emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Травня 2019 Студентка БДМУ Ладані Наталя Доц. кафедри БДМУ Бакун Оксана Валер`янівна ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет Кафедра акушерства та гінекології 7009

Чим небезпечні Інфекції, що передаються статевим шляхом?
Інфекції, що передаються статевим шляхом мабуть, найбільш обговорювана тема протягом багатьох років, як в медичному середовищі, так і серед пацієнтів. Інтерес у питанні інтимного здоровя не вичерпується, адже часто статеві інфекції проходять без яскраво виражених симптомів, і люди зовсім не звертаються за медичною допомогою.
При сексуальних контактах можуть передаватися близько 30 збудників, серед яких зустрічаються бактерії (гонорея, сифіліс, хламідіоз), віруси (герпес-віруси, ВІЛ, вірус папіломи людини, віруси гепатитів В і С), найпростіші (трихомоніаз), гриби (кандидоз) і паразит.
Всупереч розхожій думці, передача ІПСШ може здійснюватися не тільки статевим шляхом, але і внутрішньоутробно від матері до дитини, при маніпуляціях, повязаних з кровю, з грудним молоком, через слину і побутовим шляхом.
Заразитися ІПСШ можна при будь-якому вигляді статевого контакту. Жінки більш схильні до ризику зараження, ніж чоловіки внаслідок особливостей будови статевої системи. Більшість статевих інфекцій мають прихований перебіг і тривалий час ніяк не проявляються, виявляючи себе значно пізніше з розвитком ускладнень. Анатомічні особливості жіночого організму більшою мірою сприяють тому, що ранні симптоми захворювання залишаються непоміченими. До прояву перших ознак хвороби може пройти від декількох днів до декількох місяців. Згідно з медичними даними, щорічно 357 мільйонів чоловік інфікуються однією з чотирьох ІПСШ хламідіозом, гонореєю, сифілісом або трихомоніазом. Саме ці інфекції вважаються найпоширенішими ІПСШ.
Загальні симптоми статевих інфекцій:
свербіж і печіння в області статевих органів;
прискорене болісне сечовипускання;
зміна характеру виділень із статевих органів;
почервоніння в області статевих органів і заднього проходу;
різні висипання на статевих органах, навколо анального отвору;
збільшення лімфатичних вузлів пахової області;
у жінок біль внизу живота, болючість під час статевого акту, кровянисті виділення з піхви між менструаціями.
Чим небезпечні ІПСШ?
Наслідки зараження такими інфекціями, як ВІЛ, всім відомі ця хвороба призводить до пригнічення імунної системи, що тягне за собою підвищення захворюваності різними інфекціями. Гепатити, в свою чергу, є причиною цирозу і раку печінки, сифіліс під час вагітності призводить якщо не до смерті плода та новонародженого, то до народження дітей з підвищеним ризиком смерті в звязку з недоношеністю, низькою масою тіла при народженні або вродженим захворюванням. Вірус папіломи людини викликає захворювання на рак шийки матки, який щорічно забирає сотні тисяч життів жінок.
Наслідки інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, таких як хламідіоз, уреаплазмоз, гонорея призводять до не менш тяжких наслідків. Вони впливають на репродуктивну функцію людини і завдяки їм кожен пятий шлюб в нашій країні є безплідним. Гонорея та хламідіоз є основними причинами запальних захворювань органів малого тазу, несприятливих наслідків вагітності та безпліддя. Нічого не підозрюючи про своє захворювання жінка довгий час не може зачати і виносити дитину. Але найбільш небезпечне зараження під час вагітності, інфекції можуть спровокувати важкі пороки розвитку плоду, ускладнені пологи, і навіть мертвонародження.
Наслідком зараження статевими інфекціями у чоловіків може стати простатит і аденома простати, везикуліт, хронічний уретрит, важкі запалення нирок, і, як наслідок, порушення потенції, передчасне сімявиверження і безпліддя.
Щоб уникнути важких наслідків для організму, при найменших підозрах на ІПСШ слід пройти ретельне обстеження. Рекомендовано обстежуватися в наступних випадках:
При веденні активного статевого життя мінімум 2 рази на рік, а краще кожен раз при зміні статевого партнера.
При незахищеному статевому контакті.
При плануванні вагітності.
Після закінчення курсу лікування ІПСШ (як правило, не раніше 21 дня після завершення антибіотикотерапії, якщо інше не визначено лікарем).
Відсутність зовнішніх симптомів не є гарантією безпеки як для вашого організму, так і для ваших статевих партнерів. Тим більше мова не йде про можливість самолікування: в даний час наукою не зареєстровано жодного випадку самовилікування статевих інфекцій.
Профілактика ІПСШ
Зараження статевими інфекціями можна попередити. Кращим засобом захисту є барєрні методи (презерватив), тільки вони врятують від найнебезпечніших збудників, в тому числі від зараження ВІЛ. Необхідно дотримуватися таких правил: презерватив повинен бути хорошої якості, зберігатися в належних умовах, надітий до початку статевого контакту, зберегти свою цілісність і знятий не раніше закінчення контакту.
Реальним шляхом профілактики статевих інфекцій у підлітків стануть грамотні консультації батьків і педагогів на тему здорового статевого життя і правильний підбір методів контрацепції (презерватив). Не варто забувати і про регулярне 1 раз на рік відвідування лікаря гінеколога.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо