emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Вересня 2020 Аліна Волянюк 3015

ВПЛ. Що це таке та як вберегтися?

Рак шийки матки в Україні займає друге місце серед смертності від онкопатології, а причиною раку є саме вірус папіломи людини. Що ж таке цей вірус?

ВПЛ вірус папіломи людини (HPV Human Papillomavirus) це поширена інфекція генітального тракту.
Медичній науці відомо про існування понад 100 типів даного вірусу. Всі вони умовно розділені на 3 групи ризику розвитку онкологічного захворювання (високої, середньої і низької онкогенности), але для жіночого здоровя важливі такі два види:

Група вірусів високого онкогенного ризику представлена 14 типами: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Саме 16 і 18 типи є найбільш небезпечними і викликають у 70% випадків рак шийки матки і дисплазію шийки матки.

Група вірусів низького онкогенного ризику штами 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73, 81, які рідко викликають ракові та передракові стани шийки матки, проте призводять до утворення різних видів бородавок (кондилом) в аногенітальній ділянці.

Практично 70% населення є носіями збудника без клінічних проявів захворювань. Також можливе повторне зараження інфекцією протягом життя. Бо не у всіх перехворілих папіломовірусною інфекцією виникає стійкість до вірусу.

Як папілома вірус проникає у організм?
Інфікуються даними збудником однаково часто жінки і чоловіки.
Основні шляхи передачі інфекції:
1. Статевий. Найпоширеніший шлях зараження. Потрібно памятати, що використання презервативів знижує ризик, проте не повністю захищає від інфікування ВПЛ, оскільки воно відбувається при безпосередньому дотику шкіра-шкіра і шкіра-слизові оболонки.

2. Вертикальний. Тобто, під час проходження по родових шляхах жінки інфікованої ВПЛ, новонароджений може заразитися, у літературі описуються випадки ювенільного рецидивуючого папіломатозу гортані.

3. Аутоінокуляційний. Можливе самозараження (перенесення з однієї ділянки тіла на іншу) під час проведення епіляції або гоління.

4. Контактно-побутовий. Вірус папіломи людини деякий час залишається життєздатним в навколишньому середовищі. Тому ним можна заразитися після відвідування громадських місць (лазня, спортивний зал, басейн). На даний момент дана теорія повністю не доведена.

5. Контактний. Можливе зараження через ранову поверхню на шкірі або слизових оболонках (ссадна, рани, забої).



Основні прояви інфекції
Наявність папіломовірусної інфекції може тривалий час не мати клінічних проявів. Тільки після впливу провокуючих факторів (імунодефіцит, переохолодження, стресові ситуації) можна спостерігати ознаки ВПЛ інфекції.

Захворювання може проявлятися такими утвореннями:
Генітальні бородавки (гострі кондиломи).
Плоскі кондиломи.
Дисплазія.

Як же вберегти себе?
Сьогодні у всьому світі не існує жодного лікарського засобу, який би вилікував від ВПЛ.
Найкраще лікування - профілактика!

Одним із основних напрямків у профілактиці є вакцинація. Найбільш ефективною є вакцинація до початку статевого життя (застосування дозволено з 9 років).

На сьогодні зареєстровано 3 типи вакцин:
Cervarix (бівалентна) - вона захищає від 2-х типів вірусу 16 і 18.
Gardasil(квадривалентна) - захищає від чотирьох типів вірусу (16, 18, 6 та 11).
І відносно нова - 9 валентна 6,11,16,18 + 5 високоонкогенних типів.

Ці вакцини ефективні тільки як профілактичні, а не лікувальні, тобто неефективні для ВПЛ-інфікованих осіб.

Для досягнення ефекту вакцинація здійснюється у 3 етапи: внутрішньо мязево при першому зверненні, згодом через 2 місяці і через 4 місяці. Якщо вакцинація не завершена, і настала вагітність, то наступну дозу вводять після пологів.

Потрібно памятати, що вакцинація є методом первинної профілактики і не відміняє необхідність проведення регулярних цитологічних обстежень (вторинна профілактика).

При підозрі на наявність інфекції або перших проявах захворювання важливо звернутися до лікаря!

Підготували:
Аліна Волянюк та Марина Гресько
ВДНЗ України Буковинський державний
медичний університет
Кафедра акушерства та гінекологї

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо