emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
25 Квітня 2019 Доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ Бакун О.В. та студент 4 курсу Заплітний М.В. 3063

Рак яєчників: симптоми та діагностика.

У якості вступу хочеться зазначити, що ранні симптоми раку яєчників досить узагальнені та можуть містити в собі: дискомфорт в животі, важкість, тупий біль та коливання артеріального тиску. Можливі зміни в роботі кишківника, а саме поява метеоризму. Згодом, може приєднуватись диспептичний синдром та проблема із нирками або сечовим міхуром. Деякі пацієнтки зізнаються, що на догоспітальному етапі стикалися із вагінальною кровотечею. Проте, жінки зазначали, що звертались за класифікованою допомогою вже на етапі розпалу больового синдрому. Переважно, у стаціонарах лікарі на підставі вище написаних симптомів, пов'язували патологічний стан з іншими захворюваннями, не підозрюючи рак яєчників. Тому, в кращому випадку, жінок відправляли на УЗД-обстеження де несподівано виявляли дану патологію. В іншому ж випадку, рак виявляли вже в процесі його прогресування, коли до клінічної картини приєднувались такі симптоми, як: асцит (накопичення рідини у черевній порожнині) та патологічна, різка втрата ваги.

На сьогодні досі не винайдено ефективного способу раннього виявлення раку яєчників. Так званий "Pap test" - є дуже важливим для раннього виявлення раку шийки матки, але він не виявляє раку яєчників. Багато жінок відчувають гнів та печаль, що їх рак не був діагностований раніше, оскільки б це сприяло збереженню їх стану здоров'я та швидкому одужанню. Тому, дослідники з усього світу губляться у пошуках способів діагностувати рак яєчників ще на ранніх стадіях. На сьогодні кваліфіковані лікарі склали певний алгоритм діагностичних досліджень, які сприяють виявленню раку яєчників.

Насамперед йдеться мова про негайне звернення до лікаря, який являється гінекологічним онкологом. Даний фахівець проведе ряд клінічних тестів, які допоможуть провести диференційну діагностику та з'ясувати, чи наявні симптоми пов'язані із раком яєчників. Після тестів, фахівець призначить пацієнтці медичний огляд, який включатиме: огляд органів малого таза. Далі, жінку попросять здати аналіз крові на пухлинні маркери, наприклад: СА 125 (це білки, які часто перевищують норму в жінок з раком яєчників, оскільки іноді виробляються раковими клітинами). Дослідження крові на пухлинні маркери є одним з основних способів підтвердження діагнозу раку в жінки, зокрема саме раку яєчників. Крім того, у разі виявлення даного захворювання, ці тести здаються ще декілька разів протягом лікування, щоб перевірити рівень прогресування раку. Для диференційної діагностики, лікар призначає колоноскопію задля переконання у тому, що отримані з анамнезу жінки симптоми, не пов'язані із патологією кишківника. Наступним етапом діагностики буде КТ-обстеження. Комп'ютерна томографія дає змогу оглянути поперечну проекцію органів, у тому числі будь-яких пухлин. Подібне дослідження проводять у стаціонарі. Процедура дослідження триває близько 30-40 хвилин. Жінці буде запропоновано не їсти та не пити нічого перед скануванням, за винятком контрастної речовини (барвника, який робитиме органи білими на рентгенологічних знімках для створення чіткої картини). Існує невелика ймовірність того, що контрастна речовина спровокує алергічну реакцію. Проте, більшість людей (90-95%) можуть повернутись додому, як тільки сканування закінчиться. Для запобігання виникненню алергічної реакції, жінці варто попередити лікаря, що в неї непереносимість йоду, цукровий діабет або хронічні захворювання нирок.

Наступним етапом є МРТ (Магнітно-резонансна томографія). Цей тест подібний до попереднього, але використовує магнітні поля замість рентгенівських знімків для створення зображень органів малого таза, включаючи яєчники. Це дослідження є безболісним та не шкідливим для здоров'я. Наступний зі списку інструментальних досліджень буде ультразвукове сканування. Воно виконується двома способами. Під час сканування у черевній порожнині фахівець ультразвуком проходиться ручним пристроєм (датчиком). Це виконується для створення фотографій органів. Зображення виводиться на екран. Іноді, яєчники не видно при ультразвуковому дослідженню саме на животі. Тому, транслюєр вводить жінці у вагіну. За даними опитування, пацієнтки зізнаються, що процедура викликає неприємні відчуття, хоч не є болісною.

На жаль, жоден із тестів наведених вище, не дає повної гарантії, що рак яєчників буде виявлено. Єдиний спосіб визначити чи наявний рак яєчників у жінки це оперативне втручання. Проте, жінку перед операцією потрібно, як слід ознайомити про її захворюванням та мету операції.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо