emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
26 Травня 2020 Автор: Бакун Оксана Валеріанівна, доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету, співавтор Луцик Марія Олегівна, студентка 5 курсу БДМУ 4963

Токсикоз під час вагітності

Що таке токсикоз вагітних?
Токсикоз у перекладі з грецької означає "отруйний". Це реакція організму на зовнішній збудник, хворобливий стан, обумовлений дією на організм екзогенних токсинів або шкідливих речовин, які виробляються безпосередньо в самому організмі. Проявляється у вигляді нудоти і блювання, під час першого триместру вагітності може виявлятися в будь-який час доби, а не тільки вранці. Крім даних симптомів майбутню матусю також можуть турбувати запаморочення і втома. З раннім токсикозом стикаються близько 80% вагітних, і зазвичай все проходить після перших місяців нового стану жінки.

Вплив на плід
Токсикоз, як правило, не впливає на плід. Насправді, це може мати захисний ефект для плода. Дослідження продемонстрували, що жінки з токсикозом мають менше самовільних викиднів, так само як і меншу частоту вроджених вад розвитку у дітей та вищий рівень IQ у дітей.
Близько 75-85% жінок, які страждали вираженим токсикозом при 1 вагітності, також будуть мати такий стан при наступних вагітностях. Можливо, існує генетична схильність до такого стану.

Ступені токсикозу
Існує три ступеня токсичних проявів: легкий, середній і важкий. При легкому ступені відзначається слабка нудота вранці, позиви на блювоту (без подальшої блювоти), несприйняття деяких запахів. При середньому ступені нудить протягом дня, блювота від 1 до 4 разів на день. Важка ступінь токсикозу характеризується багаторазовою блювотою, стрибками тиску, зневодненням, запахом ацетону.

Наслідки токсикозу
При тяжкому ступені токсикозу порушується обмін електролітів та кислотно-лужний баланс. Припиняється поглинання поживних речовин, необхідних для матері та дитини. Один із наслідків токсикозу - втрата мінеральних солей, що веде до остеопорозу і спазмів литкових м'язів. Мінеральний недолік компенсується кістками і зубами матері. Активно проявляється карієс, можливі травми і переломи при невеликих навантаженнях.

Як уникнути токсикозу: рекомендації лікарів
Не існує методу, який на 100% захистив би майбутню матір від токсикозу вагітних. Однак є профілактичні заходи, які допоможуть полегшити стан жінки.

Імбир. Це один з найпопулярніших натуральних засобів від нудоти і блювоти, особливо під час вагітності. Невелику кількість кореня імбиру можна додати в теплу воду і пити маленькими ковтками. До речі, такий напій має ще й заспокійливу дію.

Вітамін В6 (піридоксин). Цей вітамін часто рекомендується при токсикозі. Він дійсно працює. Хоча для зняття нудоти піридоксин не такий ефективний, як імбир, але зате він зменшує напади блювоти. Дозування підбирається лікарем індивідуально.

Харчування. Менше смаженого, гострого, солоного, а також жирних страв і солодощів вони змушують обростати зайвими кілограмами, а також збільшують навантаження на серце і вени. Харчування майбутньої матусі має бути здоровим і різноманітним. Їжте часто, але невеликими порціями і не забувайте пити достатню кількість води, щоб уникнути зневоднення.

Спокій. Стреси і переживання здатні посилити вплив токсикозу. Під дією гормонів психіка вагітної жінки стає особливо вразливою, і приводом для стресу може стати навіть невелике хвилювання.

Здоровий спосіб життя. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі, відмова від штучних стимуляторів - міцних напоїв, шоколаду, популярних телешоу, гучної музики, - підуть на користь матері та дитині і допоможуть знизити прояви токсикозу.

Браслети від захитування. Акупресурні браслети (зазвичай пропонуються в аптеках від заколисування в транспорті) також можуть допомогти при токсикозі. Вони стимулюють особливу точку на руці, що є ефективним способом полегшення нудоти і блювання під час вагітності. Якщо немає подібного браслета, можна просто масажувати цю точку (внутрішня сторона зап'ястя, в 2-х сантиметрах від початку кисті) протягом 5-10 хвилин.

Полівітаміни. Жінки, які приймають спеціальні полівітамінні комплекси для вагітних, рідше страждають від нудоти і блювоти. До того ж вітаміни і мінерали, які містяться в овочах, фруктах і зелені, лише частково покривають потреби організму. Але врахуйте: залізо в деяких препаратах може викликати нудоту.

Слід пам'ятати, якщо всі профілактичні заходи прийняті, а стан вагітної жінки не поліпшується, симптоми токсикозу посилюються, необхідно проконсультуватися з лікарем. Тривалий токсикоз створює фон для розвитку небезпечних симптомів, які загрожують життю дитини і матері.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо