emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Вересня 2020 Гулівець Андрій Андрійович 3510

Вагітність яскравий та відповідальний етап життя для кожної жінки. Бути вагітною щастя та справжнє диво. Проте для багатьох майбутніх матусь перший місяць вагітності найнервовіший та найтяжчий. Що ж потрібно знати про початок вагітності, аби не нервувати і подолати можливі складнощі.
Усі знають, що вагітність це фізіологічний процес, який триває 9 місяців. Лікарі рахують вагітність по тижням вона становить 40 тижнів або 280 днів. Перший місяць вагітності це 4 тижні.
Запліднення це процес злиття сперматозоїда з жіночою яйцеклітиною, що утворює зиготу, яка і започатковує новий організм. Деякі жінки запевняють, що відчували свою вагітність майже від самого зачаття запліднення яйцеклітини та імплантації зародка в матку.
Розвиток вашого малюка у перший місяць вагітності
Запліднене яйце просувається фаллопієвою трубою до матки. На 5-6-й день відбувається імплантація нового організму до шарів матки. Під час цього руху він отримує живлення та активно ділиться на велику кількість клітин. На 6-7 день яйце закріплюється у слизистій оболонці матки.
На 3-4 тижні формується майбутня плацента, зародки кровоносних судин та статевих клітин. Це період зародження органів майбутньої дитинки. З моменту зачаття і впродовж 8-ми тижнів вагітності запліднену клітинку називають зародком або ембріоном.
До 23 дня зявляються перші скорочення маленького серденька. Ембріон нагадує квасолинку з відростком. Він плаває в амніотичній порожнині та звязаний з зовнішньою частиною яйця зародковим канатиком, який тільки формується. На початку вагітності ембріон такий маленький, що його порівнюють спочатку з піщинкою, потім з рисовим зернятком. Під кінець 1-го місяця довжина зародка сягає до 5 міліметрів.
Коли майбутній матусі хворіти найнебезпечніше.
Існує правило: будь-яка хвороба стає менш небезпечною із продовженням терміну вагітності. Відтак, найнебезпечніше якщо жінка захворіла на інфекційне захворювання у першому триместрі, коли відбувається закладення органів і систем у плода, і хвороба протікає із високою температурою і ускладненнями.
Результатом перенесеної хвороби можуть стати викидень, різні патології плода. Звісно, плацента надійно оберігає малюка від зовнішніх негараздів, проте, на жаль, існують інфекції, здатні проникати і через неї. Такий спосіб зараження називають - трансплацентарним.
До інфекційних захворювань, здатних долати захист плаценти, належать: вітряна віспа, краснуха, вірус герпеса, грип. Проте, навіть у разі інфікування будь-якою із цих хвороб, трагічний фінал вагітності не стовідсотковий, хоча і високо ймовірний. Якщо захворюваність, наприклад, на краснуху підтвердилась, жінці, скоріше за все, радитимуть перервати вагітність.
У другому триместрі інфекційні захворювання можуть спровокувати передчасні пологи. А в третьому триместрі, а особливо безпосередньо перед пологами, захворювання можуть через родові шляхи передатись малюкові. Це характерно для краснухи, кору, герпеса. Небезпека у тому, що новонароджені вкрай важко переносять інфекційні хвороби, якими заразились внутрішньоутробно.
В такому випадку вагітній не варто займатись самолікуванням. Вона має невідкладно звернутись до лікарів, і до самих пологів більш ретельно обстежуватись.
1-й місяць вагітності. Що слід робити вагітній
Ведіть звичайне життя, ви не хворі. Дотримуйтесь здорового способу життя. Вдоскональте своє харчування. При наявності токсикозу снідайте в ліжку, уникайте жирної, солоної, копченої та гострої їжі.
Збільшення ваги. Багатьох жінок у цікавому стані хвилює питання, скільки потрібно набирати кілограмів кожного місяця. Через ранній токсикоз більшість вагітних у перший місяць взагалі не набирає ваги, а дехто навіть втрачає кілька кілограмів. Одне можна сказати точно ви не маєте їсти з подвійною силою. За перші три місяці нормально набрати 1-1,5 кг це 10% від загального збільшення ваги, що очікується до кінця вагітності.
Потрібно відмовитися від вживання шкідливих речовин (тютюну, алкоголю), які через кров потрапляють в організм майбутньої дитини.
Під час вагітності жінка повинна ставитися до себе дбайливо. Ніякого екстремального спорту, краще займіться плаванням, катайтеся на велосипеді, ходіть пішки, почніть ходити на йогу для майбутніх матусь.
Намагайтеся частіше гуляти на свіжому повітрі, більше відпочивати та раніше лягати спати.
З приводу лікарських засобів, які приймаєте, варто проконсультуватися з лікарем.
Гінекологи радять стати на облік у жіночій консультації одразу після підтвердження свого поважного стану. В першому триместрі необхідно пройти профілактичний огляд, здати аналізи та пройти обстеження.
Вагітність це найкраща пора у житті будь-якої жінки, тому відносьтесь до неї з серйозністю. Нехай думка про майбутнього малюка підбадьорює вас та допомагає пережити фізичні нездужання та тривоги першого місяця.
Легкого вам початку вагітності!!!


Підготували:

Андрій Гулівець та Марина Гресько
ВДНЗ України
Буковинський державний
медичний університет
Кафедра акушерства та гінекології

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо