emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
21 Жовтня 2020 Викладач БДМУ: Цисар Юлія Василівна Студентка: Дмитрюк Іванна Іванівна 2387

Знеболення пологів
Пологи це досить болісний процес. Саме тому, питання знеболювання при пологах є досить актуальним.
На сьогоднішній день, завдяки розвитку сучасної медицини, кожна вагітна жінка має можливість народжувати без болю. Але при цьому дуже важливо, щоб знеболювання при пологах не завдало шкоди для здоровя дитини.
Біль під час пологів - суб'єктивне відчуття, обумовлене розтягуванням нижнього маткового сегменту, розкриттям шийки матки, тиском плоду на тазове дно і м'язи, розтягуванням вульварного кільця та шкіри промежини.
Основні проблеми навколо цієї теми: з одного боку, прийнято вважати, що біль під час пологів є обов'язковим атрибутом, а, згідно з іншим, відсутність больових відчуттів - сучасний стандарт ведення пологів. У спільній заяві Американського товариства анестезіологів і Американського товариства акушерів і гінекологів підкреслюється, що немає таких обставин, під час яких жінка повинна відчувати серйозний біль, коли вона знаходиться під наглядом лікаря. В першу чергу адекватне знеболювання пологів забезпечує психологічний комфорт і усуває стрес, викликаний болем.
Надмірний біль під час пологів стимулює викид ,що може призвести до гемодинамічних порушень, розвитку гіпервентиляції та гіпокапнії (що призводить до порушення транспорту кисню). Ці зміни можуть сприяти зниженню активності перейм, розвитку порушень кровообігу в фетоплацентарного комплексу та гіпоксії у плода.
Знеболювання пологів засновано на застосуванні різних медикаментозних і немедикаментозних методик, які зменшують рівень психічної тривожності, знімають напругу та блокують проведення больового імпульсу. Для знеболення пологів можна використовувати весь спектр наявних у даний час лікарських препаратів і немедикаментозних методик, оскільки багато з них одночасно з аналгезією (знеболенням) негативно впливають на плід і процес пологів.
Всі в даний час методики знеболювання пологів не є ідеальними, оскільки кожен спосіб має плюси і мінуси, і тому в конкретному випадку спосіб блокування болю під час родового процесу необхідно підбирати індивідуально з урахуванням психологічного та фізичного стану жінки, а також акушерської ситуації (положення та ваги плода , ширини тазу, повторні або перші пологи і т.д.). Вибір оптимального для кожної конкретної жінки методу знеболення пологів здійснюється спільно з лікарем акушером-гінекологом і анестезіологом, так як ефективність різних методів знеболення пологів неоднакова.
Вся сукупність методів знеболення пологів поділяється на три великі групи:
1. Немедикаментозні методи;
2. Медикаментозні методи;
3. Регіонарна аналгезія (епідуральна анестезія).
Допомога роділлі подолати біль під час пологів є завданням медичних працівників та присутнього партнера. Зменшення больового відчуття може бути досягнуто застосуванням простих немедикаментозних методів знеболювання:
- максимальна психологічна підтримка та заспокоєння;
- зміна положення тіла : заохочення роділлі до активних рухів; пропонують партнеру масажувати їй спину; погладжувати низ живота; тримати її руку і протирати обличчя вологою губкою між переймами; пропонують жінці дотримуватись спеціальної техніки дихання (глибокий вдих та повільний видих);
- локальні натискання на крижеву область: під час перейми необхідно сильно натискати кулаком або запястям на крижеву область. Роділля самостійно визначає місце та силу, з якою потрібно проводити натискання. Щоб утримати рівновагу, друга рука партнера розміщується спереду на передній верхній клубовій ості. Між переймами натискання не проводять;
- подвійне стискання стегон: роділля стоїть на руках і колінах, нахилившись уперед. Партнер кладе руки на сідничні мязи тривало натискаючи всією долонею по діагоналі до центру таза жінки;
- колінне натискання: роділля сидить рівно на стільці з розведеними колінами приблизно 10 см, ступні щільно опираються на підлогу. Партнер заходиться перед нею і розміщає опорну частину долоні поверх великогомілкової кістки, тривало натискаючи на коліна в бік тазостегнових суглобів жінки, нахиляючись у її сторону;
- гідротерапія: прийом душу або занурення у воду з температурою 36-37C у активній фазі (при наявності можливості). Тривалість перебування у ванній чи душі залежить від бажання жінки, але необхідно постійно підтримувати температуру води у заданих межах і проводити термометрію у роділлі.
Гідротерапію проводять обовязково під наглядом медперсоналу!
- масаж: техніка масажу полягає у легкому поглажувані живота, вібрації та розминанні рук, ніг та коміркової зони, сильні кругові рухи, тривале натискання на різні точки та область ромбу Міхаеліса.
Вимоги, що ставляться до медикаментозного знеболювання: знеболюючий ефект, відсутність негативного впливу на організм матері і плода, простота та доступність для усіх родопомічних закладів.
Медекаментозні заходи:
Епідуральна аналгезія (ЕА) найчастіше використовується для полегшення і зняття болів у породіль. У недавньому огляді Кокранівської бази даних епідуральна аналгезія була визнана найбільш ефективним способом управління болем в порівнянні з інгаляційної анестезією, опіодними та неопіоідними анальгетичними засобами , немедикаментозними засобами.
Комбінація цих препаратів дозволяє знизити дозу місцевого анестетика. В результаті блокуються канали сприйняття болю, але чутливість рухових нервів зберігається. Цей метод, названий "ходячою або мобільною" епідуральною аналгезією (бо жінки можуть ходити), дозволяє породіллям відчувати позиви до потуг і зберегти здатність тужитися, не відчуваючи сильного болю. Ми досягаємо необхідного балансу між ступенем знеболювання і збереженням свободи рухів.
До однієї з модифікацій епідуральної анестезії при пологах відноситься епідуральна аналгезія контрольована пацієнтом (PCEA - patient controlled epidural analgesia).
В даному випадку епідуральний катетер з 'єднується зі спеціальним пристроєм, який при натисканні кнопки вводить породіллі заздалегідь запрограмовану дозу препарату. У більшості випадків - це 8-10 мл 0,1% розчину ропівакаїн або 0,1% розчину бупивакаїну з фентанілом в дозі 2 мкг / мл. PCEA дозволяє пацієнтці максимально скоротити час очікування анестезії. Тільки-но жінка відчуває біль, вона натискає на кнопку. Сигнал надходить в спеціальний прилад, після чого доза анестетики автоматично вводиться в епідуральний простір. Такий вид знеболювання дозволяє породіллі контролювати свої больові відчуття та в деяких ситуаціях може бути ефективнішим, ніж проста епідуральна аналгезія. Маючи порівняно невеликий власний досвід використання PCE лікарі- анестезіологи відзначили високу задоволеність породіль при використанні даної методики.
Знеболювання пологів - це дуже важливий аспект організації допомоги при пологах. Ефективне знеболення із застосуванням нейроаксиальної аналгезії розчинами місцевих анестетиків у низькій концентрації - це безпечний метод знеболювання пологів.
Викладач БДМУ: Цисар Юлія Василівна
Студентка: Дмитрюк Іванна Іванівна

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо