emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Вересня 2020 Каерина Артикула 2608

Пізня вагітність: медичні та психологічні аспекти

З точки зору сучасної медицини "пізніми пологами" вважаються перші пологи жінки старше 35 років. Проте ще у позаминулому столітті під категорію пізньонароджуючих підпадали жінки старше 18-20 років! Потім вікові кордони змістили, і ідеальним віком для народження первістка стали рахувати не 18-22, а 20-25 років. Пізніше лікарі заговорили про те, що до 30 років жінка може народжувати першу дитину без будь-яких побоювань, а поняття "пізньнароджуюча жінка" з 24-річного віку спочатку відсунулося на 28-річний, потім - на 30-річний рубіж, а надалі й зникло зовсім.
Зараз жінок після 35 років називають "віковими перщонароджуючими", а пологи в 40 років перестають бути чимось незвичайним. За статистикою, жінок, які народили першу дитину у віці між 30-40 роками, зараз стало в 3 рази більше, ніж 20 років тому, а середній вік народження первістка у світі наблизився до 30 років.

"Мода" на пізні пологи прийшла в Україну з Європи і Америки. Це пояснюється тим, що жінка повинна знайти себе в житті, зробити кар'єру, повністю реалізувати свої потенціали, і тільки потім з усією відповідальністю підходити до моменту народження малюка. Також не слід забувати, що все менше стає повністю здорових жінок, які можуть завагітніти і народити малюка без проблем. В даному випадку на допомогу приходять репродуктивні технології.

Плюси пізнього материнства

Доведено, що якщо фізіологічно оптимальний термін для пологів настає приблизно у віці 22 років, то психологічно і емоційно жінка стає готова до материнства приблизно на 10 років пізніше, тобто як раз в 30-35 років. Саме тому, імовірно, жінки, які завагітніли і народили дитину після 30-35 років, сприймають свій стан позитивніше, рідше впадають в депресію, приділяють більше уваги виношування і виховання малюка.

Також існує думка і про те, що пізня вагітність і пізні пологи омолоджують жінку. З одного боку, це дійсно так. І причина цього - у виробленні гормонів "вагітності", головним чином естрогену, тонізуючих м'язові тканини, які надають їм еластичність, зміцнюють кістки і знижують ризик гіпертонії. Вагітність і годування груддю пізньої дитини - це дійсно, навіть в фізіологічному плані, час другої молодості жінки. Психологічно жінка, яка народила дитини після 35, також може відчувати себе молодше ровесниць, адже вона в свої 40 років не бабуся, а молода мама.

У пізніх пологах є й інші плюси. Після них легше проходить менопауза, може пізніше наступити клімакс, менш болісно сприймається процес старіння. Крім того, пізні пологи можуть знизити рівень холестерину, зменшити ризик інсульту або остеопорозу. У пізніх мам, як правило, рідше з'являються інфекції сечостатевих шляхів.

Вагітність після 35 років, звичайно, не може бути повністю вільна від ризику, але в багатьох випадках цей ризик можна звести до мінімуму, якщо жінка заздалегідь підготує себе фізично до майбутньої процесу. Органи плоду формуються в перші 12 тижнів вагітності, і в цей час плід найбільше уразливий. Тому плануючи вагітнсть жінкам слід правильно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок, кофеїну, приймати вітаміни і займатися фізичними вправами. Це збільшить шанси легко і добре народити здорову дитину.

Мінуси пізнього материнства

Вже не юній жінці, якщо вона хоче народити вперше, необхідно врахувати той факт, що з віком вагітності досягти важче. Є документальні дані, що після 35 років здатність до народження дитини поступово зменшується. Щоб зачати немовля, може знадобитися 6-12 міс. замість 4.
Велика небезпека, яка підстерігає перщонароджуючих жінок старшого віку, пов'язана з народженням дитини з генетичними відхиленнями, особливо з синдромом Дауна. Статистика показує, що для 40-річної жінки небезпека народити дитину з хворобою Дауна в 9 разів більше, ніж для 30-річної:

Вік мами Ризик розвитку синдрома Дауна у дитини
25 1 з 1250
30 1 з 952
35 1 з 378
40 1 з 106
45 1 з 30
49 1 з 11

У жінок старше 35 років частіше, ніж у більш молодих, виникають проблеми зі здоров'ям під час вагітності та пологів. Особливо це стосується діабету і високого артеріального тиску, які взагалі властиві людям старшого віку. Такого роду ускладнення спостерігаються приблизно у 6% жінок старше 35 років в порівнянні з 1,3% у більш молодих.
Такі ускладнення, як недоношена або переношена вагітність, токсикоз другої половини вагітності (гестоз), передчасне відходження навколоплідних вод, слабкість пологової діяльності, відшарування плаценти і патологічний стан плода вимагають медичного втручання і можуть мати дуже серйозні наслідки для здоров'я матері і дитини. Виникнення їх часто пов'язане з недостатнім виробленням гормонів, зміною тканин. Збільшується також вірогідність викидня.

Такий важкий стан, як гіпоксія плода, яка часто вимагає застосування кесаревого розтину, у вікових перщонароджуючих виникає в 7 разів частіше, ніж у молодих. Кількість показань до кесаревого розтину у таких жінок в цілому є більшою. Це пов'язано з тим, що до 40 років тканини жіночого організму стають менш еластичними. Причому мова йде не тільки про м'які тканинах піхви або промежини, а й про тканину матки, яка починає менш інтенсивно працювати як м'язовий орган. Старі, нееластичні тканини не дозволяють домогтися повного відкриття родового каналу, зокрема шийки матки - голівка здавлює пуповину, виникає ризик асфіксії і загибелі плоду під час заключного моменту пологів. В результаті пологи можуть бути більш важкими і затяжними, навіть якщо сама вагітність протікала нормально. Тому пізні пологи, особливо у якщо вони перші для жінки, найчастіше проводять шляхом кесаревого розтину.

Крім того, у народжуючих після 35 років набагато частіше виникають проблеми в післяпологовому періоді: кровотечі, інфекції. Поширені і складнощі з лактацією і налагодженням грудного вигодовування: багато малюків з перших місяців життя переводяться на штучне харчування.

Деяким жінкам буває важко звикнути до вимог, пов'язаних з доглядом за дитиною, після того як десятиліттями вони піклувалися тільки про себе. Деякі противники пізнього народження дітей вказують, що батьки часто занадто балують дітей, особливо якщо дитина єдиниа. Однак таку тенденцію можна спостерігати в будь-якій віковій групі.

У будь-якому випадку, якщо підійти до питання вагітності з усією серйозністю і відповідальністю, народити здорову дитину після 35 років цілком реально. І фахівці допоможуть в цьому будь-якій жінці!

Підготували:

Катерина Артикула та Марина Гресько

ВДНЗ України Буковинський державний
медичний університет
Кафедра акушерства та гінекології

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 18.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.56
39.6
42.11
42.14

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо