emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Вересня 2020 Троцюк Катерина Вікторівна 1901

Вагітність та вплив стресу на організм жінки.
Нещодавні дослідження дозволяють припустити, що сильний стрес може підвищити ризик передчасних пологів, бути причиною народження низьковагової дитини, та, ймовірно, мимовільного аборту. Згідно даних досліджень жінки, які перенесли психологічний стрес протягом перших трьох місяців вагітності, з більшою імовірністю передчасно народжують.
Вагітність - це період багатьох змін. Ваше тіло, емоції і життя вашої родини змінюються. Звичайно, майбутня мама рада цим змінам, але разом з ними, можуть додатися й переживання, а якщо жінка дуже вразлива, то переживання можуть перерости в стрес.
Стрес - стан психічної напруги, що виникає в процесі діяльності в найбільш складних і важких умовах.
- це неспецифічна реакція організму у відповідь на несподівану та напружену ситуацію; це фізіологічна реакція, що мобілізує резерви організму і готує його до фізичної активності типу супротиву, боротьби, до втечі.
Ось кілька основних причин, що провокують стрес при вагітності:
- дискомфорт при вагітності (нудота, запор, втома або біль в спині)
- зміна гормонального фону, що може привести до зміни вашого настрою
- турбота про своє здоров'я, малюка або ж страхи самих пологів
- емоційна і психологічне навантаження на роботі
Але життя триває і не повинно зупинятися тільки по тому, що ви вагітні.
Симптоми стресу
Всі ми в тій чи іншій мірі відчуваємо стрес кожен день (новини, пробки на дорогах, виконання важливої роботи) звичайно все це не позначиться негативно на нашому здоров'ї і не викличе проблем з вагітністю.
Варто звернутися за допомогою до спеціаліста, якщо ви відчуваєте такі симптоми:
- постійна безсоння
- млявість, байдужість до всього, апатія
- зниження або відсутність апетиту
- часте серцебиття
- тремор (тремтіння кінцівок)
- нервозність, плаксивість
В цьому випадку у вас більш серйозний тип стресу, що може спричинити певні проблеми зі здоров'ям, тому слід звернутися до лікаря.
Наслідки стресу при вагітності
Насправді, жінки не повністю розуміють вплив стресу на вагітність. У цьому стані підвищується особливий гормон - глюкокортикоїд, який пов'язаний з роботою плаценти і може впливати на гени, в результаті чого, наслідки можуть бути дуже серйозними. Затяжний стрес може вплинути на імунну систему, яка захищає вас від інфекції.
Бувають випадки, коли пологи проходять успішно, малюк народжується доношеним і здоровим, але наслідки перенесеного стресу при вагітності можуть відобразитися на дитині набагато пізніше. До них можна віднести такі як: боязнь, аутизм, страхи і фобії, енурез, розвиток діабету, проблеми з адаптацією.
Як бачите, наслідки можуть бути серйозні, тому намагайтеся уникнути стресу за будь-яких умов.
Методи боротьби зі стресом під час вагітності
Знайте - вагітність, це період коли вас повинні носити на руках, не варто засмучуватися з кожного приводу і приймати все близько до серця.
Ось кілька простих, але ефективних способів знизити прояви стресу при вагітності:
- здорове харчування і повноцінний сон (не менше 8 годин)
- легкі фізичні вправи, які крім того, є ще й хорошою профілактикою болю в спині і розвантаженням для хребта.
- перинатальні курси для вагітних, вони не тільки розвіють міфи і сумніви, але і забезпечать майбутню маму необхідними знаннями чого очікувати при вагітності і після.
- заняття улюбленим видом творчості або рукоділля (малювання, в'язання, шиття, плетіння, кольоротерапія)
- спілкуйтеся лише з людьми випромінюючих позитивну енергію, адже саме наше оточення робить нас щасливими або нещасними.
! І пам'ятайте найголовніше - дискомфорт, який ви відчуваєте, носить лише тимчасовий характер, попереду вас чекають найщасливіші моменти - поява малюка на світ і ваше знайомство з ним :)
Однак, якщо вагітна жінка зазнає потрясіння чи відчує пригніченість, вона обовязково повинна проконсультуватися у свого лікаря, який зможе дати їй необхідні рекомендації. Бережіть себе, і будьте в гармонії із собою!
Підготували статтю :
Марина Гресько та Катерина Троцюк
ВДНЗ України Буковинський
державний медичний університет
Кафедра акушерства і гінекології

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо