emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
20 Листопада 2020 Ніцович Ігор 2381

Правильні продукти харчування при плануванні вагітності
Дієтологи радять дотримуватись здорового збалансованого харчування перед плануванням вагітності. Дотримуватись їхніх рекомендацій бажано мінімум 3-6 місяців перед планованим зачаттям своєї майбутньої дитини. Звісно, крім цього, треба також звернутись до лікаря акушера-гінеколога для проведення всебічного обстеження для виявлення та лікування супутніх захворювань, генітальних інфекцій.
Перш за все потрібно зменшити споживання рафінованих вуглеводів які входять до макаронів, білого рису, а споживати цільнозернові продукти або продукти з борошна грубого помелу. Серед них вівсянка (яка багата клітковиною, вітамінами групи В, залізом та іншими речовинами), сочевиця (має велику кількість фолієвої кислоти, білка, вітаміну В6 і заліза), інші бобові.
Необхідно надавати перевагу значному споживанню фруктів та овочів, які краще засвоюються, ніж вітамінні препарати. Вони не тільки джерела вітамінів і мінералів, але й місять вільні радикали, мікроелементи та антиоксиданти. Серед них - морква (містить вітамін А, який необхідний для розвитку кісток дитини, зубів і очей), шпинат (багатий фолієвою кислотою, залізом, який необхідний для клітин крові дитини, вітаміном А, кальцієм), брокколі (містить вітамін С, кальцій, фолієву кислоту), авокадо (містить дуже необхідну для вагітної фолієву кислоту для формування мозку нервової системи дитини, калій, вітамін С, В6).
Ваш організм, для покращення роботи реподуктивної системи, потребує вживання омега-3 жирних кислот, які містяться у морепродуктах та лляному насінні. Насіння багате на омега-3 жирні кислоти, особливо змелене в кавомолці та додане в каші, пюре, салати, печену картоплю).
Менструальні кровотечі кожного місяця є постійним джерелом виснаження його в організмі. Недостатня кількість заліза під час вагітності може призвести до анемії. Тому, якщо плануєте вагітність - поповніть запаси заліза. Джерелами заліза є телятина, печінка, горіхи.
Вживаючи білок, не застосовуйте дієти, які виключають різні продукти харчування, роблячи акцент на одному з видів харчування. Вживайте пісне м'ясо, рибу, горіхи і боби. Горіхи мають у своєму складі важливі мінерали (мідь, марганець, магній, селен, цинк, калій, кальцій) і вітамін Е. Це корисний продукт для розвитку мозку у плоду, це жирна та калорійна їжа, тому їх необхідно споживати в помірних кількостях.
Варені яйця - це низькокалорійна їжа, яка має високий вміст білку, що необхідний для розвитку мозку у плоду. Але недосмажені і сирі яйця вагітним вживати не можна.
Кефір та йогурт містять багато кальцію, активні біокультури можуть запобігти розладам шлунка. Використовуйте йогурт як альтернативу сметані, олії.
Необхідні вітаміни краще поповнювати шляхом правильного та різноманітного харчування, але взимку треба поповнювати його додаванням полівітамінів.
Корисні вітаміни для зачаття - вітаміни B6, B12, А, С, Е, фолієва кислота, яка запобігає розвитку вроджених дефектів закладки нервової трубки у плода (закладається на 3-4 тижні вагітності).
Харчування вашого чоловіка також повинні складати овочі та фрукти. Головними мікроелементами є цинк і селен. Закладка сперматозоїдів триває близько 90 днів, тому протягом цього часу треба вживати вітаміни, попросити його відмовитися від міцного алкоголю або перейти на легке, якісне (у плані вітамінів і мінералів) вино.
Продукти, що є небезпечними для вагітних це сіль, скрита сіль (ковбаси, оселедець, шинка, крекери, чіпси), сирі яйця (некруто зварені, в кремах), сири з пліснявою, брі, фета, камембер (та інші з непастеризованого молока), кольорові газовані напої (вуглекислий газ подразнює шлунково-кишечний тракт, штучно забарвлені і ароматизовані, містять зайвий цукор і кофеїн), алкоголь, недосмажені стейки, біфштекси, шинки, вялене мясо, риба, арахіс, міцна кава (кофеїн вимиває з організму цінні вітаміни і мінерали і спричиняє перепади артеріального тиску), тістечка з кавярень, магазинів, невідомі трави і спеції.

Ніцович Ігор Романович доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо