emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
2 Червня 2020 Соловей Валентина 2677

Коронавірусна інфекція (COVID-19) під час вагітності

Новий коронавірус (SARS-COV-2) - це новий штам коронавірусу, вперше ідентифікований у місті Ухань, Китай. Інші коронавірусні інфекції включають застуду (HCoV 229E, NL63, OC43 та HKU1), респіраторний синдром Близького Сходу (MERS-CoV) та тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV).
Вагітні жінки не є чутливішими до зараження COVID-19, ніж загальна популяція. Слід звертати особливу увагу на вагітних жінок із супутніми захворюваннями.
Вірус швидко поширюється за допомогою дихальних, госпітальних або фекальних методів. Організаціям охорони здоров'я рекомендується застосовувати суворі заходи щодо запобігання та контролю інфекцій.
Наразі немає даних, які б свідчили про підвищений ризик викидня або ранньої втрати вагітності у жінок з COVID-19. Звіти про перебіг вагітності малого терміну при інфікуванні SARS та MERS не демонструють переконливої залежності між інфекцією та підвищеним ризиком викидня або втрати вагітності в ІІ триместрі.
Оскільки немає даних про внутрішньоутробне ураження плода COVID-19, наразі вважається малоймовірним наявність вірус-індукованої вродженої патології плода. Існують випадки передчасних пологів у жінок із COVID-19, але ці пологи були ятрогенні і проводились за показаннями з боку матері, повязаними з вірусною інфекцією. В одному повідомленні були дані про передчасний розрив плодових оболонок у вагітної із COVID-19.
Які загальні профілактичні заходи має застосовувати вагітна жінка та члени її родини, з якими вона проживає разом:
1. Мити руки протягом не менше 20 секунд.
2. У публічних місцях не торкатися руками носа, очей, слизових оболонок рота немитими руками.
3. Використовувати серветки, коли будь-хто з родини кашляє або чхає. Після використання серветку викинути, а руки помити.
4. Уникати контактів з людьми, які мають будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання (температура, кашель, нежить та інше).
5. Не користуватися громадським транспортом без нагальної потреби.
6. Працювати з дому, наскільки це можливо.
7. Уникати натовпів та груп людей, зокрема, в публічних місцях, барах, ресторанах, центрах культури та дозвілля, в інших місцях.
8. Уникати зустрічей із друзями та родичами, які проживають окремо. Використовувати для контактів із ними засоби відеокомунікацій.
9. Члени родини вагітної жінки, з якими вона проживає разом, мають так само неухильно дотримуватися перелічених профілактичних заходів. Якщо робота членів родини, з якими проживає вагітна, повязана з частими публічними контактами, вони мають бути уважними та дотримуватися додаткових заходів: приймати душ та змінювати одяг після повернення додому, частіше мити руки і прати одяг.
10. Члени родини, що проживають разом із вагітними жінками, несуть окрему відповідальність. Адже, якщо хтось із них захворіє на коронавірусну інфекцію, уникнути подальшого послідовного інфікування вагітної жінки буде дуже важко. Важливо не забувати про це!
Що робити, коли захворів член сімї, з яким вагітна жінка мешкає в одному приміщенні.
Якщо у вагітної жінки захворів на коронавірусну інфекцію хтось із родичів, з якими вона проживає, усі члени родини мають дотримуватися суворих запобіжних заходів. Зокрема, це важливо, коли вагітна жінка має високі ризики та входить до вразливої групи (третій триместр вагітності, наявність важких супутніх захворювань). Запобіжні заходи включають наступне:
1. За можливості, вагітну жінку варто перевести в інше приміщення або місце проживання, де вона зможе цілковито уникнути контактів із хворим.
2. Якщо це неможливо, треба максимально обмежити контакти вагітної жінки з хворим, а також із приміщеннями та предметами спільного користування.
3. Тримати дистанцію щонайменше у 2 метри.
4. Користуватися різними рушниками та засобами миття. Рушники, якими користуєтеся, мають бути сухими. Якщо рушник став вологим, замініть його. Ще краще мати одноразові паперові рушники.
5. Членам родини необхідно мити руки після кожного контакту з хворим на коронавірусну інфекцію, а також перед приготуванням і вживанням їжі, відвідуванням туалету.
6. Доглядати за хворим членом сімї має інший родич, але не вагітна жінка.
7. Не можна спати в одному ліжку з хворим на коронавірус членом сімї.
8. Користуватися різними ванними кімнатами та туалетами, якщо в помешканні їх більше одного. Якщо один після кожного разу дезінфікувати в туалеті поверхні. Бажано, аби в цьому випадку хвора людина, яка відвідала туалет, сама обробила дезінфектантом усі поверхні, яких вона торкалася під час користування туалетом. Якщо доводиться користуватися ванною кімнатою спільно, то вагітна жінка має першою скористатися ванною, а хвора людина останньою.
9. Не збиратися разом на кухні. Хворий має харчуватись у кімнаті, де він постійно перебуває.
10. Регулярно провітрювати та дезінфікувати всі приміщення. Окрему увагу звертайте на предмети, яких члени родини часто торкаються (наприклад, дверні ручки, унітази тощо).
11. Перед пранням не трясіть білизну або одяг, аби не поширювати пил з коронавірусом у приміщенні. Намагайтеся випрати всі брудні речі від хворого на коронавірусну інфекцію при температурі 60-90 градусів у пральній машині, аби уникнути їхнього контакту з іншою білизною.
12. Посуд після миття, одяг та білизну після прання треба добре висушувати. Якщо є можливість, краще мити посуд у посудомийній машині.

Якщо Ви вагітні та відчуваєте симптоми, що свідчать про COVID-19, або відбувся контакт з відомим випадком COVID-19 зателефонуйте до лікаря загальної практики. Старайтесь не відвідувати заклад загальної практики особисто. У такому разі рекомендовано самоізоляція. Самоізоляція полягає в наступному: слід залишатися в приміщенні та уникати контактів. Дивіться вищенаведені рекомендації.
Зверніться до лікаря, який веде Вашу вагітність, щоб повідомити про самоізоляцію та отримати поради щодо рутинних відвідувань. При виклику швидкої допомоги слід повідомити оператора, що наразі перебуваваєте у самоізоляції щодо можливого COVID-19. Попередіть персонал пологового будинку про прибуття до лікарні.
Існують обмежені дані, необхідні для визначення принципів післяпологового менеджменту дітей, народжених від матерів, які в ІІІ триместрі вагітності показали позитивні результати тесту на COVID-19. Заспокоює той факт, що наразі немає жодних доказових даних про вертикальну передачу вірусу (в антенатальному періоді). Всім дітям, народженим від жінок з підозрою або підтвердженим інфікуванням COVID-19, слід провести тестування на COVID-19. Дані літератури з Китаю радять роздільну ізоляцію інфікованої матері та її дитини на 14 днів. Та не слід легковажно ставитись до рутинного профілактичного відокремлення матері від здорової дитини, зважаючи на можливий негативний вплив на годування та встановлення звязку. Враховуючи наявні обмежені докази, рекомендовано спільне перебування одразу після пологів жінкам та здоровим новонародженим, які не потребують неонатальної допомоги з інших причин. Рекомендується обговорення з неонатологами та сімями ризиків/переваг для визначення індивідуалізовано догляду за дітьми, які можуть бути чутливішими до інфекції. Ця настанова може змінюватися в міру розвитку знань про захворювання. Усім дітям, народженим від COVID-19-позитивних матерів, за потреби слід забезпечити відповідний ретельний моніторинг та раннє залучення неонатальної допомоги. Немовлятам, народженим від матерів з позитивними результатами тесту на COVID-19, після виписки потрібні повторний огляд неонатолога та спостереження в динаміці. Стосовно годування немовлят заспокоює, що в шести досліджених випадках з Китаю грудне молоко було негативним на наявність COVID-19; однак, враховуючи невелику кількість випадків, ці докази слід трактувати з обережністю. Основним ризиком для немовлят під час грудного вигодовування є тісний контакт з матірю, яка, ймовірно, розповсюджує інфекцію повітряно-крапельним шляхом. Ризики та переваги грудного вигодовування, включаючи ризик тримання дитини в безпосередній близькості від матері, потребують обговорення з жінкою. Ця настанова може зазнавати змін в міру розвитку знань. Жінки, які бажають годувати своїх малят груддю, мають дотримуватись запобіжних заходів для обмеження передачі вірусу до дитини: мити руки перед тим, як торкнути дитину, молочний насос або пляшку; намагатись уникати кашлю або чхання на дитину під час годування груддю.
Дорогогі жінки! Бережіть себе! Виконуйте усі рекомендації, щодо запобіганню та розповсюдженню коронавірусної інфекції! Нехай вагітність пройде успішно і легко, вдалих Вам пологів, бажаю народити здорову дитину, почувайтесь чудово, нехай довкола вас панують щастя і радість!!!
З повагою асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Соловей Валентина!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо