emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
25 Травня 2020 Троцюк Катерина 1142

Післяпологова депресія, що це і як з нею боротися?
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожна сьома жінка після народження дитини стикається з післяпологовою депресією.
Про те, що вона собою являє і чому з нею необхідно боротися, розповідає акушер-гінеколог Бакун Оксана Валеріанівна.
Що таке післяпологова депресія?
Всесвітня організація охорони здоров'я визначає післяпологову депресію, як захворювання, що характеризується постійним станом зневіри і втратою інтересу до видів діяльності, які зазвичай приносять задоволення, а також нездатністю робити повсякденні справи, протягом, щонайменше, двох тижнів.
Депресія - це дійсно захворювання, яке потребує лікування: медикаментозна терапія + робота з психотерапевтом. На жаль, багато людей до сих пір вважають її вигадкою. Чому?
У нашому суспільстві існує думка, що хороша мама не може після народження дитини хандрити і скаржитися. Адже у неї вистачає турбот і радостей. І якщо жінка не може налагодити контакт з малюком, не встигає піч чоловікові пироги і вишивати хрестиком, вона погана. Погана мати і дружина.
Симптоми і фактори післяпологової депресії
Чому виникає післяпологова депресія, до сих пір невідомо. Одні автори пов'язують її виникнення з імунологічними змінами - підвищується неоптерин і реактивні Т-лімфоцити. Інші - з дефіцитом вітамін D або зміною рівня насичених жирних кислот. Також після пологів в організмі жінки скорочується рівень прогестерону і пролактину. Ближче до пологів їх рівень значно підвищується, а потім різко знижується.
Якими симптомами супроводжується післяродова депресія?
Це:
апатія;
відчуття безсилля;
відсутність контакту з дитиною і прихильності до нього (материнство не приносить радості);
сонливість або безсоння;
головні болі;
почуття власної незначущості, непотрібності;
часті сльози без видимої причини;
присутність страху;
дратівливість;
агресивність і ін.
Як правило, перебуваючи в післяпологовій депресії, жінка не говорить про свої проблеми вголос. Нерідко вона просто не розуміє, що з нею відбувається. Деякі жінки продовжують виконувати свої домашні обов'язки, включаючи турботу про дитину, але це не приносить їм ніякого задоволення (робота сприймається, як щось неминуче).

У різних наукових джерелах серед факторів, що сприяють виникненню післяпологової депресії виділяють:
спадковість;
кесарів розтин;
важкі пологи;
післяпологові акушерські ускладнення;
грудне вигодовування / припинення грудного вигодовування;
неприйняття власного тіла після пологів;
стресові ситуації, пов'язані з житловими або фінансовими питаннями;
хвороби дитини або самої мами;
порушення режиму сну малюка і ін.

Чи небезпечна післяпологова депресія для малюка?
На жаль, для дитини пригнічений психологічний стан мами не менш небезпечний, ніж для самої жінки. У стані депресії молода жінка часто не відчуває психологічної близькості з малюком, а він страждає, бо не знаходить тепла й любові у найдорожчої, найпотрібнішої для нього людини. Через це - дитячі сльози та істерики, які погіршують нервовий стан мами, а вона, у свою чергу, не може заспокоїти дитину, і плач звучить все частіше й наполегливіше.
Що робити у такому стані жінці?
Післяпологова депресія розвивається і посилюється в перші тижні та місяці після пологів, проте в деяких випадках не проходить навіть протягом року після народження дитини. Якщо молода мама помічає ознаки цього стану, потрібно якомога швидше вжити заходів, порадившись попередньо з лікарем і обговоривши ситуацію з членами родини. Наполягайте на тому, що вам дуже необхідна допомога, щоб депресія не стала хронічною. Адже в такому випадку позбутися її буде ще складніше.
Будьте уважні до своїх рідних і близьких, особливо у такий важливий період життя!

Підготували статтю :студентка 5 курсу Вищого державного навчального закладу України "Буковинського державного медичного університетуТроцюк К.В. та доц.Бакун О.В.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо