emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Квітня 2020 Сабашевський Андрій Олексійович 2980

Харчування вагітних

До харчування під час вагітності майбутня мама повинна підходити з відповідальністю, адже від цього залежить здоровя її малюка. Перш за все харчування має бути різноманітним, збалансованим, повноцінним і не містити шкідливих продуктів. Жінка повинна вживати корисні і правильні продукти з усіх харчових груп: хліб, крупи, м'ясо, рибу, овочі та фрукти, молочні продукти. Ні в якому разі не можна забувати про чисту питну воду. Чиста вода - краще пиття для вагітної, її потрібно вживати не менше 2 л в день (30 мл на 1 кг ваги).
На етапі планування вагітності необхідно виключити з раціону страви фаст-фуду, жирної і солодкої їжі, а віддати перевагу фруктам яскраво-жовтого кольору, йогуртам, сиру, злакам. У цей період важливо вживати багато зернових, зелені, горіхів, білокачанної капусти і брокколі, буряків, бобових, яйця, а також зелений листовий салат. В цих продуктах міститься велика кількість фолієвої кислоти, яка бере участь у побудові клітин нервової системи плоду, а також у процесах кровотворення, та формуванні всіх органів і тканин. Вона необхідна для нормального розвитку плода, у зв'язку з чим достатній вміст фолієвої кислоти в раціоні вагітної дуже важливий.
Харчування жінки під час вагітності можна умовно розділити на триместри.
ПЕРШИЙ ТРИМЕСТР
Метою харчування в першому триместрі (до 13-14 тижнів) вагітності є забезпечення організму матері будівельним матеріалом, необхідним для формування основних органів дитини. В цей період вагітності йде активна перебудова організму і адаптація до нового стану, тому рекомендується перейти на низькокалорійну, білкову дієту, вживати більше фруктів, соків, відвари з сухофруктів, шипшини. На початку вагітності, особливо якщо мучить токсикоз, рекомендуються більш часті, але менші по обсягу прийоми їжі.
Щоб майбутня дитина не страждала від дефіциту поживних речовин, не слід дотримуватися принципу їсти за двох, просто необхідно забезпечити свій організм і організм вашого майбутнього малюка повноцінною, але здоровою їжею. Харчовий раціон вагітних повинен бути на 300 ккал в день вище, ніж у невагітних. Однією з проблем вагітної жінки є те, що в основному вона отримує велику кількість калорій, а більше 80% жінок досягають і навіть перевищують необхідну надбавку ваги. Ці додаткові калорії не приносять користь плоду. Жінка з низькою вагою може набрати за всю вагітність 16 - 20 кг, з надмірною вагою - близько 7 кг, з нормальною вагою тіла - 10-12 кг.
ДРУГИЙ ТРИМЕСТР
Це період (до 28 тижнів), коли завершується етап розвитку та побудови скелета і тканин дитини. Починається період активного росту і збільшення ваги дитини, тому калорійність раціону необхідно підвищити. Бажано їсти більше і якісніше. Дитина в цей період створює свій запас мікроелементів, використовуючи материнський ресурс, тому у мами їх повинно бути досить для двох.
У другому триместрі вагітній жінці необхідно обмежити в своєму раціоні споживання копченого і смаженого, а також не потрібно забувати про зменшення споживання солі з продуктами. Саме сіль, яку ми не тільки додаємо в чистому вигляді, але і споживаємо з консервами, майонезом, сиром, ковбасою. Надлишок солі порушує обмін речовин. Відсутність солі - не шкідливо, вона в природному вигляді міститься в багатьох продуктах: овочах, хлібі, тому зовсім без неї раціон не залишиться.
У цей період раціон харчування вагітної повинен збільшитися на 320 ккал. М'ясо і рибу краще їсти в першій половині дня, на сніданок і обід, а на вечерю готувати молочно-рослинні страви: сирники, тушковані овочі, сирно - овочеві запіканки. Потрібно звести до мінімуму прийом консервів, копчення, соління і маринадів, гострих приправ і жирної їжі. Рекомендуються часті прогулянки на свіжому повітрі, фізична активність.
ТРЕТІЙ ТРИМЕСТР
Для цього триместра рекомендується споживати не більше - 452 ккал в день. До кінця цього періоду багато фахівців радять вагітним взагалі відмовитися від м'яса для підвищення еластичності тканин, профілактики розривів, замініть білкові продукти злаками, овочами та кисломолочними стравами. Також одним з правил є те, що їсти потрібно тільки тоді, коли зголодніли, намагайтися не перекушувати на ходу. Потрібно дотримуватися режиму харчування, харчуватися приблизно в один і той же час. Намагатися не приймати в один прийом зразу перше, друге і третє блюдо; це переповнює шлунок і тисне на плід, їжа буде погано перетравлюватися і в свою чергу погано засвоюватися. Їсти потрібно малими порціями і частіше - в середньому 5-6 разів на добу. Не рекомендується приймати їжу безпосередньо перед початком роботи, тривалою прогулянкою, перед зарядкою і відразу після неї. Бажано відпочити перед споживанням їжі.
Пам'ятайте! Від Вашого харчування і способу життя під час вагітності залежить розвиток Вашої дитини і її здоров'я.

Сабашевський А.О. - студент 5 курсу, Ніцович Ігор Романович - доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо