emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
25 Березня 2020 Анна Сіра 2107

Ягідний бізнес: чого очікувати та що планувати? Хмельничани пропонують аналітичне дослідження щодо розвитку ягідного бізнесу

Поки практично усі справи стали на паузу у звязку з пандемією, проте цей часто варто використати для переосмислення та планування своєї майбутньої діяльності. Розуміючи необхідність грунтовного підходу до планування власної справи або її реструктуризації, Центр інформаційної підтримки бізнесу у м. Хмельницькому пропонує до уваги фермерів та тих, хто цікавиться аграрною сферою і ягідництвом, аналітичне дослідження Ягідний бізнес: вирощування, переробка, експорт.
Автори дослідження зробили детальний огляд поточного стану ягідництва в Україні, а також експортних перспектив для цієї сфери у Європі.
Метою дослідження є аналіз рівня розвитку ягідництва в Україні, динаміки зростання площ насаджень і обсягів виробництва, а також ефективності вирощування органічних та неорганічних ягід і перспектив розвитку галузі. Дослідження не має на меті розробку стратегій для агробізнесу, його призначення надати аргументовану практичну інформацію українському виробнику, щоб зрозуміти привабливість та рентабельність ягідництва в Україні.
Дослідження буде корисним для таких категорій:
фермерівпочатківців, котрі зможуть ознайомитися з досвідом колег, які вже не один рік працюють в органічному плодоовочевому секторі, їх настроями та висновками;
потенційних покупців української органічної плодоовочевої продукції, які матимуть змогу сформувати для себе розуміння профайлу середнього українського виробника, побачити потенційні можливості та обмеження для бізнесу з українськими постачальниками;
інших професіоналів та учасників ринку, які відстежують динаміку і розвиток органічного ринку України та світу.
Особливо цінним огляд стане для тих, хто лише планує започаткувати такий бізнес. Дослідження стане важливим джерелом для створення реалістичного бізнес-плану майбутнього підприємства. Практикам це дослідження дозволить побачити ситуацію на ринку, оцінити правильність власної стратегії та шляхи вирішення задач управління виробництвом.
Основними чотирма ягідними культурами в Україні є суниця садова, малина, чорна смородина та лохина. Стрімко завойовують популярність і нішеві культури: жимолость, червона смородина та ожина. Ягідний сегмент виробництва в Україні розвивається найбільш динамічно, а разом із ним зростає й попит на саджанці та допоміжні матеріали для вирощування ягід. Основне завдання українських ягідників сьогодні це максимальна консолідація, обмін знаннями й досвідом та кооперація. Вона необхідна, щоб разом формувати більші товарні партії та запроваджувати інноваційні технології, які допоможуть зробити виробництво ще ефективнішим.
Останнім часом вітчизняні виробники ягід активізувалися на зовнішньому ринку і стали нарощувати поставки ягід, в тому числі й органічних, які відповідають міжнародним стандартам. У 2017 році на експорті свіжих ягід вдалося заробити 66,5 млн доларів. Прогнозні розрахунки показують, що до 2024 року обсяг продажів у цьому секторі зросте приблизно в три рази як в натуральному, так і в грошовому вияві.
Вирощування ягід в Україні є переважно дрібним і складається з близько 10 тис. фермерських господарств площею від одного до двох гектарів, на яких працюють близько 7 тис. робітників постійних і сезонних. Станом на сьогодні для вирощування ягід використовуються 21,3 тис. га, переважна більшість під полуницю, малину і ожину, а також смородину, тоді як чорницю/лохину в основному збирають у дикій природі.
Українське ягідництво має кілька сильних сторін, до прикладу, сприятливі кліматичні умови, високоякісні ягоди, зокрема, чорниця і лохина, зацікавленість з боку покупців у ЄС та географічна близькістю до потенційно зацікавлених країн ЄС, що можуть посприяти появі нових можливостей для ягідного сектору України.
Дослідження було проведено у рамках ініціативи Європейського Союзу Eu4Business та вперше презентовано під час практичного семінару Ягідний бізнес: вирощування, переробка, експорт, організованого спільно Центрами інформаційної підтримки бізнесу у м Суми та м. Хмельницькому. Для більш детального ознайомлення, зверніться, будь ласка, у Центр інформаційної підтримки бізнесу у м. Хмельницькому, заснованого на базі ГО Громадський рух Нова економічна політика за посиланням https://www.facebook.com/cmnep/ або за тел. +380 97 935 50 98.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо