emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Жовтня 2020 Петрунів Христина, Цисар Юлія 2266

Вагітність і пандемія COVID-19
Пандемія COVID-19 стала непростим викликом для всіх жителів планети, викликаючи у людей значне занепокоєння про своє здоровя, навіть при ретельному дотриманні всіх карантинних заходів і, здавалося б, відсутності супутніх захворювань. Особливо хвилює небезпека заразитися коронавірусом вагітних жінок, які зараз турбуються не лише про своє здоровя, але й ще про здоровя ненародженого малюка.
В даній статті будуть запропоновані основні питання про COVID-19 та його вплив на перебіг вагітності.
Чи впливає COVID-19 на перебіг вагітності та пологів?
Вагітні жінки не є більш вразливими до коронавірусу. Тобто вони хворіють не частіше, ніж решта людей. Однак, грип та попередня коронавірусна інфекція SARS-CoV становили для вагітних жінок більшу загрозу, ніж для інших людей. Вагітні не хворіють на COVID-19 важче, ніж невагітні жінки того ж віку. Проте вагітні з проблемами зі здоровям, зокрема такими як: легеневі захворювання, серцево-судинні захворювання, високий артеріальний тиск, діабет, ВІЛ-інфекцією, мають вищий ризик захворіти на більш важку форму хвороби. Більшість вагітних, що мають позитивний тест на COVID- 19 спостерігаються в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря та акушер-гінеколога. Невідкладна допомога при погіршенні симптомів це найкращий спосіб запобігти серйозним проблемам матері та дитини.
Вчені Американського коледжу акушерів та гінекологів запропонували низку заходів, щоб зменшити ризик інфікування вагітної жінки. Основні: максимально зменшити тісні контактні взаємодії з іншими людьми, носіть маску, особливо коли складно підтримувати інші заходи соціальної дистанції, уникайте інших, які не носять масок, Уникайте заходів, де вживання захисних заходів може бути ускладненим і коли соціальне дистанціювання неможливо зберегти. Також не забувайте за такі прості речі,як часте миття рук, Мийте руки з милом і водою не менше 20 секунд. Якщо мила та води немає, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук із щонайменше 60% спиртом.

Чи загрожує вірус вагітній, породіллі та немовляті?
Як повідомляє Уляна Супрун: Щодня дані доповнюються, але з наявних даних, видно, що всі живі матері і їхні діти живі, а патологій немає. На відміну від грипу, що точно становить загрозу для плоду.

З-поміж обстежених в Китаї 147 жінок, хворих на COVID-19, 8% мали важкі симптоми, і 1 людина захворіла критично, потребувала штучної вентиляції легень та народила шляхом позапланового кесарського розтину. Більшість жінок мали помірні симптоми хвороби. Жінки, що хворіли на COVID-19, частіше мають передчасні пологи. Такий висновок зробили на основі досить обмежених даних. Всі жінки зараз здорові, і їхні діти теж.

Чи можлива передача віруса від матері до дитини?
Можливість передачі віруса від матері до дитини вчені вважають малоймовірною. Коронавірус не виявлено в амніотичній рідині чи грудному молоці. Проте, після народження немовля може заразитися коронавірусом від хворої матері.


Чи можна годувати грудьми, якщо жінка інфікована COVID-19?
COVID-19 не потрапляє до грудного молока, хоча цей факт ще абсолютно достовірно не встановлено через малу кількість досліджень. В той же час материнське молоко є джерелом імуноглобулінів для новонародженого, які важливі для імунного захисту немовляти. Вчені рекомендують годувати кожні 2-3 години (принаймні 8-10 разів за 24 години, включаючи ніч), особливо в перші кілька днів. Це дає змогу молочним залозам виробляти молоко та запобігає закупорці молочних проток та інфекціям молочної залози. Ізоляція новонародженого від матері не рекомендована. Розумним рішенням є апаратне зціджування молока з дотриманням максимальної частоти, та вигодовування дитини з пляшечки батьком чи іншою здоровою людиною.

Найбільший ризик для немовляти - це коли важкий перебіг захворювання на COVID-19 у матері, і почалися передчасні пологи. Чим ближче до передбачуваного терміну пологів, тим меншим є ризик для дитини. Немає підстав для проведення кесарського розтину замість фізіологічних пологів у вагітної з COVID -19, якщо відсутні інші акушерські і екстрагенітальні покази.
Дана стаття створена на основі досліджень Американського коледжу акушерів та гінекологів і CDC.
Будьте здорові!
Бережіть себе,і своїх близьких!
Автор Петрунів Х. В.
Цисар Ю. В.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.6
39.63
42.56
42.58

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо