emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
29 Жовтня 2020 Викладач БДМУ:Цисар Юлія Василівна Студент: Гаіна Чіпріан Гергійович 2432

Перебіг вагітності на фоні цукрового діабету
Правильне планування вагітності при цукровому діабеті дозволяє народити здорову дитину.Завагітніти, виносити і народити здорового малюка далеко не просте завдання навіть для здорової жінки.При наявності ж такого серйозного захворювання обміну речовин, як цукровий діабет ця задача багаторазово ускладнюється.При плануванні вагітності у хворих на цукровий діабет необхідно домагатися стабільної нормалізації обмінних процесів, щоб уберегти плід в період раннього ембріогенезу від пошкоджуючого впливу гіпер або гіпоглікемії.
Особливості перебігу цукрового діабету під час вагітності.
В першій половині вагітності часто спостерігаються епізоди гіпоглікемії, які повязані зі зменшенням необхідності в інсуліні під впливом хоріонічного гонадотропіну, рівень секреції якого досягає максимальних величин в І триместрі вагітності.
В цьому терміні нерідко виникає і кетоацидоз (так званий голодний кетоз), що вимагає зменшення дози інсуліну та підвищення кількості вуглеводів в добовому раціоні жінки.
З другої половини вагітності (22-24 тижні) зростає необхідність в інсуліні, що зумовлено високою гормональною активністю фетоплацентарного комплексу та гіпофізарно наднирникової системи вагітної. Кортизол, прогестерон та естрогени впливають як периферичні антагоністи інсуліну. Під впливом цих гормонів виникає інсулінорезистентність, знижується чутливість організму як до ендогенного, так і до екзогенного інсуліну, і, як результат, підвищується рівень глікемії та глюкозурії, нерідко виникає декомпенсація діабету.
Після 35 тижня вагітності потреба в інсуліні знову знижується. Це повязано із значним підвищенням функції інсулярного апарату плода і підвищенням утилізації глюкози з крові жінки. В кінці вагітності збільшується частота гіпоглікемічних епізодів, що може бути причиною розвитку дистресу плода.
Цукровий діабет жінки негативно впливає на розвиток плоду, особливо в жінок з лабільним перебігом захворювання при частих епізодах гіпоглікемії та кетоацидозу. Нерідко формуються два симптомокомплекси діабетична ембріопатія та фетопатія.
До діабетичної ембріопатії відносять вади розвитку, які формуються в ембріональному періоді, найчастіше це вади розвитку кістковомязової, серцево-судинної системі, хвостового відділу хребта, вертебральна дисплазія, аненцефалія.
Діабетична фетопатія розвивається в більш пізньому періоді та обумовлена порушенням гормональних процесів в системі мати-плацентаплід в поєднанні з хронічною гіпоксією. Проявляється наступними ознаками: кушингоїдний тип, порушення функції життєво важливих систем організму дитини, метаболічні зміни, затримка процесів адаптації в ранньому неонатальному періоді.
Іноді з настанням вагітності майбутня мама починає відчувати себе набагато краще, ніж до неї, і самостійно знижує щоденні дози інсуліну, вважаючи, що їй вистачає і меншої дози.
Цього робити ні в якому разі не можна, тому що поліпшення наступає з тієї причини, що підвищений цукор в крові у матері змушує підшлункову залозу плода допомагати їй виробляти інсулін, тобто працювати за двох, чого не можна допускати, тому що дитина при цьому сильно страждає.
У малюка порушується постачання киснем і корисними речовинами, уражаються кровоносні судини, часто виникають патології внутрішніх органів і гіпоксія (кисневе голодування). Такі діти часто народжуються незрілими і з надлишковою масою тіла, що утрудняє родовий процес.
Для повної компенсації захворювання необхідно суворо дотримуватися приписаної дієти, постійно контролювати глюкозу в крові і протягом всієї вагітності регулярно відвідувати лікаря-ендокринолога для підбору індивідуальної дози інсуліну, причому в другій її половині відвідування ендокринолога має стати щотижневим.
Іноді в процесі вагітності у майбутніх мам, які не страждають на цукровий діабет, розвивається так званий гестаційний діабет вагітних, основна відмінність якого від класичного діабету полягає в тому, що він проявляється виключно під час вагітності, а після пологів, як правило, зникає. Тому його ще називають минущим.
Профілактика ускладнень вагітності при цукровому діабеті.
Профілактика ускладнень вагітності при цукровому діабеті відіграє найважливішу роль і включає в себе, перш за все, підтримання постійного нормального рівня цукру з допомогою спеціальної дієти і режиму харчування, щоб не допускати різких стрибків.
Для цього потрібно часто їсти, не менше 6 разів на день, щоб поживні речовини і енергія надходили в організм регулярно і повністю виключити зі свого раціону швидкі вуглеводи, такі як цукор, варення та солодощі.
У раціоні вагітної має бути підвищений вміст вітамінів і мінералів і достатню кількість білка, необхідного будівельного матеріалу для клітин.
Крім рівня глюкози, дуже важливо контролювати щотижневу збільшення маси тіла, артеріальний тиск і збільшення окружності живота, щоб не пропустити перші ознаки розвитку гестозу, що часто зустрічається у вагітних з діабетом.
Більшості вагітних при діабеті в якості фізичних навантажень лікарі наказують ходьбу на свіжому повітрі і легку гімнастику, що покращує обмін речовин, знижує рівень цукру, холестерину і зупиняє приріст зайвої ваги. Також можна відвідувати басейн і займатися аква-аеробікою.
Кожна вагітна з цукровим діабетом підлягає обовязковій госпіталізації на найбільш небезпечних при цьому захворюванні термінах вагітності, щоб уникнути можливих ускладнень. Зазвичай лікарі пропонують лягти в лікарню тричі:
на стадії діагностики вагітності.
на 22-24-й тижнях.
на 32-34-й тижнях.
Ці періоди є найбільш критичними і вимагають посиленого контролю при підборі необхідної дози інсуліну.Не потрібно відмовлятися від запропонованої госпіталізації, адже від цього залежить життя і здоровя вашої дитини. Щоб народити здорового малюка, потрібно повністю довіритися лікарям, суворо дотримувати всі рекомендації щодо лікування, харчування і способу життя, а також докласти всі зусилля, щоб домогтися повної компенсації захворювання.
Отже, цукровий діабет є захворюванням, яке має тенденцію до різкого зростання його частоти в суспільстві та залишається найбільш перинатально значущою екстрагенітальною патологією. Ретельне дотримання локального клінічного протоколу приводить до зменшення частоти ускладнень при даній патології.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо