emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Травня 2019 Хмельницький міський відділ ДРАЦС 1347

Шлюб за добу: що варто знати перед укладенням?

Із 2016 року в Україні запрацював пілотний проект "Шлюб за добу". Наразі проект активно працює по території всієї України і дає можливість не чекати 30 днів для реєстрації шлюбу. Але новела все ще викликає питання в тих, хто бажає створити сімю за прискореною процедурою. Тому розкладаємо по поличках ключові моменти.

Чому запровадили?
Мінюст декларував три основні причини. Перша на наближених до зони АТО територіях давати людям можливість реєструвати свої стосунки тоді, коли їм зручно, й не займатися зайвою бюрократією. Друга подолання корупційної складової. Третя причина відхід від радянщини. Норма чекати 30 днів залишилась в Україні саме з радянського минулого. Та й узагалі, чому хтось має обмежувати дорослих свідомих людей у праві реалізовувати їхні конституційні права?
Зазначимо, що перед запуском проекту критики стверджували, що після такого "місцевого Лас-Вегасу" в нас різко зросте кількість розлучень. Керувались критики тезою, що укладатимуть шлюби імпульсивно та безвідповідально. Але статистика знову-таки довела зворотне. За три роки кількість розлучень за прискореною процедурою не перевищила даних статистики за звичайною процедурою.

Статус шлюбу, укладеного в межах пілотного проекту
Шлюбу за прискореною процедурою в Сімейному кодексі немає. Але не хвилюйтесь, він такий самий, як і звичайний, у контексті юридичної сили.
Усі дані вносять до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а кожний з подружжя отримує свідоцтво про шлюб єдиного зразка.
Тому, якщо навіть пілот скасують, на "легальність" вашого шлюбу це не вплине жодним чином. Хоча наш власний прогноз цю процедуру буде закріплено в Сімейному кодексі. Адже, окрім того, що вона затребувана нашими громадянами, вона підвищує туристичну привабливість нашої країни.
Іноземці їдуть до України укладати шлюби. Часто інтернаціональні. Особливо з тих країн, де шлюб може бути лише релігійним.

Як укласти?
Для українців передбачено стандартний пакет документів. Для укладання "Шлюбу за добу" нічого "екстра" не потрібно. Достатньо паспортів громадян України. У разі якщо особи, які бажають зареєструвати шлюб, або один з них раніше перебували у шлюбі, документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним, тощо. Документи про сплату державного мита та про сплату платних послуг, що надаються відділом державної реєстрації актів цивільного стану.

Як зареєструвати шлюб іноземцям ?
Для державної реєстрації шлюбу нареченими особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
Разом із заявою подаються такі документи:
- паспорт або паспортний документ, перекладений на українську мову та засвідчений нотаріально;
- документ, що підтверджує законність перебування іноземця на території України;
- документ, що підтверджує факт припинення попереднього шлюбу (у разі наявності попереднього шлюбу);
- апостиль або легалізація та переклад іноземних документів на українську мову та засвідчено нотаріально.
Користуючись Веб-порталом Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану http://dracs.minjust.gov.ua/ охочі молодята можуть подати заяву про державну реєстрацію шлюбу та мають можливість вибрати, будь який відділ державної реєстрації актів цивільного стану, переглянути зображення залу урочистих подій та забронювати зручний час для проведення державної реєстрації шлюбу.
Іноземцям ж ще варто додати документ, який підтверджує легальність їх перебування на території нашої країни.

Місце проведення церемонії?
До прикладу, сьогодні створити сімю можна на стадіоні у Львові, на Олімпійському в Києві, в аеропортах у різних куточках країни, в історичних замках та парках або ж навіть удома чи ресторані (для цього проводять виїзні церемонії).
Вартість дуже відрізняється. Адже залежить від того, яка організація надає вам послугу, на якій локації, з якими додатковими сервісами (музики, фотографи тощо).
Тому сьогодні укласти шлюб за добу можна як до 2 000 гривень, так і за 20 000 гривень.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 30.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо