюється спермою, що знаходиться у матковій трубі. Запліднена яйцеклітина потім проходить по матковій трубі в матку, де вона вбудовується в слизову матку.
Термінова контрацепція забезпечується:
затримкою або запобіганням вивільненню яйця (овуляції); перешкоджанням спермі запліднити яйцеклітину; або запобіганням імплантації заплідненої яйцеклітини в оболонку матки.
Екстрені протизаплідні таблетки в основному працюють шляхом уповільнення овуляції, яка може бути вирішальною, якщо є сперматозоїди, оскільки сперма ще може запліднити яйцеклітину протягом багатьох годин і навіть днів після еякуляції. Середня виживаність становить від 2 до 3 днів, хоча деякі сперматозоїди можуть зберігати життєздатність від 5 до 7 днів. Статевих стосунків за 5-7 днів до овуляції, через день чи нещодавно після овуляції (яйцеклітина життєздатна до 24 годин після виходу з яєчника) достатньо щоб вони завершилися вагітністю.
Екстрена контрацепція повинна використовуватися лише в тому випадку, якщо з останнього циклу відбувся лише один незахищений секс. Якщо було більше одного незахищеного контакту, лікар повинен виключити можливість попередньої вагітності. Використання екстреної контрацепції є неефективним, якщо запліднена яйцеклітина прикріпилася до матки. Крім того, деякі види екстреної контрацепції можуть завдати шкоди, якщо ви вже вагітні.

Як довго ви можете чекати, перш ніж отримати екстрену контрацепцію?
Екстрену контрацепцію слід застосовувати якомога швидше після незахищеного сексу. Протизаплідні таблетки можуть бути ефективними від 3 до 5 днів після незахищеного сексу, залежно від типу використовуваної таблетки. Мідна внутрішньоматкова спіраль ефективна у запобіганні вагітності до 5 днів після незахищеного сексу.

Екстрена контрацептивна таблетка (EКТ)
Протизаплідні таблетки, що часто використовуються, включають: левоноргестрел (синтетичний прогестоген) або уліпристалу ацетат.
Ці таблетки більш ефективні і викликають менше побічних ефектів, ніж старий метод екстреної контрацепції (відомий як метод Юзпе), який передбачає прийом 2 доз комбінованих оральних контрацептивів (які містять естроген і прогестаген).
Таблетки для екстреної контрацепції можна використовувати більше одного разу, щоб уникнути ненавмисної вагітності. EКТ не викликає аборт (припинення) і не впливає на майбутню фертильність.

Мідні внутрішньоматкові спіралі (ВМС)
Метод екстреної контрацепції ВМС більш ніж на 99% ефективний у запобіганні вагітності при введенні протягом 5 днів після незахищеного сексу.
Мідні ВМС працюють, змінюючи умови матки, впливаючи на рух сперматозоїдів і яйця, а також знижуючи їх життєздатність. ВМС також змінює вистилку матки, роблячи її менш придатною для вагітності.
Мідна ВМС може бути встановлена лікарем протягом 5 днів після незахищеного статевого акту. (У деяких випадках ВМС можна вставляти до 5 днів після першого передбачуваного дня овуляції, якщо статевий акт відбувся за 5 днів до початку).
Головною перевагою використання ВМС є те, що вона забезпечує постійну контрацепцію. Проте, ВМС не особливо підходять для молодих жінок, які не мали дітей, і вони не захищають від хвороб, що передаються статевим шляхом. Мідні ВМС також не підходять для деяких жінок, у тому числі тим, у кого є ендометріоз. Ваш лікар повинен оцінити, чи підходить вам ВМС.
Побічні ефекти ВМС міді можуть включати: болі внизу живота, кровянисті виділення в середині циклу, тривалі і болючі менструації.

Коли звертатися до лікаря ?
Ви повинні звернутися до лікаря, якщо ви стурбовані тим, що екстрена контрацепція не була ефективною, і ви вважаєте, що могли завагітніти, або якщо ви стурбовані інфекціями, що передаються статевим шляхом. Використання презервативів - це найкращий спосіб захистити себе від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Зверніться до лікаря, якщо:
Ваш наступний цикл відрізняється від звичайного (особливо якщо він триваліший або кровотеча менша);Ваш цикл запізнюється більше тижня;Ви відчуваєте сильний, раптовий біль у тазу або нижній частині живота (раптовий біль може бути наслідком позаматкової вагітності - рідкісний, але важкий стан, коли запліднена яйцеклітина імплантується поза маткою, часто в одній з маткових труб);оскільки екстрена контрацепція не ефективна на 100 відсотків, ви повинні пройти тест на вагітність, якщо у вас є якісь симптоми, які свідчать, що ви можете бути вагітними.

Таблетка для екстреної контрацепції не забезпечує постійної (довгострокової) контрацепції. Для постійного захисту від небажаної вагітності використовуються інші методи, тому зверніться до свого лікаря або в клініку планування сім'ї аби підібрати для Вас найзручніший та найефективніший метод.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 30.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо