emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
27 Травня 2019 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 888

Особливості стягнення аліментів на дітей

Сімейним законодавством передбачено, що батьки зобовязані утримувати своїх неповнолітніх дітей. У разі, якщо батьки не надають допомогу своїм неповнолітнім дітям, кошти на утримання неповнолітніх дітей (аліменти), стягуються з батьків у судовому порядку.
Аліменти як такі - це кошти на утримання дитини, які сплачує той з батьків, що проживає окремо. Проте слід памятати, що аліментні зобовязання можуть виникати з того моменту, як один з подружжя перестав приймати участь в утриманні дитини.
Відповідно до статті 181 Сімейного кодексу України спосіб виконання батьками обовязку утримувати дитину визначається домовленістю між ними. Тому чинним законодавством України передбачено декілька способів стягнення аліментів.
Перший варіант, на перший погляд, найпростіший - це коли батьки усно домовляються про утримання дитини, не вдаючись до якогось юридичного оформлення своїх домовленостей.
Другий спосіб передбачає укладення батьками договору про сплату аліментів на дитину, в якому визначаються розмір та умови сплати аліментів. Такий договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. У разі невиконання одним з батьків свого обовязку за договором або порушення його умов, нотаріус оформлює виконавчий напис, на підставі якого можуть стягуватися аліменти.
Проблеми починаються тоді, коли один із батьків затягує з виплатами або взагалі перестає сплачувати гроші на дитину, у такому випадку аліменти стягуються у примусовому порядку.
Отже, третій спосіб полягає у примусовому виконанні рішення суду про стягнення аліментів. Для того, щоб виконати таке судове рішення в примусовому порядку необхідно звернутися до відділу державної виконавчої служби за місцем роботи платника аліментів (якщо ж платник аліментів не працює, або місце його роботи невідоме - за місцем проживання або місцем знаходження майна) з відповідною заявою про примусове виконання судового рішення (зразки таких заяв розміщені на стендах у виконавчій службі) та виконавчим листом.
Державна виконавча служба при отриманні виконавчого документа відкриває виконавче провадження про стягнення аліментів, про що надсилає платнику і одержувачу аліментів відповідну постанову.
Після відкриття провадження про стягнення аліментів державний виконавець негайно вживає заходів щодо встановлення майнового стану боржника.
З метою повного та своєчасного виконання рішення про стягнення аліментів, державний виконавець може направити постанову про стягнення аліментів з доходів боржника на підприємство (установу), де працює платник аліментів і бухгалтерія цього підприємства буде відраховувати встановлену судом частину від отриманих доходів платника за місцем роботи. Якщо боржник не працює і не сплачує аліменти, є інші способи впливу на нього: накладення арешту на майно, продаж вказаного майна з торгів, звернення до суду з поданням про обмеження у праві виїзду за межі України боржника тощо.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 30.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо