emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
1 Червня 2020 Прокопчук Мирослава 1773

Контрацепція основний засіб планування сімї
Планування сімї це види діяльності, які допомагають особам та подружнім парам досягти певних репродуктивних результатів: запобігти не планованій вагітності, народити бажаних дітей, регулювати перерви між вагітностями, контролювати вибір часу народження дитини у залежності від віку батьків та інших факторів, визначити кількість дітей у сімї.
Можливість планування кількості дітей є однією зі значущих проблем медичного характеру. За даними світової статистики, щорічно, від чинників, пов'язаних з вагітністю або її перериванням, помирає близько 500 тисяч молодих жінок. Використання контрацептивів сприяє зменшенню частоти штучних і нелегальних абортів, що дає змогу знизити рівень материнської смертності на 32%, рівень малюкової та дитячої смертності на 10%.
Сучасна контрацепція як основний засіб планування сімї для пар вже давно зарекомендував себе як безпечний метод.
Важливими ефективними цільовими заходами удосконалення та покращення послуг з планування сім'ї можуть стати впровадження підходу вибору методу контрацепції відповідно до періодів життя, післяпологової та післяабортової контрацепції з дотриманням прав пацієнта, його бажання, можливостей, прихильності до застосування того чи іншого контрацептиву.
Затримання народження першої дитини до 20-річного віку матері має великий зиск як для самої матері, так і для дитини. У матерів віком до 20 років зростає ризик народження дітей з меншою вагою, підвищується рівень малюкової смертності, виникають проблеми з грудним вигодовуванням серед 15-19-річних удвічі збільшується ризик смерті при народженні дитини порівняно з 20-24-річними. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, всі види контрацептивів є безпечними для підлітків та молоді.
У міру збільшення віку жінки (після 30 років) значно зростає ризик ускладнень не виношування, народження мертвої дитини, смерті новонародженого, гестаційного діабету, пре еклампсії. З метою попередження непланової вагітності, жінка може використовувати будь-який метод контрацепції, що не протипоказаний за станом її здоровя.
Використання методів контрацепції після пологів дозволяє забезпечити достатній проміжок часу між пологами. Збільшення інтервалу між пологами є важливим для здоровя матері і дитини. Шанси на виживання наступної дитини зростають, якщо інтервал між пологами становить щонайменше два роки. Більший проміжок часу між пологами сприяє меншому ризику народження недоношених, дітей з анеміями, також знижується ризик розвитку кровотеч у третьому триместрі, материнської смертності під час пологів.
Не менш важливим є впровадження ефективної контрацепції після аборту, що дає можливість попередити повторні аборти. За даними ВООЗ, завдяки поширенню використання контрацепції частота штучного переривання вагітності зменшилася з 35 на 1000 жінок віком від 15 до 44 років у 1995 році до 26 на 1000 жінок у віці від 15 до 44 років у 2008 році.
Отже, ми однозначно можемо вважати контрацепцію основним засобом планування сімї.
Прокопчук М.В., студентка 5 курсу, Соловей В.М., асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо