emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Травня 2019 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 2108

Що таке булінг і хто може стати його жертвою?
Булінг те ж саме, що цькування. Слово походить від англійського дієслова to bully знущатись, залякувати. Згідно із законом, булінг стосується тільки учасників освітнього процесу школярів та вчителів. Жертвою булінгу може стати як учень, так і вчитель. Але в законі вказано, що принаймні один з учасників конфлікту має бути неповнолітнім. Якщо вчитель цькує вчителя це булінгом не вважається.
А якщо дитину принижують у соцмережах?
Щоб дії вважались булінгом, не обовязково ображати жертву в реалі. Людина також може заявити про булінг, якщо їй надсилають образливі повідомлення в соцмережах.
Але тут у законі є протиріччя. Коли діти перебувають за межами школи на власному подвірї чи в інтернеті, формально вони вже не є учасниками освітнього процесу. А значить, суд може вирішити, що про булінг не йдеться.
Якщо мою дитину цькують, що робити?
Батьки жертви булінгу повинні написати заяву на імя керівника або засновника закладу освіти. Також заяву може написати вчитель, якщо його цькує учень.
Що буде після цього?
Директор школи (або іншого навчального закладу) має скликати комісію з булінгу і викликати поліцію. Поліцейські складають протокол про адміністративне порушення. Далі рішення прийматиме суд. Загалом, процедура аналогічна тій, коли притягують до відповідальності за дрібне хуліганство та за ухилення батьків від виконання своїх обовязків.
Інформація про подання, розгляд і реагування на такі заяви має публікуватись на сайті закладу освіти. Чи ефективно реагують у освітньому закладі на заяви про булінг перевірятиме освітній омбудсмен.
Що ще за комісія з булінгу і хто до неї входитиме?
За логікою, туди повинні входити представники батьківського комітету, представники школи і Національної поліції, але жодних вимог до цих комісій у законі не прописано.
Як довести, що це булінг, а не сварка? Це складно?
Щоб винного притягнули до відповідальності, треба довести:
що людину цькували психологічно, фізично, економічно чи в сексуальному плані;
що це не поодинокий випадок, а відбувалось систематично;
що жертва булінгу зазнала шкоди психічної або фізичної, тобто відчувала страх, приниження, тривогу, була соціально ізольована.
Бувають і інші форми цькування, які важко довести. Наприклад, бойкот, косі погляди, розповсюдження пліток чи навіть цілеспрямоване затягування відповіді на питання. Щоб довести, що це був булінг, треба долучити свідків або надати фото- чи відеодокази.
Які штрафи заплатить агресор, якщо суд погодиться, що це булінг?
За цькування можуть стягнути від 850 до 1 700 гривень (або засудити до громадських робіт від 20 до 40 годин).
А якщо кривдник продовжуватиме робити те саме?
Якщо протягом року після того, як людину оштрафували, вона знову буде цькувати свою жертву, кривднику доведеться заплатити вже від 1 700 до 3 400 гривень (або громадські роботи від 40 до 60 годин). Такий самий штраф загрожує людям, які займались груповим цькуванням.
А хто платитиме штраф за малолітніх?
За неповнолітніх будуть розраховуватись їхні батьки або опікуни.
А якщо булінгу сприяли вчителі?
Вчителів, керівника або засновника закладу освіти можуть покарати, якщо вони були свідками цькування, але нічого не робили, щоб йому запобігти. У цьому випадку передбачено штраф у розмірі від 850 до 1 700 гривень або виправні роботи на термін до одного місяця з відрахуванням 20 відсотків від зарплати

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо