emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
28 Жовтня 2020 Юлія Цисар, Боднарчук Катерина 1296

Інфекційні захворювання під час вагітності є важливим чинником ризику виникнення різноманітних ускладнень, у тому числі затримки внутрішньоутробного розвитку, вроджених аномалій плода, внутрішньоутробної загибелі плода чи малюкової смертності.За даними МОЗ України, сьогодні в нашій країні народжується тільки 6% здорових дітей. Кожна третя дитина має відхилення в фізичному або психічному здоров'ї, а кожна друга є носієм цитомегаловірусу, вірусу простого герпеса або інших інфекцій.
Захворюваність, пов'язана з інфекціями перинатального періоду, серед новонароджених в нашій державі складає 6,2 випадки на 1000 народжених живими, а в деяких регіонах досягає 29,9. Цей показник має особливу поширеність серед недоношених дітей і коливається від 29,6 до 102,7 по Україні в цілому (В.К. Чайка, 2006). Висока частота інфекцій перинатального періоду прямо пов'язана зі збільшенням кількості інфікованих жінок репродуктивного віку.

Складність також полягає у тому, що як і саме захворювання , так і препарати для його лікування можуть зашкодити майбутній мамі чи дитині.

Тут представлені рекомендації, які лікарі можуть надати своїм пацієнтам, з приводу найпроширеніх інфекційних захворювань.

Грип вакцинація від грипу, рекомендована усім жінкам, які вагітні або планують завагітніти в осінньо-зимовий період. Більше того, вагітні жінки знаходять у групі ризику виникнення ускладнень грипу. Вакцинація проводиться інактивованими вакцинами у будь-яку пору року, проте найкраще встигнути вакцинуватися хоча б за 3 тижні до початку епідемії. На щастя, у наш час прогнози щодо часу настання епідемії та передбачення штамів грипу є досить достовірними. Вагітні жінки, у яких є підозра або підтвердження інфікування грипом, слід лікувати озельтамівіром (75мг 2р./д.).

Дифтерія, правець, кашлюк усім вагітним жінкам рекомендована вакцинація від дифтерії та правцю, а також бустерною (ацелюлярною) вакциною від кашлюка, щоби попередити виникнення цього захворювання у новонародженого. Така вакцина вводиться у 3 триместрі вагітності, КОЖНОЇ вагітності, НЕ ЗАЛЕЖНО від попереднього вакцинального статусу.
Також варто запропонувати таку вакцинацію усім членам родини вагітної жінки для створення т.зв. ефекту кокону. Переваги цього необхідно пояснити жінці та її рідним, пояснивши усі переваги такого методу запобігання захворювання на кашлюк у новонародженої дитини.

Інфекції, що передаються статевим шляхом у звязку з відсутністю застосування презервативу, як методу контрацепції, під час вагітності, інфекції , що передаються статевим шляхом часто трапляються серед вагітних. Тому вагітним жінкам з групи ризику варто запропонувати використання презервативів під час статевих актів, як методу запобігання передачі інфецій.

Токсоплазмоз попередження захворювання на токсоплазмоз у вагітних включає в себе відмову від вживання недостатньо термічно обробленого мяса чи мясних продуктів, овочів та фруктів забруднених грунтом, забрудненої води.

Цитомегаловірус попередження первинної цитомегаловірусної інфекції полягає у ретельній особистій гігієні під час вагітності: митті рук з милом після контакту із підгузниками чи назальними виділеннями дітей, також не потрібно цілувати дітей до 6 місяців в губи та щоки, не ділитись їжею, напоями з маленькими дітьми, періодично очищати іграшки та поверхні, що мали контакт з дитячо слиною та сечею.

Вітрянка вагітні жінки знаходяться у групі ризику розвитку ускладнень після вітрянки. Також, захворювання на вітрянку впливає на плід (вроджені вади розвитку, вроджена атрофія зорового нерву та ін.). Основна профілактика імунізація та уникання контактів з людьми, хворими на вітрянку. Імунізація проводиться живою атенуйованою вакциною при плануванні вагітності жінкам, що не мають підтвердження наявності імунітету до Varicella - вводиться 2 дози вакцини з інтервалом 4-8 тижнів. Вагітні жінки НЕ ПОВИННІ імунізуватись цією вакциною (проте рішення переваги/ризику приймає лікуючий лікар) . Якщо вагітна жінка, яка не має антитіл до Varicella Zoster, контактувала з хворим на вітрянку, потрібно провести пасивну імунізацію специфічними антитілами. Для вагітних жінок, що не мають антитіл до Varicella і не можуть отримати специфчні антитіла протягом 10 днів від контакту з хворим, можна прийняти рішення про введення однієї дози внутрішньовенного імуноглобуліну (400 мг/кг). Якщо профілактика не була проведена, потрібно спостерігати за симптомами, що виникають у вагітної жінки, і у разі виникнення захворювання (діагноз вітрянки виставляють клінічно) призначають ацикловір ( 800мг 5 разів на добу 7 днів).

Кір - у випадку планування вагітності щонайменше за 28 днів потрібно провести імунізацією вакциною КПК. Якщо жінка, яка не знала про вагітність, була вакцинована КПК, переривання вагітності не рекомендовано. Дослідження не показали негативного впливу на плід такої вакцинації. Якщо невакцинована вагітна жінка контактувала із хворим на кір, до 6 дня після контакту їй потрібно ввести людський імуноглобулін.

Парвовірус діти є основним джерелом респіраторного парвовірусу В19. Найкращим методом запобігання захворюванню є особиста гігієна, уникання контактів із дітьми, хворими на респіраторні захворювання, навчання дітей прикривати рот та ніс при кашлі та чханні.

Вірус Зіка став відомим на увесь світ відносно нещодавно, коли зявились докази про його тератогенний вплив (мікроцефалія). Тому вагітним жінкам рекомендується уникати поїздок у країни з високим ризиком зараження цим вірусом.

Інфекції, що переносяться тваринами усім вагітним жінкам рекомендовано уникати контактів з гризунами.

Вагітній жінці варто запропонувати вакцинацію від гепатиту А, В, менінгококу, пневмококу за наявності факторів ризику.

Усім вагітним жінкам рекомендовано уникати контактів із хворими людьми, зокрема у гострому періоді респіраторних захворювань, за наявності гіпертермії.

У випадку виникнення сумнівів щодо інфекційних захворювань можна порекомендувати вагітній жінці звертатись до свого сімейного лікаря чи гінеколога для отримання консультації

Інфекційні захворювання у вагітних легше попередити, ніж лікувати.
Тому просвітницька робота серед вагітних та пар, які планують вагітність відіграє важливу роль у попередженні цих захворювань, адже попереджений - означає озброєний.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 18.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо