emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Липня 2019 ГО "Подільська правова ліга" 6568

Сімя - не лише спільне прізвище

Як часто можна почути вислів батьки не ті, хто народили, а ті, хто виховали. І дійсно, кровний звязок ніколи не гарантує міцної відданості, та батьківської любові. На жаль, у законодавстві з цього приводу є певні обмеження.
Саме з цієї причини до Громадської організації Подільська правова ліга звернувся чоловік зі статусом внутрішньо переміщеної особи, який являється учасником бойових дій. Вказаний громадянин проживає уже декілька років однією сімєю зі своєю дружиною, спільною дитиною, та ще двома дітьми від першого шлюбу дружини. Павло Олександрович прийняв дітей як своїх рідних, та виховує їх належним чином.
Згідно із законодавством, учасник бойових дій отримує пільги, але зазначено, що дія закону поширюється також на членів сімї.
Проблема громадянина полягала у тому, що Управління праці, та соціального захисту населення відмовило йому у проханні включити до його персональної облікової картки дітей від першого шлюбу його жінки. Відмова грунтувалась на тому, що позивач не надав документів, які підтверджують ступінь родинних відносин між ним, та дітьми.
Таким чином, субєкт владних повноважень утискав права як дітей, так і учасника бойових дій. Завдяки допомозі виконавчого директора ГО Подільська правова ліга Анастасії Площинської, Павло Олександрович отримав кваліфіковану допомогу у вирішенні свого питання.
До моменту звернення чоловік звертався зі своєю дилемою до Департаменту соціального захисту населення, де він також отримав відмову. Навіть при наявності посвідчення багатодітної сімї, що підтверджує їх спільне проживання, проблема не зрушила з місця. Згідно із законодавством, пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, надаються учасникам бойових дій, та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла.
Але, не зважаючи на це, уповноважені особи не розглядають Павла Олександровича з дружиною, та дітьми, як сімю, хоч у Кодексі і передбачено визначення, що сімю складають особи, повязані спільним побутом, мають взаємні права, та обовязки.
Сімейним законодавством передбачені також права та обовязки, які виникають між вітчимом, та пасинком, а тому герой, який звернувся до нашої організації, вважає своїх пасинка, та падчерку повноцінними членами сімї.
Отже, своїми діями владні особи порушують інтереси та права осіб, у тому числі і дітей. А також, відповідно до Конвенції про права дитини, незалежно від органу розгляду справи, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. (4)
Таким чином, ця історія торкнулась ще й прав дітей. І тому неправильним, та незаконним є рішення владного органу. Адже сімя це не лише назва, або спільне прізвище, головне це - родинні міцні відносини, взаємні права та побут.
Досліджуючи спірні правовідносини, юристи ППЛ виходили з наступного:
*Конституційного Суду України від 03.06.1999 у справі 1-8/99 5-рп/99
*"Про правовий статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"
*"Про правовий статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"
*При цьому, засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права та обов'язки батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів визначені Сімейним кодексом України.

*Відповідно до частини 2 статті 2 Сімейного кодексу України, він регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між бабою, дідом, прабабою, прадідом та внуками, правнуками, рідними братами та сестрами, мачухою, вітчимом та падчеркою, пасинком.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо