emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Квітня 2020 Стасів Марія Михайлівна 3159

Коронавірус і вагітність

Під час вагітності, особливо в першому триместрі, у звязку з фізіологічними та імунологічними особливостями знижується опірність організму, внаслідок чого підвищується сприйнятливість до вірусних інфекцій, в тому числі до гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Оскільки коронавірус така ж ГРВІ, то, можливо, і до нього. Коронавіруси відомі вже давно, але штам COVID-19 є новим і може викликати важкі форми ГРВІ в основному у літніх людей (старше 60 років), а також у людей, що страждають хронічними, онкологічними, аутоімунними захворюваннями. Розвиток гострої дихальної недостатності при коронавірусній інфекції є причиною летальних випадків. Однак, у 80% хворих інфекція протікає у легкій формі, в декого зовсім без симптомів.
На даний момент не було встановлено, що вагітні більш сприйнятливі до коронавірусу. Вважається, що вагітні переносять його так само, як і решта населення.
Фахівці ВООЗ спільно з науковцями з Китаю провели обстеження 147 вагітних, які заразилися коронавірусом. Тільки у 8% спостерігався важкий перебіг хвороби, а в 1% випадків стан був критичним. У переважної більшості вагітних були легкі або помірні симптоми, і без ускладнень.
Незважаючи на ці вельми втішні дані, самі вагітні повинні дотримуватися необхідних заходів безпеки. Перш за все, не варто нехтувати правилами гігієни. Заходи безпеки для вагітних жінок не відрізняються від загальних рекомендацій. ВООЗ та МОЗ України рекомендують:
часто мити руки з милом протягом 30 сек;
регулярно використовувати антисептичні засоби на основі спирту;
не торкатися руками обличчя (носа, рота);
прикривати рот під час кашлю одноразовою серветкою (або кашляти в згин ліктя);
намагатися уникати масових скупчень людей і контактів з тими, у кого є ознаки інфекційних захворювань, з людьми, які недавно повернулися з країн, що входять у небезпечну епідемічну зону;
обмежити переміщення по країні і по Світу.
За рекомендаціями Європейського товариства репродукції людини і ембріології та Британського Королівського коледжу акушерів і гінекологів, вагітній слід відкласти планові візити в поліклініку та до свого акушера-гінеколога. Відвідувати його потрібно тільки при гострій потребі. При появі будь-яких скарг рекомендується консультуватися з лікарем дистанційно. При підвищенні температури вище 38ºС і появі сухого кашлю - викликати бригаду швидкої медичної допомоги та повідомити свого лікаря.
Що стосується грудного вигодовування інфікованою мамою - ніяких заборон немає. Після проведених досліджень грудного молока на предмет виявлення COVID-19 у інфікованих жінок всі результати були негативні, тобто COVID-19 у грудному молоці ні в кого не було виявлено. Але потрібно врахувати, що поки ці дослідження представлені в незначній кількості. На сьогоднішній день даних про передачу коронавірусу новонародженому через грудне молоко немає.
Якщо мама інфікована COVID-19, бажано годувати дитину зцідженим молоком через пляшечку, виключаючи контакт руками, а краще вдатися до допомоги іншого члена сім'ї. При сильному бажанні мами годувати грудьми необхідно стежити за чистотою рук, сосків, проводити процес годування тільки в масці.
Вагітній, по можливості, краще максимально самоізолюватись і берегти себе від контакту з оточуючими, не займатися самолікуванням і не приймати ліки без узгодження з лікуючим лікарем. Ні в якому разі не треба піддаватися паніці, яка, в свою чергу, як стресовий фактор негативно вплине на імунну систему, тим самим знижуючи опірність до впливу різних інфекцій.

Стасів Марія Михайлівна - студентка 5 курсу, Ніцович Ігор Романович - доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо