emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Червня 2019 Хмельницький міський відділ ДРАЦС 2452

Діти, що народжені поза шлюбом: визнання батьківства.

За Основним Законом України, незалежно від того, народжені діти у шлюбі чи поза ним, та незалежно від їх походження - вони рівні у своїх правах.

Відповідно до ст. 121 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачено, що права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 СК України.

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:
-за заявою матері та батька дитини;
-за рішенням суду.

Спільна заява батька та матері дитини, може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану (надалі - ДРАЦС).

Така заява може бути подана:
-особисто;
-через представника, повноваження якого повинні бути нотаріально засвідчені;
-надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення.

Якщо заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітнім, орган ДРАЦС повідомляє батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини. У разі якщо повідомити батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього неможливо, орган ДРАЦС повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини.

Однак, трапляються випадки, що спільна згода про визнання батьківства від батька та дружини відсутня. Що ж тоді? - Необхідно звертатися до суду з позовом про визнання батьківства.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Хто може предявити позов про визнання батьківства?
-матір;
=опікун;
=піклувальник дитини;
-особа, яка утримує та виховує дитину;
-сама дитина, яка досягла повноліття;
-особа, яка вважає себе батьком дитини.

Позов про визнання батьківства приймається судом за одної умови: якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записано за вказівкою матері. У разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання чи перебування запис про матір та батька дитини провадиться за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина.

Разом з тим, якщо чоловік помер і він не перебував у шлюбі із матірю, то можливо встановити факт батьківства.
Заява про встановлення факту батьківства може бути подана тими ж особами, які можуть предявити позов про визнання батьківства.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо