emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Грудня 2020 Кушнір Ольга 1845

Що зробити для отримання радості материнства

Майже кожна жінка мріє, про ту саму мить, коли буде тримати свого малюка на руках. Це те, що закладенно у ній самим Творцем. Та дуже часто замість приємних очікувань болючі відчуття, та страх виникнення болі.
Вагітність та пологи фізіологічний процес, де біль є теж в деякому плані необхідною складовою, стимулюючим поштовхом в родовій діяльності. Та в один і той самий час надмірний біль ускладнює перебіг родового процесу. Цікаво, що сама жінка може змінити це сприйняття болю, та навіть підвищити свій больовий поріг. Давайте розберемось з чого складається пологовий біль.
Механізм пологового болю.
Виділяють три основні механізми виникнення пологового болю:
-анатомо-фізіологічний;
-емоційний;
-умовно-рефлекторний.
Анатомо-фізіологічна складова це коли подразнюються нервові закінчення закладені у тканинах статевих органів:
- у І періоді пологів(відбувається розкриття шийки матки) - це нервові закінчення матки, нижнього сегменту, шийки матки;
- у ІІ періоді (потуги) це м'язи, фасції тазового дна, промежина та шкіра.
Чутливі імпульси досягають кори головного мозку, сприймаються нервовою системою і перетворюються на больові відчуття. Їх сила залежить від рівня порогу больової чутливості кожної жінки, який, у свою чергу, формується під впливом емоційного та умовно-рефлекторного чинників.
Емоційна складова.
При позитивних емоціях больові подразники не реалізуються у вигляді болю. Роділля володіє собою, свідомо керує своїми діями під час переймів.
У жінок зі спокійним, врівноваженим характером, що мають сильний тип нервової системи, не бояться пологів, виконують вимоги медперсоналу, пологи проходять зазвичай із незначними больовими відчуттями. Це саме стосується жінок, у яких сформована позитивна домінанта пологів переважають емоції радості очікування дитини. У них поріг больової чутливості високий, і більша частина подразників залишається допороговою.
При негативних емоціях кожне незначне больове відчуття, кожна медична маніпуляція у жінки, з низьким порогом больової чутливості, реалізується центральною нервовою системою у сильний біль.
Роділля погано володіє собою, заважає медперсоналу правильно вести пологи, виснажується фізично через неспокійну поведінку, створює напруженість у родильнійзалі усе це вкрай несприятливо позначається на стані матері і дитини. Поведінка стає некерованою.
Умовно-рефлекторна складовавиникнення болю формується внаслідок навіювання від інших жінок, у яких пологи супроводжувалися сильним болем або вони перенесли акушерські маніпуляції, операції, різні ускладнення в пологах. Після таких розповідей майбутні матері чекають, що пологи обов'язково будуть болючими.
Біль знімається, і це можна зробити,як медикаментознимитак і немедикаментозними засобами та методами.
Не можна сказати, що якийсь з цих методів є непотрібним, так як бувають різні ситуації, при ускладненій вагітності, де ми не можем обійтися без медикаментів. Тоді лікар мусить вирішити відповідно до ситуації, яким спосіб знеболення він застосує.
Ми не можемо змінити анатомо-фізіологічний аспект болю, таемоційно рефлекторна складова у нашому розпорядженні!
І в наших можливостях керувати своїм відношенням до ситуації, формувати позитивну домінанту пологів, тим самим зменшувати дію самого анатомо-фізіологічного аспекту. Біль хоч і присутня, але її поріг стає набагато вищий.Розглянемо ці методи.
Метод психопрофілактичної підготовки до пологів.
Метоюцього методу є:
-зняти емоційний та умовно-рефлекторний компоненти пологового болю,
-усунути почуття страху,
-позбавити жінку хибного уявлення про пологи як про неминучий больовий процес,
-сформувати у центральній нервовій системі позитивну домінанту пологів.
Усе це реалізується за допомогою проведення занять з вагітною, де вона отримує інформацію про її фізіологічні особливості, хід та перебіг пологів, навчають як самостійно діяти для знеболювання перейм,а саме: режим дихання, погладжування живота, притискання передньо-верхніх остей клубових кісток та бокових крижових кутів ромба Міхаеліса, підрахунок перейм, відпочинок між ними, показують як правильно тужитися,затримувати дихання під час потуг,відпочивати в паузі між ними. Також надаються поради, як підготуватися до народження, особливості вигодовування та догляду за дитиною.
У підготовці до пологів відіграє також велику роль батько майбутньої дитини, підтримка якого сприяє емоційній врівноваженості, значному полегшенню фізичних, неприємних відчуттів до і в процесі народження малюка.
Підготовка до партнерських пологів.Мета занять поступово сформувати у сімейної пари правильне уявлення про вагітність і пологи, не викривлене побутовими стереотипами і страхами. В курс підготовки до партнерських пологів включено, як теоретично-психологічну виховну програму, так і програму фізичної підготовки до пологів, методи гаптономії, арттерапії, музичної стимуляції розвитку плода, метод релаксації, теоретичну освітню програму; за образом дитини,та ведення "щоденнику вагітності сімейної пари".
Метод гаптономіїпочинають використовувати в кінці II на початку III триместрів вагітності після того, як з'явилися перші ознаки ворушіння дитини. Він полягає у поєднанні дотиків до живота матері з певною голосовою дією.Для цього батькам потрібно:
визначаюти час, коли дитина найбільш активна,
розслабитися та налаштуватися на внутрішнє відчуття дитини (жінка або її партнер кладе руку на живіт і вголос говорить вірш, або наспівує мелодію).
У процесі курсу гаптономії слід використовувати один і той самий текст чотиривірша або пісні. Все це поєднується з погладжувальними рухами або поплескувальними дотиками до живота вагітної. В процесі занять пара знаходить індивідуальні методи впливу на свою дитину за допомогою дотиків.
Курс розрахований на весь період вагітності. Через 2-3 тижні зазвичай встановлюють контакт з дитиною, про що свідчать ворушіння дитини під час проведення гаптономії. Жінки, які користуються цим методом, більш підготовлені до ролі материнства, легше налагоджують контакт із немовлям. Оскільки вони вчаться спостерігати за реакцією дитини на звуки голосу і певні фрази ще в період вагітності, їм легше реагувати на стан немовляти, розуміти його потреби.
Метод арттерапії(терапія мистецтвом) включає кілька видів: арттерапію, засновану на образотворчому мистецтві (живопис, колаж, інсталяції, ліплення), музикотерапію, драмтерапію, танце-рухову терапію, літературну творчість. За допомогою всіх цих модальностей вагітні можуть виразити свої переживання в прийнятній для себе формі та змінити їх у позитивний бік. Також за допомогою технік, заснованих на методі арттерапії, майбутні матері можуть взаємодіяти з ненародженою дитиною і формувати у своїй свідомості її образ. Розвиток і вираження творчих ідей, які під час вагітності приходять до жінки, позитивно впливають на її самопочуття і настрій.
Метод релаксації з образом дитинитакож застосовується для виховання материнства і формування психологічного зв'язку матері з майбутньою дитиною. Проводиться у звичайних для релаксації умовах (неяскраве світло, тиха розслаблююча музика) і супроводжується голосом ведучого, що промовляє текст, який спрямовує фантазування матері на образ дитини. У заняттях, спрямованих на підготовку сімейної пари, партнер навчається ролі ведучого.
Ведення "щоденника вагітності сімейної пари"дає змогу жінці та її партнерові побачити себе збоку, допомагає майбутнім батькам знайти різні варіанти вирішення складної ситуації, відчути, що вони в змозі справлятися з проблемами. Щоденник дає можливість найбезпечнішим способом виражати будь-які негативні емоції.Ведення щоденника це психологічне налаштування на те, щоб постійно аналізувати свій внутрішній світ, що стане в нагоді в майбутньому житті з дитиною.
Немедикаментозні методи в пологах.
Зменшення больового відчуття може бути досягнуто шляхом:
максимальної психологічної підтримки та заспокоєнням;
зміною положення тіла, заохоченням породіллі до активних рухів;
натисканням на крижову ділянку: під час перейми необхідно сильно натискати кулаком або зап'ястям на крижову ділянку. Роділля самостійно визначає місце та силу, з якою потрібно проводити натискання. Щоб утримати рівновагу, друга рука партнера розміщюється спереду на передньо-верхній клубовій ості. Між переймами натискань не проводять.
Подвійне стискання стегон: роділля стоїть на руках і колінах, нахилившись уперед. Партнер кладе руки на сідничні мязи тривало натискаючи всією долонею по діагоналі до центру таза жінки.
Колінне натискання: роділля сидить рівно на стільці з розведенними колінами (до 10 см), ступні щільно опираються на підлогу. Чоловік (або партнер) знаходиться перед нею і розміщює опірну частину долоні поверх великогомілкової кістки, тривало натискуючи на коліна в бік тазо-стегнових суглобів жінки, нахиляючись у її бік.
Масаж: полягає у натисканні на різні точки на ділянці ромбу Міхаеліса, чоловік масажує спину, тримає за руку, легко погладжує живіт, розминає руки та комірцеву ділянку, протирає обличчя вологою губкою між переймами.
Гідротерапія душ, ванна, з температурою 36-37С застосовують в активній фазі І періоду пологів, паралельно проводячитехніку дихання (глибокий вдих та повільний видих).
Музика, ароматерапіюефірними оліями.
Є достатньо хороших немедикаментозних методів для зняття болю у в пологах, авагітність та пологи є одним з найпрекрасніших станів жінки, і їй є для кого старатись, для кого боротись, тому що після цього короткого періоду неприємних відчуттів, вона зможе тримати диво на своїх руках !

Кушнір О., студентка 5 курсу, Ніцович І.Р., доцент кафедри акушерства та гінекології, Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо