emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
17 Квітня 2020 Боршош Марина Іванівна 1440

Вагітність і щеплення - робити чи не робити?

Вагітність це відповідальний крок для кожної жінки. Під час вагітності в організмі жінки відбувається чимало змін. Серед них фізіологічне зниження імунітету. Тому вагітні знаходяться в групі високого ризику по несприятливому перебігу різних інфекційних захворювань, а також, у них більша вірогідність виникнення ускладнень, які можуть мати вкрай негативні наслідки для майбутнього малюка. Найкращий захист від багатьох захворювань, який відомий на сьогодні, це вакцинація. Але деякі вакцини є живими ослабленими культурами збудників тобто, теоретично, можуть стати причиною розвитку захворювання у вагітної і призвести до розвитку патологій у плода. Отож, перед вагітними виникає питання робити щеплення чи ні?

Які щеплення дозволені вагітним?
Вакцинація проти грипу. Вагітні мають більш високий ризик виникнення важких ускладнень від грипу, ніж жінки, які не вагітні. Вакцинацію проти грипу можна проводити в будь-який час під час вагітності, до та під час сезону грипу, але найкраще в 2 або 3 триместрі і виключно інактивованими вакцинами. Доведено, що вакцинація вагітних проти грипу захищає не тільки майбутню маму: антитіла передаються дитині і забезпечують їй протягом перших місяців життя ефективний захист від даного захворювання (щеплення проти грипу проводять дітям старше 6 місяців).
Вакцинація проти дифтерії :АДС-М,АД-М (при контакті з хворими на дифтерію)
Вакцинація проти правцю:АМ (при травмах і опіках при можливих зараденнях)
Вакцинація проти гепатиту В не протипоказана при вагітності. Наявні вакцини містять неінфекційний антиген і не повинні створювати ризик зараження плода. Вагітні жінки, які є в групі ризику зараження гепатитом В під час вагітності (наприклад, мали більше одного статевого партнера протягом попередніх 6 місяців, лікувались від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), вживали ін'єкційно наркотики або мали HBsAg-позитивного статевого партнера) повинні зробити щеплення.

Які щеплення вагітним заборонені?
Вагітним заборонені всі вакцини, які містять живі культури збудників захворювань. До них відносяться вакцини проти таких захворювань:
Туберкульоз (БЦЖ).
Менінгококова інфекція.
Поліомієліт.
Черевний тиф.
Вітряна віспа. Вакцинація проти вітряної віспи повинна проводитись за 1 місяць до настання вагітності, особливо бажано це зробити, якщо жінка не хворіла раніше цим захворюванням.
Кір, паротит, краснуха (КПК). Через теоретичний ризик для плода, коли мати отримує живу вірусну вакцину, жінкам слід уникати вагітності протягом 28 днів після отримання вакцини КПК. Якщо вакцина випадково введена вагітній жінці або настає вагітність протягом 28 днів після вакцинації, жінці слід звернутися за консультацією до лікаря.
Отже, не дивлячись на поширену серед населення думку про те, що вагітним нічого не можна, вагітність не є протипоказом для проведення щеплення проти певних захворювань. Особливо це стосується тих, у кого вагітність протікає в осінньо-зимовому періоді і ймовірність захворіти підвищується. Консультуйтеся зі свлїми лікарями та дбайте про своє здоровя.
Боршош М.І - студентка 5 курсу,Булик Т.С асистент Кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо