emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
3 Квітня 2020 Владислава 3947

Ранній мимовільний аборт

Репродуктивне здоровя жінки тісно повязано з процесами відтворення населення і є показником розвитку суспільства. Ранні втрати вагітності розглядають не лише як важливу складову та невідємний елемент природного відбору, а й як перший прояв серйозних патологічних змін, що у 30% випадків є причинами подальших репродуктивних втрат.
Невиношування вагітності це переривання вагітності в різні терміни гестації, від моменту запліднення яйцеклітини до 37 тижнів вагітності, рахуючи з першого дня останньої менструації. Ранній самовільний аборт може статися до 12 тижнів вагітності.
Проблема невиношування надзвичайно актуальна як у медичному, так і соціальному аспектах. Це обумовлено високою частотою даної патології та виникненням у подальшому тяжких наслідків для загального стану здоровя жінки, її репродуктивної функції, сімейних відносин та повсякденної трудової діяльності. Статистика свідчить, що в перші 12 тижнів вагітності, коли відбувається закладка всіх органів та систем плоду, у близько 80 % жінок (згідно досліджень науковців Великобританії до 90 %) мимовільний викидень може відбуватися у звʼязку з хромосомними аномаліями плода. Сумарна частота невиношування по Україні сягає 15-27% усіх вагітностей.
Причинами невиношування можуть бути: гормональний дисбаланс, імунологічні порушення, що характеризуються виробленням організмом матері антитіл, направлених проти її власних клітин або клітин плоду (антифосфоліпідний синдром, конфлікт за системою АВ0 або за резус-фактором), анатомічні чинники (вроджені аномалії матки, істміко цервікальна недостатність, міоми матки), ендокринні захворювання(цукровий діабет, гіпер- та гіпотиреоз, гіперандрогенія) та запальні захворювання різної локалізації, особливо хронічні інфекції сечостатевої системи. Слід згадати і про генні або ж хромосомні аномалії, які виникають на різних етапах розвитку плоду, які теж можуть стати індуктором переривання вагітності.
Чільне місце серед інших причин виникнення даного патологічного стану відводиться також соціально демографічним чинникам, серед них: недостатнє харчування, наявність шкідливих звичок, низький соціальний статус та невлаштованість сімейного життя, екстремально високий або ж низький репродуктивний вік матері (більше 35 та менше 18 років відповідно), професійні шкідливості та несприятливі умови навколишнього середовища.
Для профілактики невиношування жінці необхідно провести комплексне медичне обстеження, щоб адекватно оцінити стан її здоровя, отримати необхідну всебічну медикаментозну та немедикаментозну преконцепційну підготовку до настання бажаної вагітності та протягом перших її 12 тижнів. Бажано,щоб вагітна якомога більше перебувала на свіжому повітрі це корисно як для самої жінки, так і для майбутнього малюка. Позитивний вплив має хороший, тривалий сон не менше 8 годин на добу. Показані також незначні помірні фізичні навантаження. Харчування протягом вагітності повинно бути збалансованим та раціональним, але не слід дотримуватись принципу їсти за двох, оскільки збільшення маси тіла майбутньої мами за 9-місячний період не повинно перевищувати 9-12 кг. Важливо дотримуватись режиму харчування, оптимальної кількості та співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що надходять з їжею. Також, слід обовязково відмовитись від шкідливих звичок.

Як розпізнати викидень?
1. Поява маткової кровотечі. Вона може бути коричневого, червоного кольору, різної інтенсивності від мажучих виділень до значної кровотечі. Слід памятати про те, що на початкових етапах вагітності при імплантації ембріона в стінку матки на нижній білизні також можуть зявлятись невеликі краплі крові, але це є нормальним явищем.
2. Проте якщо кровотеча посилюється і до цього додається спастичний тягнучий біль внизу живота, в ділянці яєчників, це може говорити про те, що почався самовільний аборт. Цей біль може бути постійним, або періодичним. Свою увагу слід також звернути на біль в спині, що раптом зявився. Щоправда, деколи самовільний аборт може не супроводжуватись ніякими больовими відчуттями.
Як довго триває викидень?
Зазвичай він триває не більше 6 годин. У деяких випадках жінка навіть може не підозрювати чогось непередбачуваного, зловісного, що має статися. Це відбувається тоді, коли ембріон раптово на якомусь певному етапі перестає розвиватися, але організм вагітної цього ще не зрозумів.
Тому, дорогі жінки, якщо при наявній вагітності у вас раптом виникли наведені скарги, не варто очікувати, або ж приймати самостійно лікарські препарати. Своєчасне звернення до лікаря може врятувати вашу вагітність.
І, памятайте, поінформований значить озброєний!

Горбатюк Владислава - студентка 5 курсу, Ніцович Ігор Романович - доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо